Foursquare

Objavila u 21/01/2012 u 20:20

androidi pragJedna od najčešće korišćenih aplikacija na mom telefonu je Foursquare (skraćeno 4sq). Foursquare je društvena mreža zasnovana na geolokaciji, vrlo često Foursquare nazivamo i geolokacijski servis. Foursquare omogućava da se “check-inujete” (čekin) u različitim restoranima, kafićima, barovima i svim drugim lokacijama od interesa. Redovnim čekinovanjem dobijate poene u zavisnosti sa kime ste se čekinovali (sa kojim drugim korisnicima 4sq) i dobijate bedževe koji su simpatična stimulacija za dalje “igranje”. Ako se često čekinujete u nekom lokalu, onda možete postati Mayor 🙂 odnosno glavni baja u lokalu u virtuelnom svetu. 😀

Prvo pitanje koje postave ljudi koji nikada nisu koristili Foursqure, a šta ja imam od toga?

Kao i na svakoj drugoj društvenoj mreži, 4sq omogućuje lakše povezivanje sa vašim prijateljima. Tako da ukoliko ste negde u nekom kafiću i tamo se čekinujete, vaš prijatelj koji koristi 4sq će to videti i znaće gde da vas nađe da recimo popijete piće zajedno. Ja sam u početku smatrala da nema potrebe da odajem svoju lokaciju, ali vremenom se pokazalo da mi to čekinovanje donelo neke vrlo pozitivne i korisne stvari. Eto sada sam bila na putovanju u Pragu i tamo sam se čekinovala i jedan tviteraš kojeg poznajem od ranije je takođe bio u istom periodu u Pragu, pa smo se izdogovarali preko 4sq i našli u gradu. Isto tako mi je 4sq pomogao da se nađem sa poznanikom na Beer Festu u Beogradu.

Druga, mnogo bolja pogodnost koju nudi Foursquare je to da recimo kada sedite u nekom restoranu ili kafiću, ostavite recenziju šta vam se dopalo u tom lokalu i savet ostalim korisnicima šta da naruče, koje piće je dobro, šta je skupo ili recimo koja je Wi-Fi šifra. 🙂 Eto sad u Pragu smo preko 4sq našli neku zabačeniju, ne toliko komercijalnu pivnicu. Ispostavilo se da nam je ta pivnica bila jedno od omiljenijih lokala koje smo posetili. Drugar je na 4sq pročitao i preporuku za Matuška pivo koje je i naručio i ispostavilo se da je pivo bilo vrhunsko. 🙂

Interesantno je i da kada odete u inostranstvo gde je 4sq razvijeniji i popularniji nego kod nas, možete uvek naći neki Specials u gradu. Specials je specijalna ponuda lokala, gde vas nagrađuju ukoliko se čekinujete u njihovom lokalu. Pa tako dobijete recimo besplatan čaj uz ručak i besplatno pivo ako dođete sa još dva prijatelja, ili dobijate popust od 20% ukoliko se čekirate baš u njihovom kafiću. Ima raznih popusta. Nažalost kod nas ova vrsta promocija lokala još nije zaživela. Koliko sam upoznata, samo je KFC kod nas imao neko vreme Specials ponudu. Dobijao se popust na neku hranu ili nešto slično. 🙂

Pored toga što vaše čekinove mogu videti prijatelji na 4sq, možete ih podeliti i na društvenim mrežama: Facebook i Twitter. Integracija sa ove dve mreže je odlično urađena.

Interfejs aplikacije je potpuno intuitivan i lagan za korišćenje, prijatnog dizajna. Potrebno je da napravite nalog na Foursqueru, što možete uraditi i sa računara. Možete odmah povezati vaš 4sq nalog sa Twitterom i Facebookom.

Kada uđete u aplikaciju, videćete 4 taba: Friends, Explore, Lists i Me.

Na Friends tabu ćete videti sve aktivnosti vaših prijatelja, odnosno onih koji su se poslednji čekinovali.

Explore tab nudi opcije pretraživanja okoline i potencijalnih lokacija koje bi želeli da posetite. Možete podesiti radijus u kom opsegu oko vaše trenutne lokacije tražite neki lokal ili adresu, možete pogledati šta je preporučeno ili šta je aktuelno u tom momentu. Pored toga možete filtrirati rezultate po: Specials, hrana, kafa, noćni provod, prodavnice, građevine u okolini, poznate lokacije na otvorenom. Nakon toga u svakoj toj kategoriji možete još preciznije filtrirati rezultate. Milina.

Na Lists tabu imate izlistane savete (tips) koje ste obeležili da planirate da uradite i one koje ste već uradili.

Na Me tabu imate broj vaših poena u poslednjih 7 dana, Leaderboard odnosno listu vaših prijatelja sa bodovima poređani od najboljeg do najgoreg u poslednjih 7 dana. Tu možete da odmerite snage, ko je veći 4sq manijak. Na ovom tabu imate i druge statistike u vezi mesta koje ste posetili i gde držite Mayorship.

Sam Check In (Čekin) se radi vrlo jednostavno, kliknete na dugme Check In, Foursquare će uz pomoć GPS-a pronaći vašu trenutnu lokaciju i izlistati lokacije u vašoj blizini na koje možete da se čekinujete. Ukoliko imate Wi-Fi ili 3G internet, GPS će lakše i brže utvrditi vašu lokaciju. Na sam čekin možete ostaviti komentar. Nakon toga možete i ostaviti Tip (savet), šta raditi u tom lokalu po vašoj preporuci i aplodovati fotku koja prezentuje lokal ili nešto iz lokala. Možete sam čekin podeliti na društvenim mrežama, a možete i isključiti te opcije.

 

Ukoliko želite da se čekinujete negde, a te lokacije nema na listi ubeleženih lokacija, onda je kreirajte. 🙂 Opcija Add Place se pojavi na dnu liste rezultata pretrage lokacija. Na primer, ako nema neke lokacije na listi ponuđenih lokacija, onda koristite Search opciju i ukucajte naziv lokacije od interesa. Ako nije uneta u 4sq, pojaviće vam se mogućnost da je kreirate (Add Place). Potrebno je uneti naziv, adresu i potvrditi lokaciju na mapi.

Foursquare koristim nekih godinu dana i totalno sam se navikla na njega. Da li vi koristite Foursquare? Kako vam se čini ovaj servis?

Tags: 4sqFoursquaregeolokacijaLokacijalokalipreporukerestoraniservis

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

5 komentara, pridruži se diskusiji!
  • ja imam jedno pitanje da li neko može videti moju lokaciju kada se čekiram, a da mi nije prijatelj???

  • Понављам се, још једна социјална апликација за несоцијално друштво. Ако идем негде не срећем се са људима случано, у већини случајева знам где је ко јер смо често у контакту тако да “чему ово служи а уз то и не ради” 😉

  • Sjajan post!
    Red je bio da neko upozna nove korisnike smartphone(va) i takodje podseti stare na ovu izuzetnu applikaciju.
    Sve pohvale!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *