LG G3 pametne funkcije kao deo slogana “Simple is the New Smart”

Objavio u 14/10/2014 u 21:12

LG već neko vreme fura slogan “Simple is the New Smart” gde je kruna ovog slogana LG G3 telefon. Mnogi od vas će pomisliti da je u pitanju samo marketinška fora i da se iza svega toga nalaze potpuno beskorisne opcije … Mogu vam reći da ako tako mislite, da ste pogrešili. LG je definitivno krenuo dobrim putem kada je softver u pitanju, ne samo hardver.

Pre nego počnem, moram da naglasim da je verovatno najveći problem ove filozofije što se ne vidi na prvi pogled. Morate da koristite uređaj neko vreme kako bi Smart Funkcije dobile smisao. U daljem tekstu ćete videti i zašto, a kupac nema priliku da ovo iskusi u radnji ili da to proba kod “drugara ili drugarice” na par minuta čačkanja uređaja.

dizajn

Interfejs dizajn

Sa LG G2 telefonom, LG je drastično promenio izgled telefona. Počevši od dugmića ispod kamere, do celokupnog dizajna uređaja. Po mom mišljenju, daleko bolji dizajn od prethodnog koji je LG imao.

LG G3 prati taj dizajn, ali donosi i promene ne samo u fizičkom svetu hardvera, već i u softverskom smislu. Ceo interfejs je redizajniran i skoro da je u potpunosti izbačen skeuomorfizam na čije mesto je došao flat dizajn. Ja sam na ovu temu čak držao i predavanja, ali ukratko …

Sada kad imamo ekrane sa rezolucijama gde naše oko više ne vidi pojedinačan piksel i gde je čitljivost teksta i uopšte sadržaja na ekranu merljiva sa onim na papiru, mnogo je lakše dobiti pažnju korisnika sadržajem nego ulepšanim interfejsom. Interfejs je krenuo da liči na magazine, novine i ostale štampane medije. Ovo ja volim da nazovem dizajn bez dizajna. Tačnije izbacivanje svega nepotrebnog iz interfejsa u smislu preliva boja, ispupčenih dugmića itd. Margine, razred, beli prostor i raspored su glavni elementi u dizajnu. Sadržaj treba da diktira kako će interfejs da izgleda.

pozadine LG G3

LG je do skoro imao ok pozadine koje dolaze uz uređaj. Međutim, ove pozadine nisu bile minimalističkog karaktera. Po meni pozadina treba da bude jednostavna kako bi ikonice i widget-i koji se nalaze preko njih došle do izražaja. Sa LG G3 telefonom stiže paket stvarno minimalističkih pozadine koje ćete sigurno želeti da držite (barem neko vreme).

LG-ev logo je kružnog oblika, samim tim, dizajneri iz LG-a su krug koristili kao osnovni grafički motiv. Tako su sat widget, brze kontrole u notifikacionom baru i gomila drugih elemenata dobile kružni oblik. Samim tim je LG sada dobio prepoznatljiv interfejs i ukoliko vam neko pokaže screenshot sa LG G3 telefona, siguran sam da ćete prepoznati da je u pitanju LG.

Što se boja tiče, LG-ev interfejs su mnogi znali da okarakterišu kao “šaren”. Ovde je problem bio taj što je svaka aplikacija imala svoju paletu boja i bile su veoma saturisane. Sada su sve glavne LG aplikacije dobile svoje glavne boje koje ne odudaraju jedna od druge. Tačnije, ceo interfejs je mnogo konzistentniji.

aplikacije

Kao interfejs dizajner po profesiji, moram priznati da je danas veoma teško biti drugačiji u svetu mobilnog interfejsa. Kada pogledate sve te varijacije na temu, jako je teško dobiti nešto novo i drugačije, jer vam se u nekom momentu učini da je sve što smislite već neko uradio. Međutim LG je uspeo da definiše svoj dizajn jezik i mogu reći … samo napred.

Pametna tastatura

Odmah na početku ću biti iskren. Kad god dobijem novi telefon ja instaliram SwiftKey tastaturu i ni ne pokušavam da se trudim da koristim onu koja stiže sa uređajem. Iz prostog razloga što su uglavnom ograničene po pitanju upravo tih “smart funkcija”.

Kod LG G3 telefona sam pročitao da ima pametnu tastaturu koja je zaista pametnija od ostalih 😀

Prva stvar koju sam primetio kada sam probao novu LG tastaturu je njena mogućnost promene visine. Ovo je stvarno kul opcija, jer često se dešava da je tastatura previsoka ili preniska u odnosu na visinu ekrana i zna da prekrije bitan sadržaj aplikacije koju koristite.

Ono što je zanimljivo je da LG G3 tastatura ima pametnu predikciju. Ovo znači da ukoliko pravite istu grešku prilikom kucanja neke reči više puta, tastatura će to zapamtiti i sledeći put kad napravite tu grešku, tastatura će znati šta ste hteli da otkucate i ispraviće vas. Ovo su uglavnom rešavale third-party aplikacije, iz kog razloga i nisam koristio OEM tastature. Moja jedina želja bi bila da ova tastatura bude dostupna na Play prodavnici i da ima cloud funkcionalnost, tako da mogu da sinhronizujem bazu reči i predikcija sa ostalim Android uređajima koje imam.

selekcija predikcije

Za razliku od drugih tastatura, tu su i neke stvarno kul opcije na koje je potrebno navići se. Međutim jednom kad naviknete, kucanje je drastično brže. Na primer, ukoliko ste dobili predikciju, dovoljno je da levim ili desnim palcem napravite potez na gore preko tastature i predikcija će biti dodata u tekst. Takođe ukoliko želite da se vratite na neko slovo u reči, ne morate da protežete prste preko ekrana, dovoljno je da držite dugo na space tasteru i da povlačite levo-desno “kao na touchpad-u”. Veoma intuitivno i dosta korisnije od strelica ispod tastature kao što SwiftKey nudi.

navigacija kroz tekst

Takođe, s obzirom da je G3 uređaj od 5.5 inča, skretanje pogleda prilikom kucanja i traženja gde se kursor prilikom odabira pozicije nalazi može biti frustrirajuće. Zato prilikom korišćenja ove funkcionalnosti dobijate prikaz dela teksta odmah iznad tastature, tako da vaš pogled ne mora da šeta po celom ekranu tražeći gde ste tačno stali sa kucanjem.

pogled

Ako probate ovu LG tastaturu na malo duži period, videćete zašto je dobra. Pored onoga što sam rekao da bih voleo da vidim kod ove tastature, voleo bih da vidim i mogućnost menjanja izgleda tastature, tačnije da mogu da izaberem temu.

Pametna obaveštenja

Ovo je polje mobilnih interfejsa koje se trenutno najviše razvija. Primećivali to korisnici ili ne. Zapravo ako pogledate sebe pre samo pet godina, koliko ste obaveštenja (notifikacija) dobijali dnevno? A kolika je to cifra danas? I kako se snalazite u ovom brdu obaveštenja? Ja često dobijam ospice kad se probudim i vidim da mi je notifikacioni bar prepun ikonica.

pametne notifikacije

Na ovom polju radi i Google i Apple i gomila drugih kompanija. Međutim koncept koji je LG pokrenuo ima zanimljivu putanju.

LG to naziva Smart Notice. Kako kažu, nisu hteli da izmisle točak i da rade klasičnu pretragu interneta ili nešto slično. Umesto toga LG je pokušao da odgovori na pitanja kao što su: “Da li sam pozvao onaj propušten poziv?” ili “Kako da oslobodim mesto na memoriji telefona?”.

Moram samo da napomenem da je potrebno da koristite LG Launcher za ovo i njihov “Weather/Calendar widget” kako bi ste imali ovu funkcionalnost.

Dakle, na osnovu toga kako koristite telefon, LG G3 će vas podsećati na vama važne zadatke.

Neki od primera:

 • Ako ste imali propušten poziv, LG G3 će vas opomenuti da taj broj treba da pozovete.
 • Ako ste pričali sa nepoznatim brojem (nije u vašoj listi kontakata) više puta, LG G3 će vas podsetiti da taj broj dodate u kontakte.

callback

 • Nakon nekog vremena poskidate gomilu slika, muzike i ko zna šta sve. LG G3 softver će vas podsetiti da obrišete neke od ovih podataka koje više ne koristite i oslobodite mesto na dragocenoj memoriji.
 • Kako na Play prodavnici postoji gomila aplikacija i igara, svi mi instaliramo i one nepotrebne stvari koje koristimo jednom i nikad više. LG G3 će vas podsetiti da iste te aplikacije/igre uklonite sa telefona.

brisanje nepotrebnih fajlova

 • Ako se u vašoj okolini očekuje kiša u skorije vreme, opet, dobićete obaveštenje da ponesete kišobran na posao.

kisa

Reći ćete možda, ovo sve već postoji. Pa da, postoji, ali je ovo skup od bar tri aplikacije, a ovde sve to dobijate na jednom mestu.

Nakon korišćenja LG G3 telefona mogu samo da kažem da sve te opcije koje su dodali su zaista i korisne. Skoro da ni jednu opciju nisam poželeo da izbacim ili da mi je smetala. Napokon da OEM aplikacije i služe svrsi, a ne samo da zauzimaju dragoceni prostor i služe samo da se hvalite kako “moj telefon može ovo” ili “moj telefon može ono”.

Tags: dizajninterfejsLGLG G3Navigacijaobavestenjapametne funkcijePozadinepredikcijetastatura

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

5 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Koliko vam je LG platio za reklamu?

  • Nije platio, ja imam G3 … samim tim pišem o svom telefonu 🙂

   • Ne znam da li si koristio S5 i koliko, ali ajde jedno REALNO poređenje i tvoje mišljenje kad su u pitanju ova dva aparata? Naglasio sam realno jer znam za averziju mnogih ljudi prema Samsungu (često neopravdanu). Pitam te zato što veliku većinu stvari koje si naveo kao fascinantne kod G3, poseduje i S5. Ja lično sam prezadovoljan, ali bih nešto promenio. Prva opcija je (i dalje) Note 4, ali pitanje je koliko je to realno, druga je G3, pa me zato interesuje mišljenje. Hvala

    • Nisam dovoljno dugo (kao G3) da bih mogao da dam misljenje tj. direktno poredjenje.

     Ali sa znanjem koje imam moje misljenje je sledece:

     G3 je veci po dimenzijama, sto je po meni mana u ovom poredjenju. Medjutim ima po meni mnogo bolji ekran od S5. Kao prvo QuadHD, kao drugo vise volim IPS ekrane od AMOLED-a. Takodje i kvalitet izrade mi je bolji od Samsunga koji odaje utisak jeftine plastike sto nije slucaj kod G3.

     Sa softverske strane su tu negde po pitanju opcija i mogucnosti. Medjutim dao bih prednost G3-u (barem model koji ja imam) jer nema bloatware-a, pa cak i neke LG aplikacije je moguce ukloniti sa telefona ako ti ne trebaju, sto znam da kod Samsunga i nije slucaj. Znam da sam kod Samsunga uglavnom nailazio na aplikacije koje mi ne pada na pamet da koristim jer postoje aplikacije na Play Store-u koje to resavaju na bolji nacin.

     Note je po meni potpuno drugo klasa uredjaja i ako bi gledao sta LG ima u ponudi kao konkurenciju, onda bih pre gledao Pro seriju a ne cist G. Tako da neki G Pro gledaj sta ima da ponudi, ali meni generalno fableti nisu prijemcivi.

     Ovo je naravno subjektivno misljenje.

     Ako gledas Note funkcionalnost (olovka, multi window …), uzmi ga. Ako razmatras G3 vs S5, ja bih uzeo G3

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share