8pen tastatura sa interesantnim konceptom

Objavila u , 06/11/2010 u 10:29

8pen tastaturaKada sam pogledala video klip predstavljanja 8pen tasature, bila sam oduševljena. Odličan koncept za tastaturu na telefonima sa ekranima osetljivim na dodir. Trenutno je dostupna na Android Marketu za Android telefone, po ceni od 1.56 dolara. Neko je oduševljen ovakvim načinom kucanja dok postoji druga strana koja je potpuno protiv ovakve tastature i koja sumnja u korisnost tastature. Ovde se radi o navici. Nije teško navići se na ovakav način kucanja ukoliko to želite. Opet, ako ste previše godina koristili virtuelnu QWERTY tastaturu na telefonu onda će vam možda ova predstavljati problem. Ono što je sigurno je da u Srbiji pametni telefoni nisu još uvek mnogo zastupljeni kao recimo iPhone u Americi. Samim tim, kod nas nema te priviknutosti na klasične virtuelne tastature.

Pogledajte klip sami, da vidite o čemu se radi.

Kakva će biti budućnost ove tastature, to ćemo videti. Ovu tastaturu često porede sa  Swype tastaturom. Swype i 8pen tastatura imaju sličan princip rada ali je raspored znakova na tastaturi drastično drugačiji. Swype tastatura, gledano na globalnom nivou je izuzetno popularna.

Swype tastatura

SwypeŠto se Srbije tiče, problem sa tastaturama se nalazi u jezičkoj barijeri. 8pen tastatura koju ste mogli videti u klipu iznad je prilagođena engleskom jeziku. Isti problem je i sa Swype tastaturom ALI na Mobilism forumu se može naći malo uhakovana Swype tastatura i prilagođena srpskom jeziku. Probala sam je i odlično radi. Zaista ubrzava kucanje.

Što se  8pen tastature tiče, nadamo se da će u budućnosti postojati opcija da se menja jezik tastature, pa na taj način da se menja i raspored slova na tastaturi. Ili da recimo postoji opcija koja omogućava da svako napravi svoj raspored slova na tastaturi.

Testirala sam i ovu tastaturu i ispala sam veoma nespretna. Nisam se baš brzo snašla, a kada sam ukapirala kako to ipak radi, malo sam bila i razočarana. Naime, od samog prsta nisam videla gde mi se nalazi koje slovo. Mada pretpostavljam da je poenta da naučite raspored slova pa onda ide lakše. Verovatno bi mi to isti problem bio i sa Swype tastaturom da nikada u životu nisam kucala na tastaturi, ali sobzirom da sam navikla na raspored na QWERTY tastaturi, to nije bio problem.

Tags: 8penswypetastaturatestiranje

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *