Google Sky Map

Objavio u 26/03/2012 u 22:35

Sky Map

Jedna od prvih aplikacija koju sam instalirao na mom, sada već matorom, HTC Hero telefonu je bila Google Sky Map.

Google Sky Map transformiše vaš Android uređaj u uređaj za augmentovanu realnost. Evo kako radi: kada držite ili pomerate vaš telefon u bilo kom pravcu, ekran vam pokazuje zvezde, planete, sazvežđa i druga nebeska tela u tom polju na nebu. Sva tela su pravilno označena. Takođe prikazuje i mrežu rekstacenzije i deklinacije.

Takođe, iako nama na severnoj polulopti južna hemisfera neba nije vidljiva, ako uperite uređaj ispod horizonta, moći ćete da “vidite” koja se to sazvežđa kriju s one strane planete. Dok koristite ovu aplikaciju imaćete osećaj kao da plutate u svemiru.

Zoom

Ovom opcijom možete uvećati neke binarne sisteme i pulsare koji se golim okom vide kao jedna zvezda.
Screenshot_2012-03-26-22-03-55

Search

Ovo je odlična opcija ukoliko želite da nađete neki objekat na nebu, npr Jupiter ili Saturn. Unesete ime objekta a strelica će vas navoditi menjanjem boje dok ne nađete objekat, kada postaje narandžaste boje.

Ako budete koristili ovu opciju, nemojte je koristiti u blizini non-geek ljudi, moći će da pomisle svašta o vama 🙂

Tačnost

Tačnost je na zavidnom nivou. Zvezde i sazvežđa su tamo gde treba da budu. Ako se kojim slučajem desi da nešto nije kako treba, mahnite telefonom/tabletom u obliku osmice da rekalibrišete senzore. Tada će se sve tačkice poklopiti.

UX

UX (User experience) bi bio savršen da možete da umesto plavog neba vidite pogled kroz kameru, ali s obzirom da je na nebu uglavnom mrak, a zvezde sjajne, možda bi se ljudi zbunjivali koje su koje tačkice 🙂

Kombinacija GPS-a, kompasa i žiroskop senzora je maksimalno iskorišćena u ovoj aplikaciji.
Screenshot_2012-03-26-22-04-30

Vremeplov

Jedna od “skorijih” opcija u ovoj aplikaciji je i Time Travel. Preko ove opcje možete videti zvezdano nebu kako je izgledalo sa tačke na kojoj se nalazite npr. nulte godine 😀 Sjajno.

Ako volite astronomiju, ovu aplikaciju definitivno morate imati u telefonu, nikad se ne zna 🙂

S obzirom da su večeras vidljivi Jupiter i Venera … eto prilike da ih nađete ukoliko ih ne prepoznate golim okom 😉

Sky Map
Sky Map
Developer: Sky Map Devs
Price: Free

Tags: augmentovana realnostgoogleSazvežđaSky MapZvezde
eboye

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1136

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3 a sada je ponosni vlasnik LG G4 telefona. Inače je grafički dizajner po struci i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

5 komentara, pridruži se diskusiji!
 • eboye

  I ja je imam poodavno, sa Desire… Sastavni je deo svakog backup/restore procesa. OT, znas za Celestia? Nije isto na desktopu, ali takodje ima ogroman broj zvezda, sa nama poznatim podacima, free je, a “putuje” duplim klikom od zvezde do zvezde dvaes puta deset na osamnesti puta brze od svetlosti (moja gruba procena, hhehe). Plus, moze da ubrza vreme od neke tacke i prikaze orbite, npr Suncevog sistema, pa kad se “izvuces” malo pozadi i pogodis brzinu – vidis na kakvom ziroskopu zivimo…

 • eboye

  Eto konačno da i ja saznam čemu služi Google Sky! 🙂
  Instalirao sam je pre ali nisam znao kako se koristi. Uputstvo je bilo na engleskom a ja nisam imao volju da čitam…

  Uglavno sad sam se oduševio aplikacijom! 🙂 A jel treba gps da bude uključen? Jer ne znam po kojoj logici on locira..?

 • eboye

  mene jako interesuje već godinama se pitam a pre neko veče sam na nebu video jednu neobičnu zvezdu ili šta već pa jako kopka šta je to,radi se o zvezdi koja menja boje zelena,crvena i bela kao semafor ali nije avion stoji u mestu dali je to neka vrsta zvezde ili neki avaks ja stvarno ne znam pa sam vam zato postavio ovo pitanje ?????? unapred hvala

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share