LG Prada 3.0 (P940) recenzija

Objavila u 28/04/2012 u 12:07

Dobili smo na test LG Pradu P940 od LG-a i pozitivno nas je iznenadio. U pitanju je modni telefon koji su Prada i LG u saradnji izradili. Ovo je treći po redu, a prvi Android telefon koji su zajedničkim snagama napravile ove dve kompanije. Prada je duboko integrisala njihov stil u ovaj LG telefon i ljubiteljima Prade će sigurno biti zanimljiv. Kada kažem da je modni telefon, podrazumeva se da nije namenjen samo ženskoj populaciji, nego i muškarcima koji vole stil koji nameće Prada: minimalizam, unikatnost, klasika, elegancija i jednostavno dobar stil. Prada je jedna od najpoštovanijih modnih kuća koja postoji od 1913. godine specijalizovana za izradu luksuznih komada asesoara za žene i muškarce. LG Prada 3.0 je najavljena u decembru 2011. godine, a početkom 2012. godine se i pojavio na tržištu.

LG Prada

LG Prada

LG Prada

Izgled

LG Prada je potpuno crn telefon sa metalnim detaljima. Zadnji deo telefona je urađen od tvrde plastike koja imitira Saffiano kožu koju je Prada patentirala. Saffiano koža je najprepoznatljivija stvar po čemu se Prada fanovi mogu identifikovati. Na zadnjoj strani telefona je ispisan metalni znak Prade a na donjem delu je utisnut LG logo. Pored LG logoa sa leve strane se nalazi zvučnik telefona, a u gornjem levom uglu je kamera. Dimenzije telefona su: 127.5 x 69 cm dok je telefon debljine 8.5 mm. Dobro leži u ruci iako je kao jedna tanka ploča. Ne može lako da ispadne iz ruke jer je zadnja strana telefona poput neravne kože. Širi je od Sony Xperia arc-a što mi se dopalo na ovom telefonu i što čini virtuelnu tastaturu širom i nekako mi je lakše na njoj da kucam. Podjednako je širok kao HTC Desire HD ali je tanji.

Sa prednje strane se nalazi staklo po celoj površini telefona koji daje utisak elegancije i jednostavnosti. Ekran je veličine 4,3 inča sa IPS LCD kapacitivnim displejom rezolucije 480×800 piksela gustine 217 ppi. Sam kvalitet ekrana bi po meni mogao biti bolji, i rezolucija bi mogla biti veća. Na dnevnom svetlu (suncu) ekran se nije pokazao impresivno ukoliko ga poredim sa konkurentima poput Sony Xperia S i HTC One S. Generalno, telefon izgleda potpuno drugačije od konkurenata, deluje luksuzno i jednostavno što je veliki plus. Definitivno je prepoznatljiv i drugačiji.

LG Prada

Na prednjoj strani telefona u gornjem delu se takođe nalazi Prada zaštitni znak, levo od njega je prednja kamera. Prada ima 4 kapacitivna dugmeta (Menu, Home, Back i Search) u donjem delu koja se ne vide kada je telefon ugašen. Kada se telefon upali, tasteri svetle belim svetlom. Sa gornje strane telefona se nalazi izlaz za slušalice, dugme za brzi pristup kameri, izlaz za punjač i Power dugme. Dopalo mi se kako je rešen poklopac za mikro usb, metalni poklopac se lako i jednostavno samo povuče i otvori. Vrlo elegantno i efektno. Sa leve strane se nalaze tasteri za stišavanje i pojačavanje, ostale stranice nemaju tastere što dodatno pridodaje jednostavnosti i klasici izgleda telefona.

Hardver

Telefon ima Texas Instruments dual core procesor OMAP 4430 sa radnim taktom 1GHz (Cortex-A9) i GPU-om PowerVR SGX540. Telefon ima preko 2GB interne memorije za instaliranje aplikacija. Dolazi sa SD karticom od 4GB i ima 1GB RAM. Telefon poseduje i NFC čip i ostale standardne senzore kao na svim Android telefonima (GPS, proximity). Li-Ion baterija je kapaciteta od 1540 mAh, meni ovih dana držala nekih 24 sata. Telefon sam aktivno koristila za razgovore, tvitanje, postavljanje slika na Instagramu, fotografisanje i gledanje Survivor-a iz kreveta na Youtube-u nekih sat vremena koliko traje epizoda bez reklama. Tako da slabijim korišćenjem može da izdrži nešto jače od jednog dana. Baterija može da se izvadi i u telefon ide standardna microSD kartica.

Kamera

LG Prada kao što sam već spomenula ima dve kamere, prednju i zadnju. Prednja kamera od 1,3 MP i zadnja od 8MP koja može da kreira fotografije u rezoluciji 3264×2448 piksela. Kamera je pristojna i ima dosta podešavanja, mada može i bolje, pogotovo u uslovima slabije osvetljenosti. Sa fizičkim dugmetom možete fotografisati i snimati video klipove što je velika pogodnost. Video klip može da se snimi u 1080p rezoluciji 30 frejma po sekundi. Meni se desilo da kada sam snimala test video, telefon nije detektovao da sam telefon držala obrnuto, tako da je kamera snimila video naopačke što je softverski propust. Video sam okrenula nakon upload-a na Youtube-u.

Fotografije

LG Prada fotografija

LG Prada fotografija po danu

LG Prada fotografija nocu

Video

Softver

LG Prada 3.0 dolazi sa Gingerbread-om 2.3.7 verzijom i najavljen je Ice Cream Sandwich update za koji se ne zna tačno kada stiže, ali pretpostavlja se u maju. LG je za Pradu kreirao potpuno drugačaji interfejs od onoga na šta smo navikli na Androidu. U pitanju je crno-bela tema sa minimalističkim crno belim ikonicama. Tako da se ovaj crno beli interfejs potpuno uklapa sa jednostavnim dizajnom telefona i nastavlja Pradin stil i unutar interfejsa. Dostupno je 7 ekrana na kojima možete postavljati widget-e i ikonice. Kada se instaliraju nove aplikacije sa Play Store-a, može im se posebno dodeliti jedna od ponuđenih crno belih ikonica kako bi se potpno uklopile sa ostatkom interfejsa. Osnovne aplikacije koje se dobiju uz telefon su redizajnirane u crno belom stilu. Aplikacija Music je jednostavna sa crnom pozadinom, sivim površinama i belim ikonicama i slovima. Music aplikacija se integriše u notifikacioni bar i pruža brzi pristup muzici. Notifikacioni bar je takođe crn sa belim i sivim elementima. U notifikacionom baru se nalaze i prečice za paljenje i gašenje zvuka, wireless-a, bluetooth-a, NFC-a i data konekcije.  Dialer, kontakti, call log i grupe su dizajnirane u crnom belom stilu, samo je slušalica za poziv u zelenoj (odnosno crvenoj za prekid) boji. Kada vas neko zove, ukoliko imate podešenu sliku osobe koja zove, onda je samo ta slika u boji i odlično izgleda na ovakvom interfejsu. Lock Screen je izuzetno jednostavan, crn sa belim satom. Na Home ekranu se nalazi widget za vremensku prognozu koji naravno možete podešavati i podesiti da vidite vremenske prilike u više gradova. LG se potrudio da redizajnira velik broj widget-a i prilagodi ih ovom telefonu. Prisutni su manji standardni widget-i: Music, analogni sat, digitalni sat, Favorites (omiljeni kontakti), galerija slika, Richnote (aplikacija za beleške), kalendar, Message (prikaz SMS poruka), finansije… Tu su i kompleksniji widget-i kao recimo Social+ koji prikazuje aktivnosti na vašem Twitter, Facebook i MySpace nalogu, Today+ koji objedinjuje više manjih widget-a i Friends+ koji je isto vrsta widget-a za prikaz aktivnosti vaših odabranih prijatelja na društvenim mrežama. Sve ovo je jako lepo upakovano u interfejs.

Screeshot-ovi interfejsa:

screenshot

screenshot

Zaključak

LG Prada se pokazala kao telefon sa sasvim pristojnim performansama, lepo se ponašao u različitim situacijama i nije kočio pri radu. Baterija je sasvim pristojno držala s obzirom koliko aktivno sam ga koristila. Mnogi će pomisliti nakon ove recenzije da se ovakav interfejs može postići podešavanjem telefona i instaliranjem lančera i dodatnih crnih tema, što je tačno. Ali korisnici koji bi kupili ovakav telefon, kupuju zato što im se baš takav dopada i ne žele da se bave dodatnim podešavanjima.

Za koga je LG Prada? Pa definitivno za ljude koji znaju šta Prada predstavlja i za one koji vode upravo takav način života, kojima odgovaraju njegove funkcije, za one koji su verni brendu i osobama koje prate modne trendove. LG Prada je za poslovne korisnike koji posećuju luksuzne restorane u klasičnom stilu. Ovaj telefon će se dobro uklopiti uz tašnu u Prada stilu jer je teško zamisliti da ga neko izvlači iz pederuše oko struka umesto dobre poslovne tašne. LG Prada nije za korisnike koji planiraju da rutuju telefon i podešavaju interfejs i menjaju teme. Nije za ljude kojima su hardverske specifikacije najbitnija stvar. Nije za devojke koje preferiraju roza boju, bele telefone i cirkone. Ovaj telefon će kupiti konzervativniji korisnici koji vole Pradinu klasiku i kojima se baš ovakav interfejs i izgled dopada. 🙂

Tags: GingerbreadIce Cream SandwichinterfejsLGluksuzmodni telefonPrada 3.0stil

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

2 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Nije “upaljen mobilni internet”, dajte malo profesionalizma… Grozno.

    • Nije to nista neprofesionalno nego je samo zargonski napisano, sto je sasvim ok.

      Posto je sveukupno recenica malo nespretno zvucala, iako naveden deo nije u prvom planu u recenici, promenila sam.
      U svakom slucaju, hvala na kritici.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *