Vignette

Objavio u 13/10/2010 u 8:00

VignetteOd kako su telefoni dobili kamere, sve više i više ljudi je počelo da koristi telefon umesto dobrih starih “idiota”. Kako su se telefoni razvijali, razvijale su se i kamere u njima. Tako danas imamo telefone i sa 8MP, a postoje najave i za ozbiljnije optičke elemente. Pojavom pametnih telefona, pojavile su se i aplikacije koje zamenjuju “default” aplikaciju za pravljenje fotografija. Uglavnom su to aplikacije koje pružaju razne efekte i poboljšanja fotografija odmah nakon okidanja. Za Android platformu ih ima dosta, neke se plaćaju, neke su besplatne, neke sa ograničenim rezolucijama. Ja sam lično probao bar 5 aplikacija, ali sam se definitivno zadržao na Vignette aplikaciji.

Vignette aplikacija dolazi u dve verzije, demo i verzija koja košta 4.31 dolar. U demo verziji je zaključana opcija fotografisanja u punoj rezoluciji.

Vignette ima preko 50 efekata, kao velikog broja dimenzija fotografija. Od fotografija jednakih odnosa strana, do wide screen panorama.

Kada se upali, ceo ekran postaje vizir, a belim okvirom je prikazano polje koje će fotografija sadržati. Na samom ekranu postoji nekoliko ikona koje pružaju pristup gotovo svim opcijama koje sama aplikacija pruža. Od efekata, okvira, rezolucije, white balansa, tajmera za automatsko fotografisanje do uključivanja i isključivanja digitalnog zoom-a i blica. Ukoliko se u opcijama uključi Geo lokacija, da li preko WiFi konekcije ili preko GPSa, u gornjem delu ekrana će se ispisati da li je lokacija detektovana. Aplikacija pruža mogućnost uključivanja fotografisanja na dodir ekrana, a isključivanjem kod nekih modela telefona na dodir se vrši fokusiranje odabranog regiona i fotografisanje se vrši pritiskom na kontrolnu kuglicu ili senzor.

Nakon fotografisanja, aplikacija prikaže kako će željeni efekat izgledati kada se primeni, u ovom momentu moguće je odbaciti fotografiju, sačuvati je na SD karticu ili je čak poslati na neku od socijalnih mreža, mail itd. Ukoliko odlučite da fotografiju zadržite/sačuvate, aplikacija će krenuti sa primenjivanjem efekta, i nakon završene operacije u status baru će se pojaviti notifikacija, a za to vreme možete fotografisati sledeću fotografiju. U jednoj od poslednjih verzija ubačena je i opcija Time-Lapse fotografije, što je mene prilično oduševilo. Time-Lapse fotografija je niz fotografija napravljenih u jednakom vremenskom intervalu, spojenih u jedan video zapis. Tako da ako na primer namestite vremenski interval od 15 sekundi, dobijate snimak ubrzan 25×15=375 puta (ako uzmemo u obzir da ljudsko oko vidi približno 25 slika u sekundi).

Sve u svemu, ova aplikacija je i više nego vredna 4.31 dolara jer pruža mnogo više opcija nego default aplikacija. Tako da ako volite da fotografišete vašim Android telefonom, predlažem vam da u najmanju ruku probate ovu aplikaciju.

Spisak svih funkcija, efekata i okvira možete naći na zvaničnom sajtu

Tags: efektifoto aparatkameratime-lapseVignette

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *