Link2SD – prebacite aplikacije na SD karticu i na Androidu 1.6

Objavio u 22/02/2011 u 20:54

link2sd001Kako se većina korisnika odlučuje na root upravo iz problema sa veličinom interne memorije, kada sam naišao na ovu aplikaciju, pomislio sam da bi bilo kul prezentovati je.

Link2SD je aplikacija koja omogućava korisnicima sa Androidom 1.6 i novijim, a koji imaju root privilegije na njihovom telefonu, da na veoma lak način prebace aplikacije na SD karticu i time oslobode mesto na internoj memoriji.

Moram da napomenem da je ovo mnogo bolje od App2SD, a zašto videćete i sami ako pročitate dalje.

Ukratko App2SD je sistemski “servis” koji se pojavio na Androidu 2.2 (Froyo), App2SD postoji i kao aplikacija koju smo opisali u ovoj recenziji, ali aplikacija samo pruža uvid u to koje su aplikacije prebacive. Za funkcionalnost prebacivanja app2sd skripta je kopirala SVE aplikacije na SD karticu i samim tim narušavala stabilnost ukoliko se SD kartica izvadi. Link2SD to rešava na mnogo elegantniji način.

Kako developer tvrdi, ideja je ista kao i sa apps2d skriptama, linkovati aplikacije na ext2 particiju na SD kartici, ali se razlikuje u dva načina.

1. Umesto linkovanja /data/app foldera (koje podrazumeva prebacivanje svih aplikacija), ovom aplikacijom možete odabrati koje aplikacije želite da prebacite.

2. Ova aplikacija ima korisnički interfejs. Možete manipulisati vašim aplikacijama, kreirati i uklanjati linkove u jednom kliku.

Mogućnosti:

 • Kreiranje i uklanjanje linkova za aplikacije koje izaberete
 • Lista aplikacija sa prikazom da li su linkovane ili ne
 • Sortiranje i filtriranje aplikacija
 • Prikaz slobodnog mesta na telefonu, SD kartici i ext2 particiji na SD kartici

Šta vam je potrebno:

 • root privilegije
 • ext2 particija na SD kartici. Morate imati dve particije na SD kartici, prva FAT32 i druga ext2, obe moraju biti primarne. Link2SD vam neće napraviti ext2 particiju, morate je sami napraviti. U ovom tekstu je napisano uputstvo za pravljenje particija (koje važi i za ostale telefone).
 • To je sve. Instalirajte Link2SD i on će sve dalje uraditi sam. Nemate potrebu da kopirate dodatne fajlove i pokrećete skripte.

Kako radi:

Link2SD mauntuje ext2 particiju sa SD kartice kao /data/sdext2 i OS je startuje prilikom podizanja.

Kada odaberete aplikaciju i pritisnete “Create Link” dugme, Link2SD prebacuje apk fajl i dalvik-cache fajl (ako izaberete) na SD ext2 particiju i kreira link ka originalnom folderu (/data/app i /data/dalvik-cache).

Pažnja: Nakon prebacivanja, aplikacija neće biti vidljiva u listi aplikacija na Androidu 1.6 i 2.1, ali nakon restarta će se ponovo pojaviti bez problema. Na 2.2+ ovo nije slučaj.

Ako budete želeli da vratite aplikaciju nazad na njeno originalno mesto, dovoljno je da se vratite u Link2SD aplikaciju i pritisnete “Remove Link”. Link2SD će ukloniti link ka originalnom folderu i vratiti  apk i dex fajlove u originalni folder.

Nakon apdejtovanja aplikacije, Link2SD će u pozadini prebaciti aplikaciju sa interne memorije na ext2 particiju, ali će aplikacija nestati iz liste, što se rešava restartom.

Android Market neće videti aplikacije koje su prebačene na SD karticu, da bi ste ovo popravili koristite “Market Fix” iz menija Link2SD aplikacije.

Ovo će sinhronizovati bazu Android Marketa sa instaliranim aplikacijama i linkovane aplikacije će se ponovo pojaviti.

Pre pokretanja ove opcije, osigurajte se da Market nije aktivan i da ne skidate ništa sa Marketa.

Ako ste već primenili App2SD, deinstalirajte jer Link2SD nije kompatibilan sa istom i ne može da koegzistira sa App2SD.

Link2SD
Link2SD
Developer: Bülent Akp?nar
Price: Free

Napomena:

Sistemske aplikacije nije moguće prebaciti na SD karticu iz razloga stabilnosti sistema.

Kada priključite telefon na računar putem usb kabla, FAT32 particija se mauntuje, a ext2 particija ostaje u upotrebi, tako da će sve aplikacije i dalje raditi.

Link2SD ne prebacuje data folder, samo apk i dex(dalvik cache) fajlove na SD karticu.

Tags: app2sdcachekarticalink2sdmounttelefon

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

9 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Sve sam lepo instalirao i sve uredno radi ALI… nigde ne mogu da nadjem opciju “Market Fix”. 🙁

  Moze li mi neko pomoci?

 • Sve odradio kako treba,ali nece aplikacija da radi…kaze da treba da udjem u nekakav superuser da dam dozvolu da moze pristupiti root-u…a ne znam kako da to odradim…verovatno je u pitanju neka glupost…

 • Hvala! Uspesno instalirao… 🙂

 • Za neke igre opet javlja da nema dovoljno ROM-a iako sada imam dovoljno prostora jer sam sve aplikacije prebacio na SD. A iz istog razloga nece da instalira ni na SD karticu. Da li postoji mogucnost da se ukine zabrana instaliranja jer ima mesta?

 • Aplikacija je odlicna…ja sam je skoro instalirao i radi savrseno! Pozzz 🙂

 • Heh, inace je izasla nova verzija koja prihvata i ext2 i ext3 i ext4 i FAT i FAT32 particije kao drugu na kojoj mogu da se link-uju aplikacije. 😉

  Imam Link2SD skoro od njenog povoja i developer slusa sve predloge i sugestije i resava probleme vrlo brzo.

  Kod mene na LG GT540 Optimus-u sa Euroopen 2.1 (V2.0B) verzijom od pocetka radi kao podmazana (naravno da sam r00t uradio) 🙂

  p.s.-Excellent sajt!

 • Zgodna aplikacija. Samo nije tačno da app2sd prebaci tek tako sve aplikacije na karticu. Može i tamo da se bira. Za korisnike rootovanih telefona app2sd+ je najbolje rešenje ako im nije komplikovano. Ako im je komplikovano ovaj app je second best thing.

 • Zanimljivo mi je to sto ne mountuje ext2 patriciju. Interesuje me da li je to reseno u tom ptogramu ili je to samo zato sto windows ne moze da vidi ext particije bez dodatnih drajvera? Jer ako softverski nije resen taj mount korisnici linux distribucija ce opet imati problem sa zaustavljanjem aplikacija koje su na ext particiji pri povezivanju telefona na usb.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *