Dialer-i za Android

Objavio u 22/03/2011 u 21:12

Nakon članka o Launcher-ima, @masinac nam je predložio da napišemo sličan tekst o dialer-ima, pa nakon skoro mesec dana, evo ga 🙂

Dok nisam flešovao Custom ROM na HTC Hero, nisam ni znao koliko je dobar HTC-ov Dialer i Contact browser. Tačnije, kad sam probao stock dialer sa Android platforme, shvatio sam da Dialer nema T9 – da pri kucanju broja, odmah filtrira po broju ili imenu, i koliko može biti komplikovano naći osobu u Contact listi. Tada sam prvi put i krenuo da tražim alternativno rešenje. Kako HTC svoje programe direktno vezuje za Sense interfejs, nije ih moguće portovati na ostale ROM-ove, sav dodatni softver mora biti ispočetka pisan i kompletno drugog izgleda. Po mom mišljenju Dialer je aplikacija koja mora biti veoma intuitivna i jednostavnog dizajna, jer u momentu pozivanja vas ne interesuje ništa drugo nego da brzo stignete do željenog kontakta i stisnete dugme za pozivanje. Pa evo nekoliko Dialer-a na koje sam ja naišao:

dialerONE

DialerONE:

DialerONE je veoma jednostavna aplikacija, omogućuje korisniku da pretražuje kontakte pohranjene u telefonu sa T9 tastaturom, gde kucanjem daje sugestiju koji broj ili kontakt korisnik želi da pozove. U svakom momentu je moguće prelistati filtriranu listu. Korisna opcija kod ovog Dialer-a je što možete postaviti bilo koji kontakt na speed dial, tako da dugim pritiskom na neki od devet brojeva odmah poziva kontakt. Iz nekog razloga ova opcija ne radi na HTC Incredible sa Sense-om. Moguće da je ovo vezano sa činjenicom da HTC forsira svoje korisnike da koriste njihovu verziju Dialer-a, i ne dozvoljava alternativna rešenja. Iskreno ja ni na ne pametnim (da ne kažem glupim) telefonima nisam koristio Speed Dial, tako da mi ova opcija nije od krucijalnog značaja. Ali ovo može samo da pokaže koliko kompanijska implementacija izmenjenog interfejsa može biti loša po korisnika.

Sa glavnog ekrana, menu dugme otkriva opcije za pristup propuštenim pozivima, obeleženim kontaktima kao omiljenim, pregled kontakt liste, pregled speed dial liste i pristup svim podešavanjima aplikacije. Podešavanja Dialer One aplikacije su zaista impresivna. Neke od tih impresivnih opcija uključuju mogućnost prikaza samo kontakata sa telefonskim brojem, podešavanje podrazumevanog izgleda (npr. Favorites, Contacts, Most Called), podešavanja jezika, podešavanje boja interfejsa, grupisanje kontakata u listi poziva i podešavanje Dialer One aplikacije da bude dostupna kroz notifikacioni bar.

Dialer One je odlična zamena za Stock Android Dialer i Contact browser, ali ako koristite neku od implementacija kao što je Sense, funkcionalnost može biti ograničena.

Osnovne funkcije:

 • zamenjuje Stock Android Dialer i Contact Browser
 • Mogućnost postavljanja kontakta na speed dial
 • T9 pretraga kroz kontakte
 • Veoma brz i lak za korišćenje
 • Pristojan dizajn i mogućnost menjanja boja
 • Pregršt opcija za podešavanje i prilagođavanje aplikacije

Ono što je mana ove aplikacije je da dugme back vas ne vraća na predhodni ekran, nego izlazi kompletno iz aplikacije, što može dosta da iznervira ukoliko se niste navikli.

Lični utisak je da aplikacija može biti bolje dizajnirana, nekako mi sve deluje plastično.

Aplikacija je besplatna i možete je skinuti sa marketa skeniranjem QR koda.

aTAKEphONE

aTAKEphONE:

aTAKEphONE je takođe veoma jednostavna aplikacija za korišćenje. Ako pogledate screenshot iznad primetićete da na početnom ekranu u dnu imate tri dugmeta koja vam daju osnovne opcije, listu poziva, call za pozivanje i favorites opciju za pristup omiljenim brojevima.

Prvim ulaskom u opciju Call logs, prijatno će vas iznenaditi da pored kontakta je prikazano i odakle vas zovu (home, work, mobile) i vreme kada je poziv obavljen, datum, a za razliku od Dialer ONE aplikacije možete videti i trajanje poziva. Jednim klikom možete pozvati osobu ili joj poslati SMS.

Aplikacija takođe ima T9 filtriranje, a ono što je novina je da iznad “brojčanika” imate i listu omiljenih kontakata (i-Bar) u obliku avatara, u ovu listu je moguće importovati omiljene brojeve, a moguće je i kreirati novu.

Kao i DialerONE, ova aplikacija je veoma dobro organizovana i daje brz pristup svim najpotrebnijim opcijama. Ima gomilu podešavanja i za sada ima svetlu i tamnu temu.

Osnovne funkcije:

 • zamenjuje Stock Android Dialer i Contact Browser
 • i-Bar za brz pristup omiljenim kontaktima
 • T9 pretraga kroz kontakte
 • Veoma brz i lak za korišćenje
 • Odličan dizajn i mogućnost tema
 • Gomila opcija za podešavanje i prilagođavanje aplikacije

Iskreno ova aplikacija ima možda i najbolji dizajn na koji sam naleteo, čak i u svetloj boji, iako nisam pristalica svetlog interfejsa na malim ekranima.

Aplikacija dolazi u trial verziji, a ukoliko se odlučite za nju možete je kupiti za 9,95$ – što nije mala cifra za mobilnu aplikaciju.

TAKEphONE contacts dialer
TAKEphONE contacts dialer
Developer: ShSh Software
Price: $1.49

Smart Dialer

Smart Dialer:

O Smart Dialer-u nema puno da se priča pošto je veoma minimalistički urađen. Kada pokrenete ovu aplikaciju dobićete T9 brojčanik preko pozadine koja po mom mišljenju bi mogla biti izmenjiva i lista poziva. Jedino dugme pored samog brojčanika je dugme za sakrivanje i prikaz istog, a ovu funkcionalnost imate i pritiskom na menu dugme. Nema nikakvih opcija, pristupa kontakt listi i nikakvih fensi dodataka. Jednostavno služi za pozivanje. Trial verzija traje tri dana, a plaćena verzija košta 2,99$.

Osnovne funkcije:

 • zamenjuje Stock Android Dialer
 • T9 pretraga kroz kontakte
 • Veoma brz i lak za korišćenje

Iskreno aplikacija je previše jednostavna, i za ~3$ bi mogla dati opciju izmene pozadine.

NubDial

NubDial:

NubDial je pametni dialer za Android i daje ekstra funkcionalnosti koje nisu dostupne u stock dialer-u. Razvijen je od strane XDA člana Wysie i baziran je na otvorenom kodu SpellDial aplikacije (od Lawrence Greenfield-a).

NubDial vam omogućava da pretražujete zajedno kontakte i telefonske brojeve i podržava specijalne karaktere (u koje spadaju i naša slova čćšđž…)

Osnovne funkcije:

 • Slika u kontakt listi
 • Dodavanje kontakta kroz dialer
 • Automatsko skrivanje tastature
 • Veoma brz pregled (skrol) kontakt liste u oba smera
 • Pretraga radi i kada se kuca broj bez pozivnog broja

Dodatno ovaj dialer pruža mogućnost pokretanja SMS aplikacije i vezivanja za call log i contacts menu.

Trenutno je kodiran samo za Android 2.0/2.1, Nubdial radi i na novijim verzijama, ali može imati probleme.

NubDial ne podržava GSM kodove (*#*#nesto#*#*)

Najavljena je i podrška za Android 1.5 i 1.6

Manjak GSM kodova je dosta velik za mene, a interfejs je dosta sličan onom stock, tako da lično nisam nešto oduševljen

NubDial
NubDial
Developer: Wysie_Soh
Price: Free

youlu

YouLu

U potrazi za dobri dialer-ima na ovom sam se možda i najviše zadržao, nekako mi je interfejs bio intuitivan i lako sam se snašao, ali od kako su ubacili aplikaciju za poruke u isti paket, nekako sam se malo razočarao. U svakom slučaju aplikacija je veoma moćna i pruža gotovo sve što možete očekivati od jednog dialer-a. Podržava grupe, T9, kao i sinhronizaciju kontakata sa njihovim serverima u slučaju gubljenja telefona.

Osnovne funkcije:

 • Pretraga kontakata po imenu, broju itd
 • Unapređen deo za omiljene kontakte, klikom na avatar možete odmah slati poruku ili pozivati željeni kontakt
 • Podrška za grupe i grupno slanje poruka
 • Sinhronizacija za YouLu serverima
 • Veoma brz

Interfejs je veoma dobro dizajniran i može se reći da su se developeri ove aplikacije dosta potrudili, pa je čak dali i besplatno.

rocketdial

RocketDial Pro

RocketDial Pro je takođe veoma napredan dialer, a ono što ga izdvaja od konkurencije je pretraga unošenjem slova crtanje preko ekrana. Koliko je ova funkcija korisna, nisam siguran, ali definitivno ga treba probati.

Osnovne funkcije:

 • Pametna T9 pretraga po imenu, organizaciji, naslovu, broju telefona, ključnoj reči ili bilo čemu što kontakt sadrži
 • Podrška za omiljene brojeve: slanje SMS poruka, email-ova, brisanje kontakata u jednom kliku
 • Veoma brz interfejs
 • Speed dialing
 • Pretraga crtanjem slova ili brojeva
 • U kontakt listi je moguće prikazati pored imena i broja, kompaniju, poziciju itd.
 • Napredna istorija poziva za svaki kontakt pojedinačno
 • Napredno sortiranje po učestalosti, tituli, organizaciji …

Zanimljiva, ali ne i presudna funkcionalnost je pisanje slova po ekranu, u svakom slučaju, da je besplatan, bio bi moj izbor, ovako …

RocketDial Dialer&Contacts Pro
RocketDial Dialer&Contacts Pro

go dialer

Go Dialer

I poslednji koji sam testirao i još uvek ga koristim, jer mi je nekako najintuitivniji je Go Dialer. Dolazi u paketu sa Go Contacts, a od istih developera koji su kreirali Go SMS i Go Launcher EX aplikacije. Još uvek ga testiram, ali za sada sam veoma zadovoljan i mislim da će ostati u telefonu.

Osnovne funkcije:

 • Brza pretraga po imenu, ključnoj reči, broju telefona – T9
 • Grupisanje kontakata jednostavnim prevlačenjem
 • Slanje grupnih poruka i email-ova jednim klikom
 • Merge funkcija za sjedinjavanje istih kontakata ukoliko ih prepozna po imenu ili broju telefona (nešto kao na HTC-u)
 • Backup i restore svih kontakata na i sa SD kartice

Kako sve aplikacije koje ovi developeri prave imaju podršku za teme, očekujem da će i ova aplikacija dobiti istu. Iako je ovaj interfejs stvarno jedan od najboljih koji se mogu dobiti u besplatnom dialer-u.

Pa, to bi bilo to, mislim da sam pokrio one najkomercijalnije. Situacija se dosta promenila od pre godinu dana kada sam se našao u ovom problemu nalaženja adekvatne zamene HTC-ovom stvarno kvalitetno urađenom dialer-u koji je bio daleko ispred svih u svoje vreme.

Da li koristite neki od pomenutih, ili neki drugi? Ostavite utiske i predloge u komentarima.

Tags: AndroidaTAKEphONEbrojčanikDialerDialerONEGo DialerkontaktiNubDialRocketDialSmart DialerYouLu

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!
 • postoje teme za GODialer samo sto se placaju pa kod nas nisu dostupne na marketu ali mogu da se nadju krekovane na razno-raznim warez sajtovima 😉 …nema ih mnogo i nisu nesto posebno ali dobro,bolje ista nego nista… 😀

  pozdrav 😉

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *