HTC One [Recenzija]

Objavio u 18/10/2013 u 12:09

Kao što je goldie već rekla, dobili smo od HTC-a One i One mini na test. Ja sam odabrao One za testiranje. Kakvi su utisci?

S obzirom da sam HTC One imao prilike da vidim i testiram na kratko još početkom marta ove godine, a posle toga je i prijatelj kupio isti, ovo mi nije bilo neko veliko iznenađenje. Međutim, ni jedan telefon ne možete doživeti u potpunosti dok ga barem na kratko ne doživite kao svoj telefon. Mislim da je za to potrebno barem dve nedelje, kako bi ste se u potpunosti saživeli sa novim opcijama i do detalja ispitali sve njegove mogućnosti.

HTC One je izašao nešto pre svog glavnog konkurenta, Samsungovog Galaxy S4 i u to vreme je stvarno bio telefon bez premca. Mnogi su se tada pitali da li će moći da se takmiči u skoro već izgubljenoj bitci. Sada već svi znamo ishod.

HTC je među prvima ušao u Android svet i dosta dugo postavljao standarde po pitanju hardverskih specifikacija i softverskih inovacija. Međutim, marketing nisu dovoljno ozbiljno shvatili, kao ni glas zajednice. One je pokušaj da se vrate na poziciju uticajnog proizvođača.

Kućište

HTC Kućište

Kada uzmete telefon u ruke, osećaj je neverovatan. Iskreno! Kao što možda već znate, posedovao sam Desire HD koji je bio napravljen od aluminiuma i upravo ova osobina mi kod mog trenutnog telefona nedostaje na HTC One X. Nikad plastika neće zameniti aluminium. HTC se kod One telefona opet odlučio za aluminium i ovog puta su uradili neverovatan posao. Telefon je dovoljno tanak, savršeno leži u ruci i daje osećaj kvaliteta i sigurnosti. Mislim da trenutno ni jedan telefon ne može da se poredi po pitanju završne obrade sa HTC One telefonom.

Telefon ima kućište od aluminiuma izlivenog u jednom komadu. Upravo ovo daje taj osećaj kvaliteta, ali baš zbog toga kod telefona nije moguće menjati bateriju.

Od konektora, HTC telefon ima standardni izlaz za slušalice na vrhu, gde se nalazi i power dugme sa infra crvenim blaster-om kako ga oni nazivaju. O ovome više kasnije.

Sa leve strane se nalazi slot za microSIM karticu, a sa desne klackalica za pojačavanje i stišavanje koja je takođe od aluminiuma.

Sa donje strane je mikrofon i microUSB priključak koji podržava OTG (on the go) konekciju.

HTC One OTG

Na poleđini telefona je tu Ultra Pixel kamera od 4UP sa led blicem i pored toga su tu samo beli momenti koji krase telefon. Međutim ovi beli delovi nisu tu samo ukrasa radi. Zapravo je HTC na ovaj način omogućio GPS, NFC, Bluetooth, GSM, 3G i ostalim signalima da dopru do unutrašnjosti uređaja bez da ih aluminijum ometa.

Hardver

htc one teardown

Specifikacija HTC One uređaja možda trenutno nije najbolja, međutim ni u jednom jedinom momentu nisam doživeo da se nešto zakuca, zaglavi, da se restartuje, da ne može da uhvati GPS signal. Ništa, telefon je radio svo ovo vreme besprekorno. A da se podsetimo specifikacije:

 • Operativni sistem: Android 4.2.2, najavljen 4.3 koji u momentu testiranja još nije stigao
 • Dimenzije: 5.41 x 2.69 x 0.37 inča (137.4 x 68.2 x 9.3 mm)
 • Težina: 143g
 • Dijagonala ekrana: 4,7 inča
 • Rezolucija: 1080×1920 FullHD
 • Gustina piksela: 468 ppi
 • Tehnologija ekrana: S-LCD 3 (IPS)
 • Baterija: 2300 mAh
 • CPU: Qualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, Quad core, 1700 MHz, Krait 300
 • GPU: Adreno 320
 • RAM: 2GB
 • Interna memorija: 32GB – 26GB dostupno korisniku
 • Zadnja kamera: 4 Ultra piksela sa LED blicem, F2.0, 28mm. HDR video, Slow Motion, OIS (Optical Image Stibilization).
 • Prednja kamera: 2,1 MP

Kao što sam i rekao, danas ima nekoliko telefona koji su u ovom rangu, pa čak i sa jačim specifikacijama. Ali budimo realni, Quad Core možda trenutno i nije potreban za prosečnog korisnika. Dual Core sasvim dobro može da odradi posao.

Baterija

Što se baterije tiče, kada pogledamo cifre, tj. 2300mAh pomislićemo da je to mali kapacitet. Međutim, meni je baterija uspevala da izgura i po dan ipo korišćenja sa “screen on” od 4 sata ručno podešene jačine osvetljenja. Možda će nekome i ovo zvučati malo, ali s obzirom da ja na mom HTC One X telefonu počinjem da osećam traume vezane za kapacitet baterije, svaki pomak sa te tačke je otkrovenje za mene. Tako da iako je ekran sa većom rezolucijom i ima jače osvetljenje od One X ekrana, baterija uspeva da traje duže. Moja pretpostavka je da je Radio dosta bolja optimizovan i da sve te bežične komunikacije (3G, WiFi, GSM …) mnogo manje troše samu bateriju.

Ekran

htc one max close

Ekran, kao što se iz specifikacije vidi je FullHD i ima neverovatnu gustinu piksela. Ukoliko gledate sadržaj koji je optimizovan za ovakvu gustinu piksela doživljaj je neverovatan. Lično sam fan IPS ekrana jer daju približnije boje onima iz realnosti, a u paketu sa gustinom piksela preko 400 ovo je gotovo savršeno.

Međutim, sve preko 350PPI-a je veoma teško detektovati, tako da 4-4,5 inča ekran sa 720p rezolucijom i 4,7-5 inča ekran sa 1080p ako stavimo jedan pored drugog, teško da ćemo uočiti neku bitnu razliku.

Boom Sound

HTC One

Kako proizvođači vole da imenuju njihova rešenja, stereo zvučnici koji su ugrađeni u HTC One imaju naziv Boom Sound. Zvuk koji One proizvodi može da se poredi sa nekim boljim zvučnicima na LapTop računarima jer je veoma glasan i gledanje filmova bez slušalica je sasvim prihvatljivo. Takođe na ovo utiče i pozicija zvučnika, koja je konačno postavljena na logično mesto, tj. sa prednje strane. I dalje mi nije jasno što svi ugrađuju zvučnike sa zadnje, kada je telefon u većini slučajeva ekranom okrenut na gore u stanju mirovanja, kao i kada držite telefon u rukama, zvuk treba da ide ka vama a ne od vas.

Telefoniranje

Iako tvrdim da pametni telefoni ne znam zašto u svom imenu još uvek imaju reč telefon, jer su ovo sada džepni računari sa mogućnošću telefonskog poziva, kod HTC One-a moram da se osvrnem na ovo.

Dakle, izvršio sam mali test gde sam napravio poziv sa iste lokacije, sa istog operatera koristeći One X i potom One. Prvo na GSM Only, a zatim na WCDMA prefered. Prva lokacija je bila urbana sredina sa dosta buke, druga iz stana gde je muzika bila dosta glasna. Rezultati su sledeći:

GSM Only: Čuje se buka u pozadini, ali nešto manje nego na One X

WCDMA prefered: Buka i muzika se uopšte ne čuju i deluje skoro kao da sam u potpunosti sam.

Ovo su rezultati kod oba testa i definitivno govori da je HTC kod One telefona napravio značajan pomak u softversko-hardverskom uklanjanju šuma.

Softver

Kako je na HTC One X stigao Sense 5 sa 4.2.2 Androidom nekoliko dana pre nego što sam dobio One na testiranje, iskoristio sam priliku da ih uporedno testiram. HTC je za One X dao Sense 5 koji nema potpunu Zoe funkcionalnost, ali gotovo sve ostale opcije su tu. Iskreno nisam primetio skoro nikakvu razliku pri prelasku sa One X na One. Jedino gde One X zna da zaštuca jeste kada paralelno apdejtujem veći broj aplikacija sa Play Store-a, dok u isto vreme se vrši sinhronizacija od 15 naloga (3 google naloga sa svim opcijama uključenim, 2 twitter naloga, Evernote, Any.Do, Dropbox, Firefox, Flickr, Instagram, SkyDrive, SoundCloud, Tumblr, Weather) i pri tom slušam muziku sa Google Play Music i surfujem po netu sa Firefox browserom. Lag na One X se oseti pri kucanju i otvaranju tastature, gde to One odrađuje bez ikakvog problema. U ostalim operacijama oba telefona su se pokazala u potpunosti jednako. Nisam ih stavljao na uporedni test jer mislim da je lični doživljaj brzine mnogo bitniji od benchmark testa.

sense 5

Sam Sense 5 je mnogo optimizovaniji i vuče mnogo manje resursa za sam rad. Dosta je bilo fejk 3D efekata, jakih preliva boja koji imitiraju staklo, konačno je interfejs onakav kakav treba da bude. Kao što sam rekao, od početka sam koristio HTC telefone i Sense mi je uvek pravi smetnju te sam ga menjao sa Stock Androidom, ali Sense 5 je konačno optimizovan i izbačene su sve gluposti koje su bile prezahtevne. Ovo naravno i dalje nije savršeno, može to još da se upegla, ali HTC je konačno krenuo u dobrom smeru kada je interfejs u pitanju.

Sve HTC aplikacije su dobili blagi redizajn, ali su zadržale istu funkcionalnost, neke su i unapređene. Primera radi People aplikacija koja je poznata kao veoma kvalitetna je više u duhu Ice Cream Sandwich+ stock aplikacije za kontakte sa tekstualnim tabovima umesto ikona u dnu. Dialer i ekran za pozive je redizajniran stock Android.

sense-5-feature

Naravno i pored izbacivanja većine bespotrebnih servisa i aplikacija i dalje su prisutne aplikacije koje ne mogu da se koriste iz naše države. Moje pitanje bi samo bilo: “Pa zar ne možete da te iste aplikacije stavite kao user aplikacije koje mogu da se uklone ili da ih zavisno od regiona u kom prodajete prilagodite ili izbacite da ne zauzimaju dragoceni prostor na memoriji i ekranu?”.

Aplikacija kamere je takođe dobila unapređenja, tu je sada i HDR video snimanje, novi filteri, Zoe funkcionalnost koja daje mogućnost uklanjanja objekata sa fotografije, biranje najboljeg osmeha i mnoge druge.

Sense 5 Camera

Galerija je kao što je goldie za One mini napisala dosta unapređena, sada je mnogo inteligentnija i korisnija. Ono što sam odmah uradio jeste da sam sakrio sve prečice koje ne koristim, jer je HTC ubacio u samu galeriju prečice za slike sa Picasa albuma (Google+ je već odavno, ne znam zašto i dalje nazivaju to Picasa), SkyDrive, DropBox, Flickr itd.

Lančer (poznatiji kao Rosie) je takođe pojednostavljen. Dodata je opcija BlinkFeed koju nije moguće ukloniti, mada su se developeri Custom ROM-ova već dosetili kako da je izbace. 😀 U samom drawer-u su ikone raspoređene u tri kolone, ali je na sreću ovo moguće povećati na 4 s obzirom da imamo sada velike ekrane i može više informacija da stane na isti. Tu su folderi u samom drawer-u što je pohvalno, ali imaju limit koliko aplikacija može da bude u istom. Valjda nisu hteli da dozvole scroll u folderu? Ovo mi je baš zasmetalo, pa sam se vratio na Nova launcher jer imam ogroman broj aplikacija.

HTC transfer će prilikom prvog paljenja telefona da vas pita koji ste telefon imali pre One telefona, te će vam ponuditi da na isti instalirate dodatnu aplikaciju koja će preko WiFi Direct prebaciti sve vaše kontakte, slike, video … sve što imate na vaš novi One. Ovo je veoma kul aplikacija za ljude koji ne rutuju telefone i ne koriste blagodeti Titanium i adb backup-a i drugih rešenja koje za sada koriste samo napredniji korisnici.

Weather aplikacija za vremensku prognozu je takođe ispeglana tj. ima flat ikone koje su sada moderne. Kao i sam widget na početnom ekranu koji više nema brisače stakala i ostale efekte.

Sense Weather

Infra Crveni daljinac

Kao što sam već rekao. One ima Infra Crveni port koji se nalazi ispod power dugmeta. Tu je i aplikacija TV koja služi kao daljinski za TV. Međutim pošto je potrebno pored modela TV-a ili Set-Top Box-a podesiti i regiju, ovo nije moguće koristiti kod nas. Međutim našao sam Smart Remote aplikaciju koja je dosta skupa, ali je veoma funkcionalna i nalazi sve uređaje na daljinsku kontrolu na kojima sam testirao.

Photosphere

Ono što je mene iznenadilo je da ni jedan proizvođač nije ubacio foto sfere u 4.2.2 apdejt. Moguće da je problem sa Google licencama. Ali nakon instalacije galerije za 4.3 Stock Android, One dobija funkciju pravljenja fotosfera koja radi odlično. Šteta što ovo ne mogu da koristim na svom One X-u 🙁

Suma sumarum

HTC One je po meni trenutno najbolji telefon po pitanju izrade. Softverska rešenja su odlična ali nedovoljno komercijalna da bi se široke narodne mase opredelile za ovaj telefon. Takođe, kao što sam rekao marketing nije na strani HTC-a, te ovaj telefon nije dobio pažnju koju zaslužuje.

Kada sam spomenuo osluškivanje korisnika, mislio sam na developersku zajednicu prvenstveno. Ne vidim u čemu je problem pa proizvođači zaključavaju svoje telefone toliko tesno (S-On, Bootloader …) te na taj način usporavaju razvoj custom rešenja. Ovo ne bi bio problem kada bi isti proizvođači pratili Google tempo i za sve svoje uređaje stare do dve godine izbacivali redovan update.

Iskustvo sa HTC One telefonom je bilo fenomenalno, ali imam podeljena osećanja. Sa jedne strane žarko želim ovaj telefon u svom posedstvu, ali nisam siguran koliko je pametna investicija s obzirom da je update diskutabilan, kao i otključavanje uređaja za moje namene.

Tags: BlinkFeedBoom SoundCameraevernotegalerijaGSM OnlyhtcIR BlasterOneOne XPhotosphereRosieSense 5TransferWCDMA Prefered

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

14 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Trebala bi mi mala pomoc oko aktiviranja MMS-a na HTC one mini.Telefon je podesen po parametrima Telenora, ali i dalje ne zeli da prima i salje mms poruke?…… Hvala unapred

  • Koliko sam primetio do sad, nasi operateli idalje imaju dva odvojena parametra, jedan za net i jedan za mms, tako da probaj da od ta dva napravis jedan tj u parametar za net i podesavanja iz parametra za mms i trebalo bi da ti radi. Nadam se da sam ti pomogao 🙂

   * …tj u parametar za net dodaj i podesavanja iz parametra za mms…

 • Potvrdjujem. Upravo sam updatovao na 4.3 preko Telenora.

  Nista preterano novo, na prvi pogled vece izmene su:
  – BlinkFeed moze da se skroz iskljuci
  – BlinkFeed dozvoljava dodavanje feedova iz vise zemalja i svega i svacega
  – Uklonjeno podesavanje lockscreena
  – Google Now dodat u lockscreen sa swipe
  – Polaris Office 5

 • Ljudi, jel zna neko kada stize 4.3 za HTC One? Video sam na njihovoj stranici da je najavljeno za ovaj mesec, mada on polako ali sigurno vec istice… Jedva cekam taj update za kameru, a i sa proximity senzorom imam velikih problema tokom razgovora…

 • Miloš Simić 18/10/2013 u 8:12 PM

  Šta podrazumevaš pod prosečnim korisnikom? Nekoga ko ne igra igrice? Jer zaista smatram da nekome kome to ne treba, ne treba ni quad core. Evo ja sam napredniji korisnik, pa mi je dovoljan dual core 1GHZ i uz dobru grafičku je sve smooth. 😀
  Za HTC One sve pohvale od mene, a i za recenziju.

  • Ne bih se slozio. Koristio sam Xperia-u S (dual-core 1.5GHz CPU, Adreno 220 GPU) koja je radila odlicno. Ali, Xperia Z (quad-core 1.5GHZ CPU, quad-core Adreno 320 GPU) koju trenutno koristim radi brze, bolje, mnogo bolje! Razlika je primetna. Mogu da zamislim samo kako Snapdragon 800 radi 😀 – quad-core 2.2GHZ Krait 400 CPU, quad-core Adreno 330 GPU.

  • Pa prosečan korisnik je osoba koja ne instalira gomilu aplikacija koje se sinhronizuju, rade nešto u pozadini itd.

   Veruj mi, ima ljudi i koji ne povežu svoj gmail nalog na Android telefonu. Prosečni su oni koji to bar urade 😀

   btw hvala za pohvalu 😀

 • Radi remote control aplikacija i kod nas. Samo izabereš da si npr. u Nemačkoj i sve radi. Meni lepo radi Samsung TV i D3 🙂

 • Filip Gojkovic 18/10/2013 u 3:33 PM

  Mozes li mi reci tacan naziv Smart remote aplikacije, i gde si je skinuo?

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *