QR kod i Barcode Scanner

Objavio u 23/12/2010 u 15:37

Barcode Scanner URL FoundVerovatno ste primetili na našem sajtu gomilu crno belih sličica. Neki od vas znaju čemu služe, a neki su se zapitali šta nam to znači. Za one koji ne znaju, to su QR kodovi. QR kod je dvodimenzionalni zapis koji je osmislila Toyota 1994. godine. QR je skraćenica od Quick Response (brz odziv) jer je kreator predvideo da se ovaj način zapisa čita pri velikim brzinama. Više o samom QR kodu možete pronaći ovde.

QR kod je postao veoma popularan pojavom pametnih telefona, jer poseduju kameru, dovoljno brz procesor i internet konekciju. Pa je tako ovaj vid zapisa dobio novu primenu. QR kod može da sadrži niz različitih vrsta informacija, kao kontakt informacije, geo lokaciju, tekst, url … Na našem sajtu se uglavnom nalaze linkovi iza kodova koji vas vode do aplikacija u marketu, ali i na svim stranicama postoji QR kod u desnom delu sajta koji vas vodi ka trenutnoj stranici na kojoj ste. Smisao tog koda je da ukoliko želite da posetite tu stranicu putem vašeg telefona, možete to da uradite jednostavnim skeniranjem istog, umesto da kucate kompletnu adresu.

Kako da ove kodove skenirate? Upotrebom Barcode Scanner aplikacije.zxing

Barcode Scanner može da skenira barkodove na CD-ovima, knjigama i drugim proizvodima, a zatim da putem web-a pretražite cene i recenzije. Takođe može da skenira QR kodove koji sadrže URL, kontakt informacije …

Barcode Scanner je odlična Android aplikacija koja vam pruža mogućnost skeniranja većine bar kodova u 1D (UPC, EAN, itd.) i 2D formatima (QR Code) da pretražite u Google-u više informacija o proizvodu.

Aplikacija je veoma jednostavna, i dovoljno je da je upalite i usmerite objektiv kamere ka nekom bar kodu. Aplikacija će odmah prepoznati kod i dešifrovati ga, a zatim će vam pružiti izbor da ukoliko je u pitanju link, otvorite u browser-u ili marketu (ako je market link u pitanju), pošaljete informacije mailom ili sms-om.

Da bi ste skinuli aplikaciju, dovoljno je da u marketu ukucate zxing (zebra crossing 🙂 ) jer to je i naziv grupe koja je ovu aplikaciju i napravila, ili skeniranjem QR koda u tekstu 😛

Barcode Scanner
Barcode Scanner
Developer: ZXing Team
Price: Free
Tags: AndroidbarcodeQRcodescannerskenerzxing

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *