Google Sky Map

Objavio u 26/03/2012 u 22:35

Sky Map

Jedna od prvih aplikacija koju sam instalirao na mom, sada već matorom, HTC Hero telefonu je bila Google Sky Map.

Google Sky Map transformiše vaš Android uređaj u uređaj za augmentovanu realnost. Evo kako radi: kada držite ili pomerate vaš telefon u bilo kom pravcu, ekran vam pokazuje zvezde, planete, sazvežđa i druga nebeska tela u tom polju na nebu. Sva tela su pravilno označena. Takođe prikazuje i mrežu rekstacenzije i deklinacije.

Takođe, iako nama na severnoj polulopti južna hemisfera neba nije vidljiva, ako uperite uređaj ispod horizonta, moći ćete da “vidite” koja se to sazvežđa kriju s one strane planete. Dok koristite ovu aplikaciju imaćete osećaj kao da plutate u svemiru.

Zoom

Ovom opcijom možete uvećati neke binarne sisteme i pulsare koji se golim okom vide kao jedna zvezda.
Screenshot_2012-03-26-22-03-55

Search

Ovo je odlična opcija ukoliko želite da nađete neki objekat na nebu, npr Jupiter ili Saturn. Unesete ime objekta a strelica će vas navoditi menjanjem boje dok ne nađete objekat, kada postaje narandžaste boje.

Ako budete koristili ovu opciju, nemojte je koristiti u blizini non-geek ljudi, moći će da pomisle svašta o vama 🙂

Tačnost

Tačnost je na zavidnom nivou. Zvezde i sazvežđa su tamo gde treba da budu. Ako se kojim slučajem desi da nešto nije kako treba, mahnite telefonom/tabletom u obliku osmice da rekalibrišete senzore. Tada će se sve tačkice poklopiti.

UX

UX (User experience) bi bio savršen da možete da umesto plavog neba vidite pogled kroz kameru, ali s obzirom da je na nebu uglavnom mrak, a zvezde sjajne, možda bi se ljudi zbunjivali koje su koje tačkice 🙂

Kombinacija GPS-a, kompasa i žiroskop senzora je maksimalno iskorišćena u ovoj aplikaciji.
Screenshot_2012-03-26-22-04-30

Vremeplov

Jedna od “skorijih” opcija u ovoj aplikaciji je i Time Travel. Preko ove opcje možete videti zvezdano nebu kako je izgledalo sa tačke na kojoj se nalazite npr. nulte godine 😀 Sjajno.

Ako volite astronomiju, ovu aplikaciju definitivno morate imati u telefonu, nikad se ne zna 🙂

S obzirom da su večeras vidljivi Jupiter i Venera … eto prilike da ih nađete ukoliko ih ne prepoznate golim okom 😉

Sky Map
Sky Map
Developer: Sky Map Devs
Price: Free
Tags: augmentovana realnostgoogleSazvežđaSky MapZvezde

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

5 komentara, pridruži se diskusiji!
  • mene jako interesuje već godinama se pitam a pre neko veče sam na nebu video jednu neobičnu zvezdu ili šta već pa jako kopka šta je to,radi se o zvezdi koja menja boje zelena,crvena i bela kao semafor ali nije avion stoji u mestu dali je to neka vrsta zvezde ili neki avaks ja stvarno ne znam pa sam vam zato postavio ovo pitanje ?????? unapred hvala

  • Eto konačno da i ja saznam čemu služi Google Sky! 🙂
    Instalirao sam je pre ali nisam znao kako se koristi. Uputstvo je bilo na engleskom a ja nisam imao volju da čitam…

    Uglavno sad sam se oduševio aplikacijom! 🙂 A jel treba gps da bude uključen? Jer ne znam po kojoj logici on locira..?

  • I ja je imam poodavno, sa Desire… Sastavni je deo svakog backup/restore procesa. OT, znas za Celestia? Nije isto na desktopu, ali takodje ima ogroman broj zvezda, sa nama poznatim podacima, free je, a “putuje” duplim klikom od zvezde do zvezde dvaes puta deset na osamnesti puta brze od svetlosti (moja gruba procena, hhehe). Plus, moze da ubrza vreme od neke tacke i prikaze orbite, npr Suncevog sistema, pa kad se “izvuces” malo pozadi i pogodis brzinu – vidis na kakvom ziroskopu zivimo…

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *