LG G3 laserski autofokus

Objavio u 16/09/2014 u 14:15

LG kompanija pri predstavljanju i u svim marketinškim kampanjama koristi isti slogan “Learning from you”, ili ti “Učimo od vas”. Iz prve se ovo učinilo kao samo još jedna marketinška fora, ali nakon LG G2 i LG G3 modela i svih njihovih rođaka, LG je dokazao da stvarno uči od svojih kupaca.

OK, možda ne uči, ali osluškuje i ispunjava želje. Tako je slučaj i sa kamerom, što ću danas pokušati da objasnim.

Kada su mobilni telefoni počeli da dobijaju fotoaparate, mnogi su se smejali njihovim rezolucijama i generalnim kvalitetom fotografije koji mogu da uhvate. Prošlo je dosta godina od tada i danas imamo stvarno zveri u džepu. Gotovo da smo svi zaboravili na “idiote” tj. “Point and Shoot” kamere. Telefoni su uvek uz nas i ako imaju kvalitetnu kameru, gotovo sam siguran da niko ko ima dobar pametni telefon, sa sobom ne nosi te fotoaparate, jedino ako je u pitanju neka ProSumer ili DSLR kamera – to je već potpuno druga kategorija.

Poslednjih par godina se jako puno radi, kako na hardveru tako i na softveru kamera u pametnim telefonima i ako pogledamo današnju situaciju, ovo su zaista odlični senzori sa veoma veoma naprednim softverom za kreiranje kvalitetnih fotografija.

LG je u svom tizeru za G3 mnoge bacio na kolena jer je najavio laserski autofokus:

https://www.youtube.com/watch?v=BAlMlvATlic

Laserski brza kamera sa OIS+ optičkom stabilizacijom slike.

laserski autofokus

Autofokus i generalno fokus na kamerama je nešto na šta se svi žale kod kamera na mobilnim telefonima. Mnogi proizvođači ugrađuju LED lampice koje pomažu pri osvetljenju objekta koji se fotografiše. Ovo je uglavnom veoma iritantno, jer kada vas neko fotografiše, pa vam crvena, zelena ili već neka druga svetlost obasja lice, to nije ni malo “kul”, a uz to nije baš nešto ni efikasno.

LG G3 je prvi pametni telefon koji poseduje laserski auto fokus (Laser AF). Ovo je veoma slična tehnologija koju policija koristi u radarima koji mere brzinu vozila. Laser AF je retko upotrebljavan u digitalnim kamerama i može se naći samo u skupim high-end DSLR aparatima.

Laser AF fokusira sliku tako što meri vreme koje je potrebno laserskom snopu da obasja objekat i da se vrati do senzora. Kako je brzina svetlosti u pitanju, ovo omogućuje kameri na G3 telefonu da fokusira objekte u kadru neverovatnom brzinom, čak i u situacijama sa veoma niskim osvetljenjem.

G3 u laboratorijskim uslovima uspevao da fokusira objekat u kadru za samo 276 milisekundi.

276ms laser auto fokus

Poređenja radi, prosečnom ljudskom mozgu je potrebno 300 milisekundi da pošalje signal ruci da se pomeri, takođe, isto to vreme je potrebno ljudskom oku da trepne.

Tako da, G3 fokusira u treptaju oka … bukvalno!

OIS+ tehnologija

Kako telefone uglavnom koristimo u pokretu, tu je i optička stabilizacija. LG G3 dolazi sa OIS+ tehnologijom koja pomaže kameri da stabilizuje drmusave ruke. OIS+ tehnologija je 20% efikasnija u kompenzaciji pokreta, tj. stabilizaciji senzora kamere. Tako da su fotografije i video zapisi dosta manje blurovani kada su snimljeni sa senzorom kog umiruje OIS+.

Pored svega ovoga, G3-ev dual LED blic koristi dve frekvencije boja (visoku i nisku – za hladne i tople boje) i takođe pomaže u automatskom balansu bele boje (AWB – Auto White Balance) u zavisnosti od situacije.

LG G3 blic

Pored hardvera, kod pametnih telefona, sama aplikacija za kontrolu kamere je veoma bitna. A pošto se u poslednje vreme LG vodi parolom “Simple is the new smart”, ovo je primenjeno i na samu kamera aplikaciju. Aplikacija je uprošćena do minimuma (ili maksimuma, zavisno iz kog ugla gledate 😀 ). Sve opcije su uklonjene sa ekrana, ali su ipak dostupne ukoliko je to korisniku potrebno. Takođe je gomila nepotrebnih opcija uklonjeno iz same aplikacije, jer u 99% slučajeva korisnik će koristiti samo jednu, a to je da automatski uhvati fotografiju koju želi i očekuje da ona bude što kvalitetnija.

Ono što je zanimljivo jeste da je kod LG G3 kamere, HDR mod uvek uključen. Kada sam testirao kameru nisam u prvi mah ni skontao da sve fotke pravim u HDR modu. G3 HDR fotografije pravi instant, kao da fotkate u redovnom modu, a fotografije ne izgledaju isprane kao što možda očekujete od HDR fotografije. U pitanju je mod koji samo pruža da kamera uhvati dovoljno svetla u mračnijim delovima kadra, a ne da napravi specijalan efekat.

A evo i nekoliko primera fotografija koje sam kreirao na moru:

Unapređena prednja kamera za selfije

Prednja kamera na telefonima je prvenstveno reklamirana kao 3G kamera, čak su mnogi u mom okruženju smatrali da ako telefon nema prednju kameru, nije 3G O_o. Ovo je iz razloga  što je predstavljanjem 3G mreže VoIP bio u procvatu, kao i video pozivi. Pa se smatralo da će korisnici prednju kameru koristiti uglavnom u ovu svrhu. Međutim, ispostavilo se da je većina korisnika ovu prednju kameru počelo da koristi najviše za selfije.

selfie kamera G3

Iz tog razloga su proizvođači krenuli sa unapređivanjem prednje kamere, kako bi selfiji ispali što bolji. Video pozivi ne zahtevaju ultra napredne senzore, dok kod selfija je zapravo bitno da senzor bude što bolji.

LG je svestan da selfije ljudi prave u raznim situacijama, napolju, u pokretu, pa čak i u uslovima niske osvetljenosti tj. u zatvorenom prostoru. Iz toga razloga je LG kod G3 modela odlučio da i ovaj modul unapredi.

Smanjen je F, tj. otvor blende. Takođe je povećana veličina samog senzora i sočiva, a što je veći senzor i što su veća sočiva, to je slika oštrija i bistrija.

Takođe za potrebe selfija su ubacili i opciju da pokretom ruke aktivirate fotkanje. Tako da je dovoljno da prvo pokažete otvorenu šaku i onda je skupite u pesnicu i aktivira se tajmer od 3 sekunde nakon čega telefon kreira fotku.

kako napraviti selfie

4K Video snimanje i odličan kvalitet audio zapisa

LG G3 ima nekoliko unapređenih mikrofona koji omogućavaju G3-u da snimi veoma kvalitetan zvuk prilikom snimanja video zapisa. Naravno, ne može se očekivati studijski kvalitet, ali za mobilni telefon, ovo je daleko iznad proseka. Poprilično je dobar u izdvajanju pozadinskog šuma, tako da u bučnoj okolini uspeva da normalizuje zvuk i da ne dolazi do probijanja. A evo i grafika koji to ilustruje:

lg g3 zvuk

Takođe, LG G3 dolazi i sa 1W zvučnikom koji daje veoma jak zvuk. OK, ne može da se poredi sa Boom Sound-om, ali za jedan zvučnik sa zadnje strane, ovo je sasvim dobra reprodukcija. Nešto što je meni na Nexus-u 5 stvarno problem.

LG G3 nije prvi telefon koji može da snima 4K video, ali definitivno je vredno pomena. 4K video koji LG kreira je odličnog kvaliteta. Nisam imao priliku da uradim reprodukciju na 4K ekranu, ali na FullHD monitoru i televizoru, slika izgleda kristalno čisto. Uverite se i sami na ovom snimku:

Tags: autofokusfotografijakameraLaserski autofokusLG G3OIS+recenzijavideo. 4K videoZvuk

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

2 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Ovaj tekst mi nekako deluje nezavršen… Fali na kraju zaključak o kameri. Koje su prednosti, a koje su mane u odnosu na prethodnu generaciju? Fenomenalno bi bilo i poređenje sa kamerom Samsung Galaxy S5.

    • Paaa, nema baš mana, ja sam veoma zadovoljan kamerom. Jedino možda zafali opcija sa softverske strane, ali to se lako nadomesti drugim aplikacijama za ljude koji žele više manuelne kontrole.

      Nemam S5 da uporedim, ali ono malo što sam testirao kad sam imao prilike me nije baš oduševila kamera na S5, mnogo je softverskih trikova urađeno, dok je kod G3-a uglavnom hardver taj koji određuje posao.

      Ako budem u prilici da ih testiram paralelno, napisaću kratak rundown

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *