Okršaj sa naslednikom: HTC Desire vs HTC Desire S

Objavila u , 23/09/2011 u 13:16

Dobili smo od novosadskog ComTrade-a da testiramo HTC Desire S telefon i ovo mi je bio potpuno primamljiv zadatak jer imam HTC Desire pa sam mogla da napravim uporedne testove. HTC Desire S je direktan naslednik HTC Desire telefona, ali radije ga zovem mlađim bratom. 😉 HTC Desire S je najavljen u februaru 2011. godine dok je HTC Desire stariji godinu dana. Desire je jedan od najpopularnijih HTC-ovih telefona i potpuno zaslužno je dobio naslednika. 🙂

Po specifikaciji ova dva telefona se ne razlikuju mnogo (na prvi pogled). Osnovna razlika je u tome što Desire S ima više interne memorije i RAM-a, što je kod Desire-a najveća boljka. Tako da je Desire S zapravo ono što je Desire trebao da bude, to tek sad vidim. 🙂

Što se tiče dimenzija, Desire S je 5 grama lakši i par milimetara manji po visini i širini. Ova razlika se oseti i u ruci. Slika ispod sve govori:

desire s vs desire po veličini

Desire S je znatno boljeg dizajna sa zaobljenijim ivicama, uvijen u aluminijumsko kućište sa gumiranim delovima. Stariji Desire je izrađen ceo od plastike i ono što mi je malo iritantno kod njega je poklopac sa zadnje strane koji nekako ne naleže dobro. Desire nije dovoljno kompaktan za razliku od Desire S kod kojeg su ovo potpuno ispravili i deluje mnogo kvalitetnije. Tako da je i sa ove strane Desire S pobedio. Kod Desire S-a umesto fizičkih dugmića kao kod običnog Desire-a, stavili su kapacitivne dugmiće, što bi značilo da ne mogu da se lako pokvare. Gornje Power dugme i jack od 3.5 mm su obrnuto postavljeni kod Desire S, koja je bolja varijanta, tu baš nisam sigurna, mislim da je to stvar navike i dužine prstiju, a možda i do toga u kojoj ruci ga držite. 🙂

Procesor i memorija

Oba telefona imaju procesore koji rade na 1GHz ali kako iz Qualcomm-a tvrde, a i benchmark testovi su mi to potvrdili, Desire S GPU je ipak brži. Pored toga Desire S ima više RAM-a i interne memorije.

HTC Desire:

 • 1GHz Qualcomm 8250 Snapdragon CPU, sa Adreno 200 GPU.
 • 576MB RAM.
 • 512MB interne memorije

HTC Desire S:

 • 1GHz Qualcomm 8255 Snapdragon CPU, sa Adreno 205 GPU.
 • 768MB RAM
 • 1.1GB interne memorije

HTC Desire S dolazi sa Gingerbread-om 2.3.3 i najverovatnije će dobiti još jedan apdejt, dok je HTC Desire stigao na tržište sa Eclair 2.1 verzijom i dobio je OTA apdejt na Froyo 2.2 verziju Androida. HTC je nakon toga izbacio i developersku verziju Gingerbread-a 2.3.3 za HTC Desire koji sam flešovala za potrebe testiranja. Možete videti i klip ispod sa rezultatima testova. Korišćene su aplikacije Quadrant Standard i Smartbench 2010. (U prvom delu klipa mi se jako spava, pa ne zamerite ako sam malo usporena 😛 )

Quadrant Standard aplikacija je dala rezultat za Desire S 1589, a za Desire 1162. Po rezultatimam Desire S se pokazao bolji od Nexus One-a, Motorole Droid i HTV Evo-a dok je Desire izpod ova tri modela. Smartbench 2010 aplikacija je za Desire S pokazala productivity index 1212 i games index 2119 dok je za Desire pokazala productivity index 1030 i games index 1164, što govori o mnogo boljem GPU-u na novijem Desire-u. skoro duplo jači.

Ekran i Kamera

Što se ekrana tiče, oba telefona imaju displej veličine 3,7 inča sa rezolucijama 480×800 piksela. Desire S dolazi sa S-LCD kapacitivnim ekranom osetljivim na dodir, dok Desire postoji u dve verzije AMOLED i S-LCD. Ja konkretno imam AMOLED displej na Desire-u i kada sam ga uporedila sa Desire S displejom, primetila sam da Desire S ima bolji kontrast sa podešenim istim osvetljenjem ekrana.

desire s vs desire ekrani

Kada pogledam kamere, oba telefona imaju iste kamere od 5 megapiskela (2592 x 1944) sa LED blicem. Mogu da snimaju video zapis u rezoluciji od 720p. Ali Desire S ima i prednju kameru od 0.3 megapiksela. Kada sam testirala ovu prednju kameru, naravno, slika i nije nekog dobrog kvaliteta, ali je zadovoljavajuća za video pozive, za šta i služi. Ovakva prednja kamera mi nedostaje na mom HTC Desire-u da je koristim kao ogledalo ;P ali šta sad.

Baterija

Desire S ima jaču bateriju, pogledajte poređenje:

Desire:        1,400mAh baterija, 400 minuta razgovora i 340 sati standby.
Desire S:    1,450mAh baterija,  590 minuta razgovora i 430 sati standby.

Zaključak

Sve u svemu, Desire S je zaista dostojanstven naslednik Desire-a. Ovo je odličan telefon za korisnike koji ne žele neki prevelik uređaj preko 4 inča i traže kvalitetnu izradu i dizajn.

edit: 30.11.2011. Pre nego što se odlučite za kupovinu, pogledajte i ovaj tekst koji godovi o HTC Desire S, napisan par nedelja nakon ovog.

2 fotografije sa prikazom poređenja telefona preuzete sa CNET

Tags: benchmarkDesireHTC Desire Snaslednikpoređenjetestiranje

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

6 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Pregledan i razumljiv clanak.
  Odlicno.

 • Dušan Okanović 28/11/2011 u 4:47 PM

  Prošle godine sam se dvoumio između Nokie N900 i HTC Desire, i uzeo n900. Vreme je za menjanje telefona i opet sam počeo da šmekam HTC Desire, ali definitvno uzimam ovaj HTC Desire S. Hvala za ovaj dobar članak, krakto i jasno. Pozdrav svima

 • Ima oko 800 mb slobodne memorije.

 • Nazalost, nemam telefon kod sebe vise da to pogledam. Ako budem u prilici, provericu…

  Ali ako je Desire imao u startu slobodnih nekih 120MB za aplikacije i igre, Desire S defitivno nema taj problem. Mislim da sam citala da system na Desire S sa Sense-om zauzima oko 400MB tako da bar 500MB ima za aplikacije a i RAM je veci.

 • Kako je raspoređeno tih 1.1 GB interne momorije (system, data, cache)?

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *