Upoznavanje sa Android 4.0 Ice Cream Sandwich-em – Browser

Objavio u 24/12/2011 u 12:19

Tab Switching

Već sam pisao o novoj Gmail aplikaciji u Android 4.0 ICS verziji. To je aplikacija koju definitivno najviše koristim, pa sam u njoj prvo uočavao detalje. Nakon Gmail aplikacije Browser je jedna od sistemskih aplikacija koju definitivno puno koristim. Do sad sam uvek izbegavao osnovni browser i pribegavao NineSky, Dolphin i sličnim browser-ima, jer je osnovni bio dosta spor. Situacija na ICSu se drastično promenila.

Pa evo i kratke recenzije:

Ono što je mene odvlačilo od default browser-a, pored sporog učitavanja je to što nije imao podršku za fullscreen i brzo prebacivanje na desktop verziju sajta. E, sad, ICS browser obe ove opcije ima u svom meniu, i za razliku od Honeycomb-a, fullscreen surfovanje ne zahteva nikakve čudne poteze. Sinhronizacija sa desktop Chrome browserom je veoma laka, što je odlično ako želite da pristupite “onom sajtu što sam ga bookmarkovao juče kad sam…” 🙂

Interfejs browsera je dobio ogromne promene, praktično su Honeycomb verziju smanjili na male ekrane. Umesto horizontalnog bara, tabovi su u istom “fazonu” prikazani kao i aplikacije u task switcher-u kada dugo držite Home dugme. Prebacivanje sa taba na tab je veoma brzo i intuitivno, a zatvaranje je takođe veoma jednostavno zahvaljujući ugra]enoj opciji za zatvaranje svajpovanjem. Da bi ste videli desktop verziju sajta, dovoljno je da pritisnete menu dugme a zatim “request desktop site“. Dostupna je čak i opcija da sačuva stranicu za čitanje u offline režimu. Čak sam zbog ovoga smanjio upotrebu Read It Later aplikacije. Performanse samog browsera su mnoooogo unapređene, kako u paljenju tako i u navigaciji, pa čak i na ROMu koji nema pravu 3D i 2D hardversku akceleraciju je primetno :).

Možda je Google napravio ubicu ostalih browsera, ali mislim da ostali browseri još uvek imaju šansu zbog svojih dodataka, ekstenzija, tema itd. U svakom slučaju, nadam se da će što veći broj vas imati priliku da ovaj browser proba na svom telefonu i uveri se u njegovu brzinu i lakoću korišćenja, ako već niste.

Tags: 4.0browserFull ScreenIce Cream SandwichICSQuick Controlstabovi

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

2 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *