HTC Desire za početnike

Objavila u , 27/09/2010 u 2:00

htc-desire-pressEvo i mene u Android porodici. Kupila sam HTC Desire preko Telenor paketa pre 72 časa 🙂 i veoma sam zadovoljna mojim novim gedžetom. Inače, nisam htela da kupim Desire, jer ga svi imaju, htela sam nešto drugačije. Pa sam tako krenula u potragu za modelima Motorola Droid 2 ili Droid X ali nisam imala sreće pa je moja potraga obustavljena, nakon čega sam sagledala ponudu u našoj zemlji. Kako sam Telenorov postpaid korisnik već godinama unazad, logično je bilo da to iskoristim i uzmem telefon preko paketa koji inače već koristim.  Od kompletne ponude, HTC Desire je ipak najbolji izbor kod Telenora.

HTC TouchFLO 3D UI

Prvi dan kada sam donela telefon kući, celo veče sam blenula u njega i ispitivala postojeća podešavanja HTC Sense-a. Za one koji ne znaju, HTC Sense je HTC-ov korisnički interfejs zasnovan na isto njihovom TouchFLO 3D interfejsu (na slici desno).  TouchFLO je interfejs koji HTC koristi u njihovoj Touch Family telefonima i koji je dorađen u sadašnji HTC Sense. Tako HTC Sense sa sobom donosi dovoljan broj aplikacija  i vidžeta sa kojima vožnja Android svetom može da počne. Ono što se meni dopalo je zaista intuitivan raspored ovih osnovnih opcija.  Veoma brzo se ukapira i kako se postavlja shortcut na nekom od 7 ekrana i koja je razlika između vidžeta i aplikacija.

Kada kupite Android telefon, moj savet je da mu prvo obezbedite stabilan bežični net a zatim krenete da ga podešavate. Isključite 3G ukoliko ne želite da u startu skidate gomilu megabajta koje će vam debelo naplatiti. (Dugme na telefonu Menu > Settings > Wireless & Network)

twiccaAko ste Tviteraš onda za Twitter možete koristiti Peep koji dobijate sa Sense-om, nije loš ali sam vrlo brzo pomislila i da nije ni tako sjajan. Pa sam odmah posegnula za Market-om sa kojim brzo i lako možete pretražiti aplikacije dostupne u našoj zemlji. Tako sam instalirala aplikaciju Twicca za Twitter koja mi se mnogo više dopala. Što se Facebook-a tiče zasad još uvek koristim aplikaciju Facebook for Android u obliku vidžeta koji mi zauzima ceo jedan ekran na telefonu – bahati Facebook. 🙂 Al promeniću to uskoro… 😉

Naravno sa ovakvim telefonom prvo što sam želela da testiram je skeniranje QR koda pa sam instalirala app Barcode Scanner i bila presrećna brzim i lakim čitanjem koda. Odmah nakon toga sam instalirala i testirala poznati Shazam za identifikovanje pesama a usput sam testirala i blic na telefonu kao lampu – korisna stvar. Live Wallpaper-i su takođe ono što ume da razonodi prvog dana korišćenja telefona, kao i vidžet za sat sa vremenskom prognozom koji se nalazi po difoltu na Home ekranu. Kako je u Novom Sadu kišovito ovih dana uživam u mojim brisačima koji se pojave da obrišu kapljice sa ekrana (eto kakvu sreću donose male i dobro urađene aplikacije).

Handcent

Aplikacija za Gmail je zaista zadovoljavajuća kao i Talk koji možete naći po difoltu u ovom telefonu. Naravno, u marketu možete naći  i isprobati mnoge druge aplikacije za chat koje podržavaju i druge mesendžere u zavisnosti šta vam treba. Isprobala sam Talkonaut i Hi GTalk Beta ali sam se vratila na difolt varijantu Talk koju sam inicijalno imala u telefonu.  Nikako mi se nije dopala aplikacija za SMS poruke. Ovo je toliko neintuitivna i neorganizovana aplikacija. Lično smatram da aplikacija za SMS mora biti savršeno jednostavna i pregledna. Tako sam krenula u potragu za adekvatnom zamenom i instalirala sam Handcent aplikaciju (na slici levo) koja mi se brzo dopala i još uvek je držim na telefonu.

Ubrzo sam uočila da se baterija jako brzo troši, što me je malo iznerviralo pa sam krenula da istražujem telefon da bih videla koji to procesi meni muzu bateriju. Pa je tako nastao i tekst Kako smanjiti potrošnju baterije na Android telefonu. Instaliranje aplikacija ume dosta da izmuze bateriju, s obrzirom da ova prva tri dana non stop instaliram aplikacije, baterija mi traje svega jedan dan. 😐

Korisni su vidžeti za brzo uključivanje i isključivanje GPS-a, wirelessa, 3G-a, zvuka, pa sam odmah prihvatila korišćenje takvih vidžeta. Na netu surfujući otkrila sam dve interesantne aplikacije ali se na žalost plaćaju. Osnovni problem kod kupovine aplikacija je  zapravo nemogućnost kupovine aplikacija u Srbiji o čemu sam pisala ranije.  Ipak navešću te aplikacije ovde u slučaju da jednog dana budu dostupne i nama. 😉 Prva je Power Control Plus, radi se o vidžetima u kojima možete konfigurisati koje opcije želite da jednim klikom isključujete i uključujete sa ekrana.  Tako vidžete konfigurišete kako god želite, što je sjajno. I možete da birate da li želite vertikalni ili horizontalni vidžet i sa koliko shortcut-a do aplikacija.

situationDruga interesantna aplikacija je Locale (na lsici levo) koja se takođe plaća. Sa ovom aplikacijom možete podesiti telefon tako da u određeno vreme u toku dana podesi odabrane parametre. Na primer da se noću telefon sam podesi u airplane mode i budete nedostupni ili ako je baterija “pri kraju” možete podesiti da se automatski smanji osvetljenje ekrana i mnoge druge kombinacije. Ova aplikacija je dosta i skupa i za nju postoji jako puno plugin-ova sa kojima možete realizovati sve vaše želje u vezi automatizovanog podešavanja telefona.

I tako svašta sam ja čačkala a sinhronizovanje telefona sa računarom na samom kraju i to sinoć. Jednostavno je, samo trebate instalirati HTC Sync koji imate već na vašoj kartici sa telefonom. Ali predlažem da ipak skinete sa HTC-ovog sajta noviju verziju ovog programa za Windows. Nakon instalacije ove aplikacije na vašem računaru (sa Windows-om), možete priključiti telefon kablom preko usb-a i odabrati opciju za sinhronizaciju. I tako će vam se sinhronizovati kontakti iz telefona sa kontaktima u Gmail-u (ukoliko ste već uneli gmail i ako ga koristite) i svi ostali dostupni kontakti. Ja sam nakon toga pristupila mom Gmail-u sa računara i sortirala kontakte u grupe, pa opet uradila sinhronizaciju. Sortiranjem u grupe možete lakše upravljati kontaktima u telefonu, pa tako podesiti  koje kontakte zaista želite da vidite u telefonu i šta želite da vam se sinhronizuje podešavanjem programa.

Inače Desire ima ekran od 3.7 inča sa rezolucijom 480 X 800 piksela i kamerom sa 5 megapiksela. Slike su zaista ok, dok video klipovi imaju mali refresh rate. Snimila sam dodatnu opremu (slušalice, kabel, punjač) koju sam dobila uz telefon i uplod-ovala na Youtube da vidite otprilike kakav je video snimak kamere na Desire telefonu. Nakon upload-a na Youtube-u uočila HD snimke sa Desire telefonom, pa sam malo surfujući netom našla i neke podatke da se Desire može uhakovati da snima HD??? Moraću da vidim ovih dana kako?

A u nastavku teksta možete videti i fotku sa kafom koja je takođe uslikana sa ovim telefonom.

Desire KafaPored nabrojanog, instalirala sam i gomilu drugih aplikacija. Interesantno je da sa ovim telefonom svaki dan imate šta da radite. Svaki dan možete testirati neku novu aplikaciju pošto ih ima zaista mnogo. Pa tako dok pijete kafu ili čekate da se ručak skuva, instalirate i testirate nove aplikacije. Neke aplikacije zaista umeju da razvesele.

Od igara sam se već navukla na Memory Trainer a dopala mi se i aplikacija Metal Detector kao i Vibrator. 🙂 Instalirala sam i neku hrvatsku tastaturu na koju sam naišla onako usput, ali mi je bila sitnija od ove difolt, pa sam je deinstalirala. Verovatno ću isprobati i ostale tastuture na koje naiđem, dok ne nađem omiljenu. Za surf netom sam instalirala XScope Lite aplikaciju koju koristim umesto difolt Internet aplikacije (browser-a).

Onda sam recimo poželela da uradim screenshot-ove na telefonu za ovaj tekst, ali crvc, ne može. Aplikacija za screenshot može da se koristi samo na rutovanom telefonu. Tako da sam se malo razočarala, moj telefon nije još uvek rutovan i ne znam kada ću ga rutovati. Ali sam našla na netu kako praviti screenshot-ove bez rutovanja, malo je komplikovanije rešenje, uključuje instalaciju SDK i verovatno ću to uskoro testirati.

Danas mi je stigao i OTA (over-the-air) update koji je trebao da poboljša rusku tastaturu i da omogući podršku za više Gmail naloga. Ali ja NISAM instalirala ovaj update jer sam na netu pročitala malo više o ovom update koji je verzija 2.10.405.2 za Desire telefone za evropsko tržište. Naime kako kažu na XDA developers forumu, ovim apdejtom neće više biti moguće rutovanje telefona. I oni savetuju ukoliko ipak planirate da rutujete telefon, da sačekate da se pojavi rutovana verzija ovog update-a. 🙂

Probala sam i mnoge druge aplikacije koje sam odmah ubrzo i deinstalirala pa ih ne vredi pominjati.  Uglavnom ovo je otprilike bilo šta sam radila prethodna tri dana, i zaista sam uživala. Ponuda Marketa mi obećava da ću uživati ovako i narednih dana. Možda nekom ovaj tekst i pomogne kao uputstvo za početnike.

Tags: aplikacijehtc desiretestiranjevidžeti

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *