SD Tools i SD Booster

Objavio u 31/07/2011 u 20:10

Većina Stock ROM-ova (originalnih ROM-ova koje proizvođač isporučuje sa telefonom) dolazi sa vrlo niskim podešavanjima cache memorije za kopiranje i čitanje sa SD kartice. Ovo je moguće rešiti na vrlo lak način, ali potreban je root.

SD Booster

SD Booster (koju nam je predložio naš čitalac Željko Bulatović) je aplikacija koja će vam omogućiti da ovo promenite i ubrzate rad vaše kartice, a samim tim i telefona.

Nakon paljenja aplikacije potrebno je da joj dozvolite root pristup, a nakon toga jednostavnim upisom željene veličine cache memorije, ubrzaćete vaš telefon. Moguće je postaviti i “set on boot” opciju, ali sa ovom opcijom je potrebno biti pažljiv. Prvo podesite određenu brzinu, a nakon korišćenja telefona neko vreme, ako se sve pokaže stabilno, možete i ovu opciju uključiti, kako bi vam podešavanja ostala.

Preporučljivo je držati vrednost koja se može dobiti prostom računicom: veličina RAM memorije telefona podeljana sa 128 puta 1024. Pa tako telefoni sa 512MB RAM memorije mogu ići do 4096kb vrednosti za cache, a telefoni sa 1GB i do 8192kb.

Ovaj način ubrzanja neće nikako oštetiti karticu, ali će svakako ubrzati njen rad. Nađite sebi optimalnu vrednost, i ubrzajte telefon.

SD-Booster
SD-Booster
Price: Free

Za one koji žele nešto više, tu je SD Tools aplikacija koja vam dodatno omogućava da vidite detaljne informacije o kartici, kao npr. proizvođača, datum proizvodnje itd. Takođe je moguće izvršiti i benchmark brzine upisa i čitanja sa kartice. Tako da možete proveriti koliko je ubrzanje koje ste dobili promenom vrednosti cache memorije.

Takođe aplikacija nudi i slanje rezultata, ali nije moguće videti uporedni prikaz sa drugim rezultatima.

U svakom slučaju, svaka preporuka za obe aplikacije. Telefon će vam svakako raditi brže.

SD Tools
SD Tools
Developer: Veluscek Ales
Price: Free
Tags: AndroidcachekarticasdSD BoosterSD Toolstelefonubrzanje

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *