Root Checker

Objavio u 05/10/2011 u 12:43

Androids root

Mnogi me pitaju kako da provere da li im je telefon već root-ovan. Većina kupi polovan telefon i želi da proveri da li je telefon root-ovan, ili kao što je slučaj kod HTC Sensation, sa apdejtom bi trebalo da telefon dođe sa otključanim bootloader-om, pa se onda pitate da li je telefon root-ovan.

Moram da napomenem da postoji velika razlika između root pristupa i otključanog bootloader-a. Root pristup vam pruža mogućnost menjanja sistemskih fajlova, dok otključan bootloader omogućuje flash-ovanje Custom Recovery-a poput ClockWorkMod i sl. koji vam opet pružaju mogućnost instalacije drugog ROMa itd.

root-checker-001

superuserU većini slučajeva nakon root-ovanja, alatima koji se mogu naći na netu, dobijate instaliranu superuser aplikaciju koja kontroliše koja aplikacija sme da dira sistemske fajlove, a koja ne. Ukoliko primetite da imate instaliranu ovu aplikaciju, vrlo verovatno imate root pristup. Međutim i ako nemate superuser aplikaciju, moguće je da imate root pristup a to ni ne znate, ili obrnuto. Najlakši način da ovo proverite je upravo aplikacija Root Checker.

Root Checker možete skinuti sa marketa i kada je pokrenete dobićete ovakav ekran:

Pritiskom na dugme “Verify Root Access” proveravate da li je telefon root-ovan ili ne. Ukoliko odaberete Advanced mode, dobićete detaljnije informacije vezane za root pristup. Isto važi i za “Verify Busybox Install”. BusyBox sam opisao u ovom postu, tako da neću objašnjavati šta je i čemu služi.

To je to, sada više ne morate da podižete terminal/command prompt i kucate “adb shell, su” 🙂

Root Checker
Root Checker
Developer: joeykrim
Price: Free
Tags: aplikacijaBusyBoxcheckerproveraroot

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *