Google smanjuje razliku između Web i Mobilnih aplikacija

Objavio u 12/02/2017 u 1:50

U današnje vreme sa tako velikim akcentom na telefone, sve više veb programera prilagođava njihove veb stranice mobilnim uređajima, bilo da je to samo prilagođavanje korisničkog interfejsa za mobilne telefone, ili pretvaranje veb stranica u veb aplikacije koje funkcionišu kao aplikacija, osim što ne morate da ih instalirate na vaš telefon.

progressive-web-amp-2

Jedini problem sa veb apliikacijama je taj da morate da učitate veb stranu svaki put kada želite da joj pristupite, što je obrnuto od aplikacija koje već žive na vašem telefonu. Kako god, Google želi to da promeni sa novom funkcijom za Chrome za Android nazvanom Progresivne Veb Aplikacije (Progressive Web Apps). To je u suštini poboljšana verzija dodavanja veb stranica na vaš Android početni ekran.

Prema Google-u, „Progresivne Veb Aplikacije će se sada pojavljivati u meniju aplikacija (app drawer) kao i u Android Podešavanjima (Settings), i moćiće da prima dolazeće informacije od drugih aplikacija. Dug pritisak na obaveštenja će takođe otkriti uobičajene Android kontrole za menadžment obaveštenja (notifikacija) umesto kontrola za menadžment obaveštenja za Chrome.

Ovo znači da veb aplikacije uskoro mogu imati iste funkcije kao i regularne aplikacije na pametnim telefonima, bez da programeri moraju da kreiraju posebne mobilne aplikacije. Iako će ova opcija u početku biti dostupna samo za Chrome, Google takođe planira da dozvoli drugim pretraživačima na Androidu da iskoriste ovu funkciju.

AddToScreen

Tags: AndroidGoogle ChromeProgresivne Veb AplikacijeProgressive Web AppsWeb Aplikacije

Autor
Pix.navi Ivan Gajovic

Objavljenih tekstova: 76

Redovno prati vesti u oblasti IT, posebno vesti o telefonima i tabletima. Ekolog po struci, radi kao programer, voli sve što ima veze sa najnovijim tehnologijama. Nakon njemu omiljneog Meizu MX3 telefona, trenutno poseduje LG G4. Pomaže ljudima kada imaju problem sa tehnologijom. Hobi mu je planinarenje. A kako kaže i ponosan autor na Srbodroidu. :D

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *