Belgrade Genie

Objavila u 30/01/2012 u 17:06

Belgrade Genie

Ekipa iz Srbije koja stoji iza aplikacije Belgrade Genie nam je poslala mejl da testiramo njihovu aplikaciju i da je opišemo ako nam se dopadne. I, evo recenzije. 😀 Belgrade Genie (Duh Beograda) je dobri duh koji živi u mobilnom telefonu. Budite ga tako što promrdate telefon i on kreće da priča priče o Beogradu. Dostupno je 11 audio priča sa muzičkom podlogom koje su u aplikaciji podeljene u dva dana. Zamišljeno je da posetioci (turisti) naprave obilazak Beograda, noseći mobilni telefon sa slušalicama. Audio priče su podeljene u dva dana, pa tako uz prijatan ženski glas koji priča interesantne priče o znamenitostima možete uživati u Beogradu. Svaka priča traje oko 4 minuta, tako da nije predugačka ali i sasvim dovoljno dugačka da obiluje informacijama. Uz audio priče u aplikaciji je dostupna i sekcija Story&Photos za ljude koji žele da pročitaju nešto više o znamenitostima Beograda.

Pored ovih osnovnih destinacija u aplikaciji postoji preko 500 unetih lokacija razvrstanih po grupama i podgrupama. Tako u Take a Tour meniu imate unete Art&Culture lokacije gde spadaju muzeji, pozorišta i galerije, a pod Night Life Tour možete videti Wine&Dinner, Party i Hangover lokacije. Wine&Dinner su preporuke restorana u gradu, Party sekcija je kolekcija klubova u gradu, a Hangover nudi celovečernji predlog lokacija u gradu koje možete posetiti u Beogradu.

Druga stavka u glavnom meniu Enjoy Belgrade predstavlja izuzetno bogatu kolekciju mesta u Beogradu koje možete posetiti kao i gde se nalaze na mapi. Sva mesta su sortirana po podmeniima: Eat, Shop, Drink, Party i Sleep. Pod opcijom Eat, restorani su sortirani u nacionalne i ostale, izvdojeni su i najbolji restorani kao i Fast Foodovi. Kada odaberete podmeni, dobijate mapu sa nacrtanim ikonicama koje predstaljaju lokacije iz te grupe, možete videti i lokacije u obliku liste, kao i gde se vi nalazite trenutno u odnosu na ponuđene lokacije, pa tako utvrdite koja lokacija vam najviše odgovara. Za svaku ponuđenu lokaciju kada kliknete na nju, dobijate više informacija kao što su radno vreme i broj telefona. Klikom na strelicu, dobijate i mogućnost da odmah nazovete lokal, pogledate fotografiju, mapu gde se nalazi ili njihovu Facebook stranicu. Kada je u pitanju podkategorija Shop, izdvojeni su tržni centri, prodavnice sa suvenirima i ostale prodavnice. Pod Drink opcijom, lokacije su podeljene na kafiće i barove (pabove). U Party kategoriji imate klubove, skrivena alternativna mesta (što je cool) i mesta koju su nazvana National MainStream što bi trebalo da predstavlja lokale (klubove) sa popularnom narodnom muzikom. Pod opcijom Sleep, možete naći smeštaj u Beogradu podeljen na hotele i hostele.

Meni se posebno dopalo to što kada sa glavnog menija odete na kategoriju More of Belgrade, imate mogućnost da vidite gde ima besplatnog bežičnog neta, kao i druge korisne informacije kao što su brojevi telefona taxi službi u Beogradu kao i rent a car centri. Za strane turiste su dostupne informacije o brojevima telefona ambasada i brz poziv policije i hitne pomoći.

Lepo je i to što u aplikaciji postoji i kompletno uputstvo za korišćenje aplikacije i objašnjenja ikonica.

Belgrade Genie može da se koristi u offline i online modu što je izuzetna pogodnost, pogotovo stranim turistima koji su u roamingu. Pa tako prilikom paljenja aplikacije, ona cache-ira mapu Beograda, pa se može koristiti i kada nemate pristup internetu. Ovde je iskorišćena funkcionalnost Google mapa za oflajn keširanje mapa.

Meni se dizajn aplikacije baš dopada, vrlo je simpatičan i interfejs je intuitivan i jednostavan za korišćenje. Ono što je zaista odlično je što je aplikacija besplatna i ostaće besplatna. Kako se procenjuje, Beograd poseti 500.000 turista godišnje i korišćenjem Belgrade Genie Android aplikacije, turisti dobijaju besplatnog vodiča i mape grada sa obeleženim mestima od interesa.

Kako kaže Nikola, lider ovog projekta, radili su naporno 6 meseci na razvoju aplikacije sa puno entuzijazma i vere da je ovako nešto potrebno Beogradu. Često drugi veći evropski gradovi, nemaju besplatno ponuđene ovakve turističke aplikacije.

I dalje se aktivno radi na razvoju aplikacije, tako da vas ovog puta pozivam da instalirate aplikaciju i testirate je. Svaka primedba i predlog su dobrodošli. Ukoliko naiđete na neki problem, reportujte problem sa modelom vašeg telefona, kako bi se već u sledećoj verziji otklonili svi nedostaci, ako ih ima. 😉

Belgrade Genie - Belgrade trav
Belgrade Genie - Belgrade trav
Tags: BelgradBeogradduhGPSlokacijemaperestoranituristivodic

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *