[recenzija] Samsung Galaxy Note 10.1

Objavio u 06/12/2012 u 15:00

Na testu nam je bio trenutno najjači Samsungov tablet, ne računajući Nexus 10. Ako niste pretpostavili, reć je o Galaxy Note 10.1 tabletu.

Ovaj tablet pre svega izdvaja S Pen, napredni Samsungov stajlus sa kojim ste verovatno svi dobro upoznati. S Pen u kombinaciji sa aplikacijama kao sto je S Note, nudi dosta interesantnih opcija pri korišćenju ovog tableta. Pored olovčice, tu je i nesto napredniji multitasking u odnosu na konkurenciju, a skoro smo vam najavili i Premium Suite update koji ce veoma poboljšati iskustvo korišćenja ovog tableta.

Dizajn

Dizajn tableta je u prepoznatljivom Samsungovom stilu. Tablet je izrađen od plastike što nekima može smetati, a ni na mene lično nije ostavilo utisak kvalitetnog uređaja. Sa prednje strane nalaze se stereo zvučnici što je veoma korisno jer možete uživati u zvuku usmerenom ka vama. Tu je još i prednja kamenica kao i standardni senzori. Sa zadnje strane imamo kameru dok se na gornjoj stranici nalaze tasteri za power on, volume kontrolu, a tu je i slot za microSD karticu. U zavisnosti od toga koji ste model odabrali, na vrhu se takođe može naći slot za sim karticu. Sa donje strane se nalazi priključak za punjenje i povezivanje sa računarom. Treba istaći da ovaj priključak nije standardni micro usb priključak. Tablet se može naći u dve boje – plavoj i beloj sa srebrnim detaljima.

Ono što je na mene ostavilo negativan utisak jeste kvalitet izrade. Gotovo bilo kako da uhvatite tablet, uvek ćete čuti zvuk koji plastika pravi. Želeo bih da istaknem da ovo uzmete sa rezervom jer smo na test dobili uređaj koji je verovatno imao očajan tretman od lica koja su ga koristila (imao je udubljenje na pozadini), pa je moguće da plastika neće praviti problem pri normalnom korišćenju.

Hardverske specifikacije

Samsung Galaxy Note 10.1 poseduje moćan hardver. Ispod haube krije se 1.4GHz Exynos Quad-Core Procesor u kombinaciji sa 2GB RAM memorije. Kada je u pitanju i interna memorija, na raspolaganju su vam varijante od 16, 32 i 64 GB. Tu je i slot za sd karticu čime možete proširiti internu memoriju za dodatnih 64GB.

Ekran je 10.1″ WXGA(1280×800) LCD u kombinaciji sa digitajzerom koji omogućava korišćenje S Pen stajlusa. Jedina zamerka koju imam u vezi ekrana jeste rezolucija zbog koje ćete videti piksele gde god da pogledate. Na ovo ćete se verovatno navići vremenom, a ako niste baš toliko osetljivi, možda nećete ni primetiti.

Dimenzije uređaja su 262 x 180 x 8.9 mm, a težak je 597 grama u wifi varijanti i 600 grama u wifi + 3G varijanti.

Baterija je kapaciteta 7.000mAh i pružiće vam sate i sate korišćenja tableta. Pri veoma intenzivnoj upotrebi (surfovanje, društvene mreže, igrice, isprobavanje aplikacija, YouTube), screen-on time je bio oko 7-8h.

Softver i S Pen

Tablet je stigao sa Ice Cream Sandwich verzijom Androida ali kao sto sam već napisao, najavljen je update na Jelly Bean verziju. Na tabletu se nalazi TouchWiz interfejs što je neizostavni deo Samsungove implementacije Androida. Softver koji dolazi uz ovaj tablet je optmizovan i prilagođen radu sa olovčicom. Tu je sada već dobro poznata S Note aplikacija koja nudi pregršt opcija kada je u pitanju hvatanje beleški, crtanje, beleženje ideja, itd. Tu su i interesantne opcije prepoznavanja matematičkih operacija i formula, a rezultat možete odmah dobiti posredstvom Wolfram Alpha servisa, koji je integrisan. Tu je i mod u kojem će aplikacija sama prepoznati oblike koje crtate i od vaših žvrljotina praviti pravilne krugove, kvadrate i ostale oblike. Veoma korisno ako često crtate dijagrame.

Zbog softverske implementacije, ovaj tablet je jedinstven i u kombinaciji sa olovčicom je odlično oružje za sve kreativne i poslovne korisnike.

Uz tablet dolaze instalirane i aplikacije kao sto su Adobe Photoshop Touch i Polaris Office. Korišćenje ovih aplikacija sa olovčicom je pravo uživanje, a takvo iskustvo ne možete dobiti sa drugim uređajima.

Kamera

Kada je reč o kameri na tabletu, mislim da to nikako ne treba biti odlučujući faktor pri izboru tableta. Sasvim je suluda ideja da se tablet može koristiti za svakodnevno fotkanje. Galaxy Note 10.1 ima dve kamere, prednju i zadnju. Zadnja kamera je 5MP dok je prednja 1.2MP. Obe kamere rade kako treba i ispuniće sve ono za šta su namenjenje, a to su video pozivi i fotkanje u retkim situacijama kada nemate ništa drugo pri ruci.

Kvalitet fotografija vas neće oduševiti pa sami procenite na osnovu test fotografija.

Opšti utisci

Nakon korišćenja ovog tableta, opšti utisci su uglavnom pozitivni. Poslovni korisnici koji imaju potrebu da rade sa dokumentima će uživati u ovom tabletu. Multitasking je veoma interesantan zbog činjenice da ekran možete podeliti i otvoriti dve aplikacije u isto vreme. Rad sa olovčicom je takođe veoma interesantan i praktičan, pa ukoliko ste dizajner, volite da crtate ili imate potrebu da hvatate beleške, Galaxy Note 10.1 je najbolje rešenje za vaše potrebe.

Tablet je veoma brz i retke su situacije kada ćete primetiti lag i kočenje. Čak i kada dođe do laga, za to je uglavnom kriv TouchWiz interfejs. Ja sam isprobao i Apex launcher sa kojim nije bilo nikakvih problema. Zbog moćnog hardvera, igranje igrica na ovom tabletu je pravo uživanje. Isprobao sam nekoliko naslova i svi su radili besprekorno.

Jedinu zamerku imam kada je u pitanju kvalitet izrade, što sam već napisao ali opet može biti i to da je ovaj tablet dosta “zlostavljan” od strane testera. Plastika je uvek škripala i puckala, bez obzira kako i gde da uhvatite tablet. Imao sam osećaj kao da delovi ne naležu kako treba. Da biste bili potpuno sigurni, najbolje je da posetite neko prodajno mesto i da isprobate tablete i proverite situaciju.

Na kraju se može zaključiti da je Galaxy Note 10.1 veoma dobar tablet sa moćnim hardverom i pregršt softverskih modifikacija koje ga čine jedinstvenim. Ukoliko ste planirali kupovinu Android tableta, definitivno preporučujem da isprobate i njega.

Tags: galaxyNote 10.1olovcicarecenzijaS Pensamsungstajlustablet

Autor
Saša Nedić Saša Nedić

Objavljenih tekstova: 57

Saša Nedič, po struci inženjer informatike i student master studija Industrijskog inženjeringa, web developer i dizajner, zaljubljenik u modernu tehnologiju i Android. Nakon Samsung Galaxy Note uređaja, sada poseduje HTC One X. U slobodno vreme se bavi muzikom i pisanjem. Obožava minimalistički dizajn, customizovanje Androida i Holo temu. Jedan je od pobednika Samsung Appsolutno Smart takmičenja.

4 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Pozdrav Saša,
  evo na brzinu malo off topic: gde mogu da te kontaktiram? Video sam u opisu da si jedan od pobednika Appsolutno smart takmičenja, koja kategorija i mesto? Ja sam tad treće mesto za ideju a sad na ovom drugo za dizajn. Ako možeš kontaktiraj me na email [email protected] 🙂

  Što se tiče teme: pa da, osvojio sam ovaj tablet na takmičenju pa sad pre no što ga dobijem idem i čitam sve tekstove o njemu da se, kako da kažem, pripremim? 🙂
  Prema tvojim rečima, a i rečima mnogih koji su pisali o Note 10.1, ovaj
  tablet je izvrstan i mislim da će mi dobro doći, s obzirom da mi treba i sa poslovne i sa “umetničke” strane 🙂

 • Izgleda isto kao i HTC Flyer… Ruzna su oba 😀

 • Hmmm, ok je tablet, ali Nexus 10 je sada u zizi.

  Off-topic : Koja gitara je u pitanju? 🙂

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *