Dropbox aplikacija za Android

Objavila u 18/12/2010 u 23:40

Dropbox share

Dropbox je servis koji je u poslednjih 6 meseci sve popularniji. Za one koji još nisu probali Dropbox, radi se o servisu koji vam u besplatnoj varijanti omogućava 2GB prostora za čuvanje podataka i sinhronizaciju podataka između računara i mobilnih uređaja. Dropbox omogućava i deljenje podataka između prijatelja koji koriste Dropbox i daje dobru kontrolu pristupa. Ono što se meni najviše dopalo kod ovog servisa je to što se sva sinhronizacija odvija automatski u pozadini, tako da me ne ometa ni u kakvom radu. Dopada mi se i to što mogu da “pošaljem” prijateljima neki veći fajl i to tako da ga samo prekopiram u određeni folder a upload se dešava u pozadini, za razliku od recimo slanja mejlom gde uvek strepim da li će veliki fajl biti poslat i primorana sam da gledam u progres bar upload-ovanja fajla. Sa Dropboxom, samo stavim u folder i ne mislim.

Interesantno je da ovako vrlo lako možete, na primer, deliti i filmove sa prijateljima, ukoliko isti film postoji već na serverima Dropbox-a, on se čak i neće upload-ovati tj neće vam vući internet konekciju nego će se samo pojaviti u zajedničkom folderu. Naravno, ne odnosi se deljenje podataka samo na filmove, možete sa prijateljima deliti bilo koje podatke bilo koje ekstenzije i veličine.

Dropbox je prerastao u izuzetno uspešan projekat jer od starta radi i na različitim operativnim sistemima (Windows, Linux, Mac), za njega postoje i mobilne aplikacije za Android, iPhone, iPad, Blackberry telefone. Ako imate Android telefon onda je ovo kako bi rekli jedna MUST HAVE aplikacija na telefonu. Sve aplikacije koje ne mogu da nađem na marketu nego je potrebno da sa nekih drugih lokacija skinem .apk fajl i posebno ga instaliram, ja ih direktno skidam u Dropbox folder na mom računaru. Pošto sam instalirala aplikaciju Dropbox na telefonu, u 2 klika mogu da pristupim tom istom fajlu sa mog računara u Dropbox-u (naravno uslov je da imate WiFi ili 3G aktivan). Ukoliko ne koristite Dropbox onda bi aplikacije koje ne skidate direktno sa marketa trebali instalirati sa vaše SD kartice, možete videti uputstvo za to.

sync dropbox

Dropbox daje i mogućnost Share-ovanja fajlova slanjem na mail ili preko bluetooth-a. Vrlo korisna opcija je i takozvani Public folder iz kojeg možete desnim klikom na računaru (Share->Copy Link na telefonu) da pošaljete link ka fajlu bilo kome i onima sa kojima niste share-ovali ni jedan folder. Dok ljudi sa kojima ste šerovali određene foldere automatski vide sve što se nalazi u tom folderu. Sa Dropbox aplikacijom na telefonu možete lako i brzo upload-ovati fotografije koje napravite sa telefonom u Dropbox folder i tako ih odmah pokazati odabranim prijateljima. Dropbox ima i ugrađen text editor sa kojim možete direktno i menjati fajlove u Dropbox folderu sa telefona i nakon snimanja fajla ta verzija fajla će biti sinhronizovana na svim ostalim uređajima.

Osnovna razlika između Desktop verzije Dropbox-a i aplikacije za mobilne uređaje je u tome što se na telefonu ne skinu svi fajlovi automatski nego samo oni koje zatražite da se skinu ili ako pošaljete nekom javni link do fajla ili pošaljete fajl mejlom ili bluetooth-om.

Ono što mogu da zamerim Dropbox aplikaciji za Android je to što još uvek nema thumbnail (sličica)  fajlova pa se morate osloniti na pažljivo čitanje naziva fajla.

Dropbox aplikaciju za Android možete skinuti sa ovog linka i skeniranjem QR koda iz ovog teksta. Možete je i potražiti u marketu.

Dropbox: Secure Cloud Storage
Dropbox: Secure Cloud Storage

Screenshots:

Tags: aplikacijaDropboxservisshare

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

6 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Swarovskimania 18/12/2010 u 11:52 PM

    Toplo preporucujem, za sada jedina aplikacija, koja delimicno “syncuje” sadrzaj sa vaseg racunara sa mobilnim.

    Nego, vama predlog, bilo bi fenomenalno kad biste pisali o aplikacijama koje nam dozvoljavaju da preko wifi-a saljemo podatke na mobilni, ili da napravimo syncovan folder preko wireless-a…

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *