Lightbox

Objavio u 22/06/2011 u 20:43

Lightbox

Lightbox je zamena za kameru i galeriju, omogućava vam da fotografišete, primenite efekat i šerujete fotografije na društvenim mrežama. Ideja “društvene” kamere je još uvek u povoju ali u svetu postaju dosta popularne kako na iOS tako i na Android platformi. To ne znači da su za svakoga, ali definitivno postoji tržište za ovakvu aplikaciju. Lightbox je aplikacija koja pokušava ovaj koncept da unapredi.

Aplikacija je prvi put predstavljena svetu na prošloj Google IO konferenciji u maju, ali je tek pre nešto više od nedelju dana ugledalo svetlost marketa.

Instalacija, fotografisanje i šerovanje

Kada prvi put pokrenete aplikaciju, tražiće vam da napravite Lightbox nalog. Ovo će vam dati javni profil gde će vaše fotografije biti prikazane. Sa istim nalogom možete koristiti više uređaja, kako bi ste mogli da šerujete kompletnu galeriju sa svih uređaja.

Nakon kreiranja naloga, pojaviće vam se ekran gde ćete moći da uvežete svoj Lightbox nalog sa društvenim mrežama. Trenutno su podržani Twitter, Facebook, Tumblr i Foursquare. Ne morate da se povežete ni sa jednom društvenom mrežom ako to ne želite, ovo je opciono, ali mogućnosti aplikacije će biti ograničene.

Instaliranjem aplikacije, kreiraće se dve prečice u vašem app drawer-u, prva je “Lightbox” koja je prečica za galeriju i pristup fotografijama sa uvezanih društvenih mreža. Ovde ćete videti poslednje fotografije vaših prijatelja, vaše fotografije kao i fotografije iz sveta vesti. Ovo će biti zanimljiv deo svima koji vole da voajerišu po Facebook-u (za šta je on inače i služi 😀 ).

U podešavanjima je moguće podesiti koliko često želite da se vrši sinhronizacija, kao i da li želite da se sinhronizacija vrši samo preko WiFi-a ili preko svih načina pristupa internetu. Kao i sa svim aplikacijama, kraći period će značajno narušiti vek baterije. Ja sam lično namestio na osam sati i baterija se prilično dobro drži. Mada mislim da je i dva sata prilično ok opcija.

Druga ikona je prečica ka aplikaciji za kameru. Kamera je pristojno dizajnirana, pomalo spartanski što se opcija tiče, ali je svakako lepša od AOSP kamere :). Kamera funkcioniše po principu lociraj i pucaj, jedina opcija je uključivanje blica. Pritisnite “okidač” i kamera će sama fokusirati i napraviti fotografiju. Možda će nekima manjak opcija biti razočaravajuć, ali sa filterima koji su posle dostupni mogu da se naprave pristojne fotograije za društvene mreže. Ako želite bolju kameru, uvek je tu Vignette 😉

Nakon što zabeležite omiljeni momenat u umetničkom kadru, dobićete ekran sa filterima gde možete primeniti jedan od deset različitih filtera, ili prihvatiti fotku kakva jeste. Kada ste zadovoljni rezultatom, pritisnite OK i izaberite gde želite da objavite fotografiju. Ono što se meni svidelo kada sam prvi put stigao do ove faze je što je po difoltu bila otkačena samo opcija “Post to my public wall”. Probao sam i druge aplikacije ovog tipa, ali su sve uglavnom htele da podele moje fotografije na sve društvene mreže, i svaki put sam morao da poisključujem opcije koje ne želim. Lightbox pamti odabranu selekciju, tako da ako želite da izbombardujete vaše follower-e na twitteru vašim fotosešnom, dovoljno je da fotkate i klikćete OK 😉

Kada šerujete fotografiju, ona se aplouduje na vaš javni profil (lightbox.com/izabranoKorisničkoIme) i aplikacija će apdejtovati vaše profile na društvenim mrežama sa komentarima i linkovati na fotografiju na tom javnom profilu. Čak su se i ovde potrudili developeri, pa je urađen i mobilni prikaz stranice, tako da je moguće svajpovati fotografije, kao i u nativnoj aplikaciji.

Sinhronizacija

Ukoliko instalirate aplikaciju na još nekom Android uređaju, npr. tabletu i ulogujete se sa istim nalogom, sve fotografije, pa čak i one koje niste hteli da šerujete će se automatski sinhronizovati.

Aplikacija podržava i tablet rezolucije, što nisam mogao da probam, ali verujem da je takođe dobro dizajnirana.

Pa, ako ste foto-društveni-manijak, a i ako niste, a samo želite da podelite vaše kreativne fotografije sa prijateljima, probajte aplikaciju, ne košta ništa 😉

Tags: CameraDruštvene mrežegalerijakameraLightboxsharingsinhronizacijasync

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

2 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Budem odmah probao.
    Na iphone-u sam imao onu app instagram, nisam primjetio da je ima na Androidu, tako da mislim da će ovo biti pristojna zamjena.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *