WayteQ xPAD-70 tablet

Objavio u 17/01/2012 u 19:00

Imali smo priliku da pročačkamo sigurno najjeftiniji tablet na domaćem tržištu. Možda i svetskom, ko zna. Pre nego što nastavite da čitate, napomenuću da je mnogo bolji od Prestigio tableta koje smo imali.
Radi se o WayteQ xPAD-70 tabletu, koji ima 1 GHz ARM Cortex A9 procesor, 512 MB RAM memorije, 4 GB interne memorije, sve ostalo što imaju tableti + HDMI, bateriju od 3200 mAh i skoro pola kile.

Wayteq-xpad70

Izgled i izrada

Tablet je veličine 188 x 143 x 12.5 mm što znači da je prilično mali i lako se može nositi u nekom malo većem džepu. Zadnji deo je izrađen od solidne mat plastike, a touchscreen na prednjem delu isto solidan, samo što se ugiba prilikom malo jačeg pritiska. Ovaj primerak je izgleda imao neku fabričku grešku, tako da je jedan deo touchscreena dodirivao ekran pa su se pojavljivale one razlivene boje što me je iritiralo.
Sa desne strane nalaze se dugmići za pojačavanje i smanjivanje, sa leve hardverski dugmići za Home, Back i Menu i mikrofon, a sa gornje strane je 3.5″ mm priključak za slušalice, poseban za punjač, USB priključak, HDMI, dugme Reset (LOL), dugme za Power i slot za memorijsku karticu. Kartica spolja nije zaštićena.
Ekran je 7″ je sa rezolucijom 800×600 i mogu vam reći da se vidi lepo, samo su boje malo isprane. Uglovi gledanja su očajni! Reakcija na dodir je odlična jer je ekran kapacitivni.
Kamerica je sa prednje strane, nije namenjena za slikanje. Video poziv preko Skajpa radi odlično.
Zvuk je prosečan i prigušen, otvori za zvuk su tanki i mali, na slušalicama je kao i na večini telefona.
Baterija uz neki normalan rad traje 5-6 sati, dok uz gledanje filma ne traje više od 3 sata. Punjenje baterije se vrši samo pomoću posebnog punjača i treba nekih 3 sata da se napuni skroz. Što se tiče USB kabla, on služi samo za prenos podataka. Kablovi su nešto duži od pola metra.
Tablet poseduje mali USB adapter preko koga možete povezati USB 3G modem i ono što je najjače jeste isto tako može da se priključu neki USB Flash drajv. Cool!

GPS ne postoji.

Wayteq-xpad70-1  Wayteq-xpad70-2

Softver

Ovo je definitivno najslabija tačka ovog  tableta.

Prilikom kupovine XPAD-70 poseduje Android 2.2, a pre koji mesec je izašao apdejt na Android 2.3.4. Ovaj u mojoj ruci je sa Androidom 2.3.4. Svi koji se malo razumeju u tablete znaju da tablet bez Honeycomba nije tablet.
Uređaj brzo radi, samo su neke animacije malo sporije. Ako se isključe, radi kao zmaj! Aplikacije Android Market, Google Maps, Gmail, YouTube i ostale dolaze preinstalirane, a tu su i AppInstaller – aplikacija koja traži .apk fajlove za instalaciju sa memorije, Notepad, neobični File Browser i HDMI Switch na kome možete menjati rezoluciju prilikom konekcije na HDMI (480p, 720p i 1080p).
Home screen je klasičan Gingerbread stil, a status bar je interesantan jer se u njemu nalazi dugme Home, Back i Meni i dugmići VolumeUp i VolumeDown. Zašto su ih stavili tu kada već postoje hardverski? Totalni višak!
Bluetooth ne može biti podešen da stalno bude otkriven, već je maksimum 120 sekundi, a Tether radi lepo.
Što se tiče igranja, isprobao sam Angry Birds kao slabiju varijantu i radi savršeno, dok Shadowgun secka.

Screenshotove nisam uspeo da uhvatim ni sa jednim mogućim programom iako je tablet rutovan.

Zaključak

Ovo je jedan prosečan tablet za ljude koji će ga koristiti za gledanje filmova, slušanje muzike, čitanje knjiga i internet na putu od kuće do škole od škole do kuće, za duže razdaljnine nije. Nije predviđen ni za navigaciju jer nema GPS. U suštini, ako baš ne morate, nemojte ga kupiti, ali pošto mu je cena manja od 150 €, to nije ni tako loš potez. Ukoliko neko napravi kojim slučajem custom rom sa Honeycomb Androidom to će biti super stvar i povratiti ovog drugara u život, a do tada ovaj tablet će kupovati samo oni koji su ga videli na reklami.

Sutra stiže uputstvo kako rutovati ovaj tablet i instalirati custom rom.

Tags: Android 2.3tabletWayteQ xPAD-70

Autor
Coby Goran Svoboda

Objavljenih tekstova: 379

Coby je über geek i zaljubljen je u njegov LG Nexus 5 na kome ima AICP custom rom. Pre toga je imao HTC Desire, HTC Desire S, HTC One S i HTC One X. Bavi se programiranjem i web dizajnom, voli minimalizam, jednostavnost i funkcionalnost. Ne voli Apple fanbojeve, Opera browser fan, ne voli Firefox browser jer ga svi koriste. Kreativan je i radoznao i kao takav, idealan autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

8 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Trebao bi mi tablet za proveru izradjenih sajtova, tj da proverim da li je uspesno odradjen “responsive web design” deo. Da li bi ovaj tablet mogao to da odradi, bar dok se ne kupi nesto bolje? 🙂

  • Nisam testirao tablet, ali po specifikacijama mislim da je u potpunosti dovoljan za ono sto tebi treba (kolega dizajner govori 🙂 ).
   Jedino sto moze biti ogranicavajuce je 800×600 rezolucija, ali to i nije toliko veliki problem. Verujem da razmisljas u smeru da li ce menu raditi na touch ekranu, kako ce se skalirati sajt na nizim rezolucijama, kako ce prikazati boje etc. Za to mislim da je ovaj tablet skroz ok, plus instaliras Firefox, Chrome, NineSky i Dolpin Browser. Neki od njih imaju svoje debugger-e, a imas i opciju da prijavis User Agent da ti bude Android/iPhone/iPad/Desktop 😉

 • Da li mozete staviti prave slike, ne te sa sajta…

  • Na žalost ne možemo, jer tablet nije više kod nas, a u trenutku kada smo ga testirali nismo imali kvalitetan fotoaparat kod sebe. Tablet je identičan kao na slikama.

 • I ja na Sony S Tabletu imam reset dugme 😀 Sto se tice 3G USB modema, da li oni mogu da rade na androidu?

 • Rom Honeycombom ovaj tablet nece dobiti posto Google nije izbacio izvorni kod za tu verziju Androida. Ostaje nada da ce neko odraditi ICS za ovog malog kineza 😉

 • […] što sam rekao u WayteQ xPAD-70 tablet, ovo je poslednja poznata verzija za ovaj uređaj. Podrška za romove i je veoma slaba, iskreno se […]

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share