Root Uninstaller i sistemske aplikacije

Objavila u 10/05/2012 u 11:37

Root UninstallerIskusniji Android korisnici već odavno znaju za ovu aplikaciju, ali kako svakodnevno imamo i nove korisnike Android uređaja, rešila sam da predstavim i ulepšam dan nekom ko za nju nije čuo. Root Uninstaller je aplikacija koja omogućava korisnicima da na rutovanim uređajima uklone sistemske aplikacije.

Sistemske aplikacije su sve one aplikacije koje ne mogu tek tako da se deinstaliraju kao što to radimo sa aplikacijama koje su skinute sa Play Store-a. Sistemske aplikacije su sve one koje su proizvođači telefona mislili da nam trebaju pa su ih preinstalirali na telefon i one koje su naši operateri preinstalirali sa idejom da nam olakšaju život. Ali kada kupimo telefon, nakon kraćeg korišćenja, shvatimo da nam pola od onog što imamo na telefonu zapravo ne treba ili nam se ne sviđa. Problem nastaje kada korisnici kupe telefone sa manje interne memorije i onda im svaki megabajt izuzetno znači. Kako bi “stvorili” više prostora na internoj memoriji u cilju instalacije većeg broja aplikacija, pribegavaju rutovanju telefona sa kojim dobijaju mogućnost da deinstaliraju i te suvišne sistemske aplikacije.

Potrebno je da rutujete vaš telefon i instalirate Root Uninstaller aplikaciju koju možete skinuti besplatno sa Play Store-a.

Savet je da ipak pazite šta ćete deinstalirati, nemojte da se previše zanesete i da uklonite nešto od vitalnog značaja za vaš Android sistem. Evo ja sam ovih dana uklanjala preinstalirane aplikacije sa Telenor One Touch telefona na kojem je svaki megabajt na internoj memoriji kao suvo zlato. Odmah je leteo Uber Social klijent za Twitter, i još neke………….

Root Uninstaller može da radi i na rutovanim i na nerutovanim uređajima. Kada je koristite na rutovanom uređaju, obratite pažnju da odobrite root privilegije ovoj aplikaciji u Superuser aplikaciji kada vam to bude tražila.

Na rutovanim uređajima može da:

 • deinstalira sistemske aplikacije
 • da zamrzne ili sakrije bloatware, stock i regularne aplikacije (dok se zadržava update)
 • da odmrzne ili ponovo omogući aplikacije
 • backup-uje sistemske aplikacije tako što sačuva .apk fajl na sd kartici tako da mogu ponovo da se instaliraju
 • da restore-uje backup-ovane aplikacije
 • resetuje aplikacije kao da je sistem ponovo instaliran
 • da potpuno obriše sistemske aplikacije
 • opcija Hide my App omogućava korišćenje zamrznutih aplikacija i da ih automatski ponovo zamrzne nakon zatvaranja (samo u Pro verziji)
 • sa AntTek Explorer aplikacijom da pregleda podatke u folderima aplikacije

Na nerutovanim uređajima moguće je:

 • brzi prikaz liste .apk fajlova na sd kartici
 • čuvanje referenca na Play Store i automatsko instaliranje aplikacija nakon factory reset-a
 • Čišćenje cache i data aplikacija
 • upravljanje apk fajlovima: brisanje, instaliranje i instaliranje kao sistemsku aplikaciju (u PRO verziji)
 • jednim klikom deinstaliranje više izlistanih aplikacija odjednom
 • sa AntTek Explorer aplikacijom da pregleda podatke u folderima aplikacije

Ukoliko se desi da ne možete da zamrznete/odmrznete aplikaciju, uključite USB Debugging u podešavanjima telefona (HOME/Settings/Application/Development/USB Debugging)

Ukoliko se desi na ne možete da uradite restore aplikacije, pronađite je na sd kartici, dugi klik na nju i odaberite “install as system app”

Naravno pored Root Uninstaller aplikacije postoji još dosta drugih aplikacija koje rade vrlo slično, kao što je Titanium Backup, SystemApp Remover, Root Uninstall, DroidSail Super App2SD itd.

Root Uninstaller
Root Uninstaller
Developer: AntTek Mobile
Price: Free
Tags: aplikacijedeinstaliranjeodrmzavanjesistemskeuninstallzamrzavanje

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

9 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Poštovani, redovno pratim vaše sugestije.
  Na ovoj temi, obzirom da sam laik, imam nedoumicu.
  Uspeo sam da rutujem telefon i da instaliram aplikaciju Root Uninstaller.
  Uklonio sam samo ono što moje minimalno znanje prepoznaje kao nepotrebno.
  Obzirom da koristim bedu od telefona lenovo a369i sa samo 500mb ram memorije, bojim se da ne uklonim nešto što mi se posle može obiti o glavu.
  Da li me možete posavetovati koje sistemske aplikacije još mogu da uklonim jer, kao što rekoste, svaki mb znači.
  Takodje da mi sugerišete koje aplikacije je potrebno imati.
  Hvala unapred.

 • Kako obrisati root sa telefona ? Znaci da ne bude vise rutovan

  • Ako je samo rutovan, nije instaliran Custom Recovery, Custom ROM, Custom Kernel itd. onda je dovoljno da iz SuperSU ili SuperUser aplikacije uradiš unroot.

   Ako je ipak menjan ROM, Recovery ili Kernel, onda moraš flešovati originalni Firmware sa oficijelnog sajta, kao da radiš apdejt na poslednju verziju.

   • Ja sam Alkatel idol X rutovao sa Kingo ROOT i isto sa tim programom i unrutovao, obrisao mi je aplikaciju SuperSU kad proverim sa Root Checker piše da nije rutovan ali kad hoću da instaliram novi Firmver koji je izašao pre neki dan piše da zbog roota na telefonu ne može da se instalira do kraja. Ako imate neku ideju šta da uradim bio bih zahvalan. Unapred hvala.

 • Hvala ti puno. Ja sam upravo rutovao telenor one touch i sad cu sve ove gluposti da obrisem kao sto vec rece svaki megabajt je suvo zlato. Hvala puno!

 • Da li swapper aplikacija ness pomaze koristim je na telefonu i nema nekih promena nzm??

 • Reci nam samo da li ima neke prednosti u odnosu na Titanium Backup, s obzirom na to da nikada nisam koristio nijednu drugu aplikaciju, osim navedene?!

 • Najbolja aplikacija za takve stvari je titanium backup.

 • Dodao bih ovom tekstu onome kome je interna memorija suvo zlato, link2sd moze da konvertuje user aplikaciju u sistemsku (premesti je na sistemsku memoriju, koje cesto ima mnogo vise neiskoriscene a stoji prazna,a moze i da uninstalira…).Vrlo korisno za alternativne aplikacije, tipa launceri,sms,playeri

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *