Tricoder

Objavio u 21/04/2011 u 13:47

eFX-TricorderSvaki gedžet manijak zna šta je tricoder. 🙂 Ali možda ipak ima onih koji i ne znaju.

Kada je Gene Roddenberry prvi put osmislio ideju tricoder-a za Star Trek pre oko 45 godina, to je bilo nešto malo više od video kamere. Prvobitna namena mu je bila da snima kapetanov dnevnik u audio i video zapisu, međutim vrlo brzo je unapređen, jer kako su mu dodavali razne senzore postajao je sve korisniji.

Kao i tricoder-i, telefoni su počeli da rade stvari koje originalni kreator nije ni sanjao. Telefon je ubrzo postao kamera, video kamera, diktafon, kompas, GPS, web browser …

Sa svim ovim novim senzorima koje je telefon dobio, Moonblink ga je krstio u tricoder … barem aplikaciju za njega 🙂

Napisao ga je Moonblink i source code se može naći ovde: http://code.google.com/p/moonblink/wiki/Tricorder. Aplikacija vam neće dati lep wallpaper već će vam davati rezultate. Gotovo svaki senzor kojem developeri imaju pristup je lepo upakovan u duhu Star Treka i nazvan tricoder. (Temperatura, svetlost i sonzor za blizinu su izbačeni iz novijih verzija zbog težine prikaza podataka.)

Al šta ima? Ima dosta toga:

  • Gravitacija – što je zapravo ubrzanje (akselerometar)
  • Magnetno polje
  • Audio analiza
  • Elektro magnetno polje (ovo je trenutno vezano za 3G mrežu i WiFi signal)
  • Geografske informacije (kompas, GPS i WiFi pozicija)
  • Logovanjem na astronomski sajt za podatke, takođe može da prikaže solarnu aktivnost, uključujući i poslednju sliku sunca.

Koliko je zaista precizan? Onoliko koliko su precizni senzori u vašem uređaju. Gravitacija je prikazana u metrima po kvadratu sekunde (Zemljino gravitaciono polje je ~9,81 m/s2) i magnetni podaci su prikazani u microTesla jedinici. Podaci vezani za akustiku su u decibelima, i postoji spektralna analiza koja prikazuje koliko je zvučna energija distribuirana od nula do jedanaest kiloherca. Tu je i veoma tripozan osciloskop koji prikazuje talasnu dužinu za zvučnu analizu. Svi podaci su dobijeni iz senzora uređaja i predstavljaju realne podatke 🙂 što je još više kul.

Tricoder-om možete izmeriti jačinu signala bilo koje WiFi mreže u blizini, kao i vašeg mobilnog provajdera. A u sekciji vezanoj za geografske podatke, tu je i jačina GPS singala.

Magnetni i gravitacioni podaci ne pokazuju samo brojke, takođe prikazuju podatke i grafički vektorom i intezitetom. Ovi podaci se mogu takođe prikazati u absolutnim i relativnim vrednostima. (Ako želite da vidite male promene u bilo ubrzanju ili jačini magnetnog polja, reltivne vredsnoti će vam ove podatke prikazati mnogo bolje jer nuliraju podatke i prikazuju samo promene.)

Aplikacija je veoma laka za korišćenje i u help fajlu koji se nalazi u aplikaciji ima više podataka nego na linku u članku odakle možete skinuti aplikaciju. (Meni je posle čitanja help-a bilo mnogo lakše da prevedem prikaz vektora.)

Koliko je zapravo korisna? Pa, ne bih je sigurno kojistio za bušenje rupa u zidu a da ne oštetim postojeće instalacije ili da koristim akselerometar da otvorim padobran. Ali svakako može naći svoju primenu. Mislim da je idealno za prikaz šta od senzora telefon sve ima. Lično kad me pitaju, pa dobro šta može taj telefon, kad im pokažem aplikaciju, uglavnom ostanu bez teksta 🙂

Starfleet Command-logoAplikacija nema opciju snimanja podataka, tako da ako primetite neku anomaliju u magnetnom polju, moraćete da sačekate da se ona ponovo desi da bi je pokazali nekome 🙂

Interfejs aplikacije je urađen u duhu Star Trek interfejsa iz The Next Generation serijala, a meni je lično ovaj stil i najbolji.

Meni je ova aplikacija veoma zabavna i volim da je pokrenem s vremena na vreme i da se osetim kao član Zvezdane flote.

Aplikacija besplatna i možete je skinuti i sa Marketa skeniranje QR koda iz teksta.

Tags: AkselerometaraudioGravitacijaMagnetno poljeSenzoriSpektralna analizaStar TrekThe Next GenerationTNGTricoderVektor

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *