[recenzija] Asus Nexus 7 (2013)

Objavila u 18/09/2013 u 14:37

nexus 7 2013

Stigao nam je na test i najnoviji Nexus 7 tablet koji je krajem jula pojavio na svetskom tržištu. Kod nas se pojavio krajem avgusta po ceni od približno 31000 dinara. Dok je cena njegovog prethodnika Nexus 7 tableta iz 2012. godine pala par meseci pre toga na cenu od 17000 dinara. Zaista odlične ponude kada se posmatra odnos cena/performanse tableta.

Asus Nexus 7 (2013) je unapređena verzija prethodnog Nexus 7. Sigurno je dobra investicija kupiti novi Nexus 7 ali da li se isplati prodavati stari i kupiti novi Nexus 7?

Dizajn

Iako imaju ista imena, vizuelno se stari i novi Nexus 7 razlikuju. Nexus 7 iz 2012. je bio izgrađen iz tri sloja i izgledao je potpuno drugačije. Asus Nexus 7 iz 2013. je izgrađen iz jednog glatkog parčeta plastike koja se pruža oko stakla sa prednje strane. Ova promena u dizajnu je doprinela da Nexus 7 2013 deluje skuplje i moćnije u odnosu na Nexus 7 2012. Tako da mi sada Nexus 7 2012 deluje jeftino naspram ovog iz 2013. godine.

Nexus 7 2013 dolazi sa Jelly Bean verzijom Androida (4.3) i dobijaće redovan apdejt. Trenutno i stariji Nexus ima istu verziju Androida. Ovo je jedna od glavnih prednosti Nexus uređaja, jer kompanija Google garantuje isporuku apdejta softvera sve dok hardver uređaja može da ga iznese.

Displej

Na prethodnom Nexusu, displej je bio jedan od najkritikovanijih. Ikonice i tekst nisu bile dovoljno oštre i čište. Pa je ovoga puta, Google ugradio u sedmoinčni tablet, IPS ekran rezolucije 1920×1200 piksela sa 323 ppi.  Ekran je značajnije bolji sa dobrom vidljivošću iz različitih uglova.

Performanse

Kada je predstavljen prvi Nexus 7, svi su hvalili njegov quad-core Tegra 3 procesor i 1GB RAM-a. Ovog puta, u novom Nexus 7 se nalazi isto moćan procesor ali druge kompanije. U pitanju je quad-core Qualcomm Snapdragon S4 procesor radnog takta 1,5 GHz i sjajnih 2GB RAM-a.

Iako na netu mogu da se nađu uporedni benchmark testovi ova dva tableta na kojima je Qualcomm tablet ispadao bolji, u realnoj upotrebi nema neke razlike. Prošle godine sam testirala prvi Nexus a sada drugi i mogu da kažem da i jedan i drugi uspešno obavljaju sve svakodnevne zadatke kao što je sufrovanje netom, slanje mejlova i upotreba aplikacija poput Facebooka, Intagrama, Twittera, puštanje HD filmova i sl. Tablet je odlično radio i nije kočio ni u jednom momentu.

Kamera

Za razliku od prvog Nexus 7 tableta, ovaj ima i zadnju kameru pored prednje. Zadnja kamera je od 5 MP a prednja 1,2 MP. Fotografije sa ovog tableta su OK ali ništa spektakularno ili posebno. Fotografije su dobre kada je i osvetljenje dobro, ali noću i pri slabije osvetljenju, fotografije su poprilično loše.

Kako je i sam Nexus 7 2013 tanji od njegovog prethodnika i baterija je manja. Nexus 7 2013 ima bateriju 3950mAh dok Nexus 7 2012 ima bateriju 4325mAh. Ipak u praksi, novi Nexus se pokazao odlično i baterija ume da mu traje i više dana, ne bih rekla da baterija drži manje. Ja sam ga za nedelju dana punila dvaput a gledala sam serije na njemu i koristila Instagram i Twitter.

Zaključak

Nexus 7 iz 2013 godine je poprilično unapređena verzija njegovog prethodnika. Ipak, ukoliko imate prošlogodišnji Nexus 7, mislim da nema potrebe da ga menjate sa novim. Ukoliko nemate tablet, a želite novu i moćnu sedmoinčnu spravu, onda je Nexus 7 (2013) pun pogodak. Kako vidim, Nexus 7 (2013) ima sasvim ok podršku developera na XDA forumu, tako da i sa te strane nećete ostati uskraćeni.

Tags: Asus Nexus 7displejkasperskyQualcommrecenzijarezolucijatablet

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 871

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3 sada je vlasnica Nexus 6P telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

3 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Ovo je jedna od glavnih prednosti Nexus uređaja, jer kompanija Google garantuje isporuku apdejta softvera sve dok hardver uređaja može da ga iznese.

    *Pruzaju podrsku od 18 meseci od dana predstavljanja uredjaja… Nije ni nexus kao sto je nekada bio… 🙂

  • Nexus 7 (2013) je, Jula 2013. predstavljen svetu, nije se pojavio na trzistu (u prodaji), to se desilo mesec dana kasnije, krajem Avgusta 2013. Velika razlika 😉
    Procesor je S4 Pro, ne samo S4…sa radnim taktom na 1.5GHz a ne 1.4GHz.

    Inace, odlican tablet. Najbolji 7” tablet, nema kvalitetnijeg i bolje izradjenog, za taj novac. Best buy ever 😉

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share