SpeedView

Objavio u 03/05/2011 u 21:17

SpeedView je prilično složena aplikacija koja koristi GPS lokaciju telefona da bi se izračunao pređeni put i  brzina kretanja korisnika.

Nakon instalacije zapažamo korisnički interfejs koji izgleda kao analogni brzinometar  na kontrolnoj tabli automobila i nekoliko dodatnih funkcija. Pozadina je siva “koža” koja se može isključiti, nakon čega će pozadina biti crna. Na podrazumevanom ekranu se prikazuje jednostavni kompas,odometar (merač pređenog puta), maksimalna brzina i GPS informacije.

Ubrzo nakon uključivanja aplikacije (podrazumeva se da je uključen GPS) se obavlja lociranje GPS satelita, zatim krećemo sa korišćenjem.

Dashboard (kontrolna tabla) je dugme koje ćete najviše dodirivati i sadrži jednostavan kompas, HUD i Advanced opciju.

HUD (Head Up Display) u stvarnosti predstavlja podatke koji se nalaze na šoferšajbni pa sam vozač ne mora skretati pogled ka instrument tabli da bi video podatke o brzini. U SpeedView-u je upravo tako. Kada aktivirate HUD, stavite telefon iznad kontrolne table automobila tako da se displej telefona može reflektovati na šoferšajbni. Dobijate neverovatan efekat kao da je staklo ispred vas providni monitor na kome se prikazuju digitalni podaci o brzini kretanja vozila! Preko noći je bolji efekat. Mene je ovo oduševilo, a garantujem da će i vas!

speedview5

HUD pokazuje brzinu od 14 km/h

Advanced opcija je najtemeljnija i obuhvata vreme kretanja, vreme zaustavljanja, prosečno vreme kretanja, ubrzanje od 0-100 km/h, sinhronizaciju sa Google Maps i dr. Takođe je moguće beležiti sve informacije na SD karticu u vidu log fajla.

Dodatne opcije su veoma raznovrsne! Pre svega možete podesiti orijentaciju aplikacije: portretna, pejzaž ili obrnuti pejzaž. Moja preporuka je da stavite na portret jer je najjednostavnije i najpreglednije prilikom dodavanja raznih prikaza na ekran.

U Podešavanjima možete postaviti merne jedinice u milje, kilometre i čvorove. Za najlakše snalaženje preporučujem čvorove! 🙂 Veoma korisna stavka je Speed warning koja, kada je uključena, omogućava programu da vas upozori ukoliko dođe do prekoračenja brzine. Ranije pomenuti brzinometar se može promeniti u digitalni. Takođe možete promeniti boju teksta, minimalnu tačnu poziciju lociranja preko GPS-a u metrima i ignorisati  brzine iznad 240 km/h. Ukoliko neko od vas vozi formulu ne bih preporučio isključivanje ignorisanja brzine. SpeedView možete podesiti da bude preko celog ekrana ili da se vidi i Notification bar.

SpeedView Pro
SpeedView Pro
Price: $1.99

Po mom skromnom mišljenju ovo je veoma zanimljiva, ekstremno precizna i  i korisna aplikacija za vozače, bicikliste, atletičare, a naročito je preporučujem geekovima kojima je pokvarena instrument tabla na Trabantu! Još jedan razlog zašto je Android fenomenalna stvar!

Tags: brzinabrzinometarGPSkontrolna tablaodometerSpeedView

Autor
Coby Goran Svoboda

Objavljenih tekstova: 379

Coby je über geek i zaljubljen je u njegov LG Nexus 5 na kome ima AICP custom rom. Pre toga je imao HTC Desire, HTC Desire S, HTC One S i HTC One X. Bavi se programiranjem i web dizajnom, voli minimalizam, jednostavnost i funkcionalnost. Ne voli Apple fanbojeve, Opera browser fan, ne voli Firefox browser jer ga svi koriste. Kreativan je i radoznao i kao takav, idealan autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

3 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *