Read It Later

Objavio u 23/03/2011 u 21:11

U Srbiji, mogu priznati, ima dosta besplatnog bežičnog interneta u centrima većih gradova, što nije slučaj i u Evropi, gde se on uglavnom plaća, a 3G je kod nas dosta skup ako ne uzimate neki od onih paketa sa “besplatnim” internet protokom. Ali to je i dalje samo u centru grada, nije dostupno u pokretu, a 3G dosta korisnika nije u mogućnosti da plaća. E pa našao sam i za to leka 🙂

Read it Later je servis koji iPhone korisnici već neko vreme mogu da koriste na njihovim telefonima, a desktop korisnici odavno. Od skora je dostupan i za Android. O čemu se zapravo radi? To je praktično bookmark dodatak za vaš browser, gde ukoliko želite da nešto pročitate, ali trenutno nemate vremena, jednostavno dodate u Read It Later. Za Firefox postoji dodatak koji to elegantno rešava u adresnom baru, dodavanjem strelice. Read it Later je dostupan i na svim drugim Browser-ima, lično ih nisam sve testirao, ali vidim da su pokrili gotovo sve. Jednostavan klik, i sadržaj je sačuvan za kasnije čitanje. Čak ima i integraciju sa Google Reader-om, što može biti korisno ukoliko koristite ovaj servis za pregledanje vesti. Pomislićete, pa to nije ništa novo, bookmark postoji odavno. Ono što je kod ovog servisa dobro je što možete sve te bookmarkovane stranice da izkeširate, i da kad nemate internet konekciju, kasnije pročitate. Isto važi i za Android aplikaciju.

Read it Later za Android postoji u dva oblika: kao dodatak za dosta popularni alternativni Dolphin Browser HD i kao zasebna aplikacija Read it Later Pro. Dodatak za Dolphin Browser je besplatan, ali je ograničen na samo dodavanje u listu za kasnije čitanje, dok se zasebna aplikacija plaća 72 dinara ali pruža mogućnost keširanja stranica na SD karticu, pa ih tako možete čitati bukvalno bilo gde.

Read it Later Pro za Android će čak zapamtiti i dokle ste stigli sa čitanjem nekog članka, pa tako, ukoliko vas neko pozove ili iz nekog drugog razloga morate da prekintete čitanje, sledeći put kad pokrenete aplikaciju, moći ćete nastaviti sa čitanjem tamo gde ste stali.

Read It Later screenshots

Aplikacija će sadržaj članka prilagoditi za čitanje na malom ekranu, moguće je i menjati veličinu slova, vrstu fonta itd. U podešavanjima je moguće namestiti da se keširanje vrši isključivo na SD karticu, da se automatski sinhronizuje u određenom vremenskom intervalu ili instant u momentu kada nešto dodate, da se sinhronizacija vrši samo preko WiFi konekcije, opciono učitavanje slika u člancima, skidanje sadržaja za mobilnu verziju ukoliko to sajt pruža i filtriranje tagovanih članaka. U samoj aplikaciji je moguće pretraživati postojeće članke po ključnim rečima, tagovima i različitom načinu sortiranja.

Nakon svih ovih funkcionalnosti, mislim da skoro da ne postoji funkcionalnost koja bi se mogla dodati. Aplikacija je veoma brza, pouzdana i pored svega jako dobro izgleda. A cena od 72 dinara mislim da je smešna, pogotovo što neke dnevne novine koštaju ovoliko 🙂

Svaka preporuka za aplikaciju, nećete se pokajati ukoliko volite da čitate na raznoraznim mestima 😀

Tags: bookmarkčitanjeofflinepročitaj kasnijeread it latervesti

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

4 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Pitanjce za Pulse (nisam mogao naci temu vezanu samo za ovu aplikaciju pa pisem ovdje):
    Da li nekako mogu da se sortiraju snimljene vijesti? Vec sam ih dosta nakupio i nezgodno je kada morate da ih pretrazujete po datumu.

  • Steta sto radi samo na android verziji 2.2 🙁
    dobra alternativa za citanje u pokretu je i pulse

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *