[recenzija] Sony Xperia Z1 Compact

Objavila u 06/05/2014 u 11:10

Uvod

Kada pogledam kompletnu Sony ponudu Xperia telefona, Xperia Z2 i Xperia Z1 Compact su najbolja dva uređaja koje je ova kompanija napravila. Kada smo bili na predstavljanju Xperia Z1 modela u septembru 2013., softverske mogućnosti su bile zaista impresivne ali sam dizajn telefona nije bio potpuno po mom ukusu, bio je prevelik i previše kockast i oštar. Potom sam uživo videla Xperia Z2 u Barseloni. Iako je Xperia Z2 po veličini ekrana veći od Z1, u ruci je delovao kompaktniji i skladniji. Za nijansu je uži i tanji od Z1, ima zaobljenije ivice i izrađen je od još kvalitetnijih materijala. Xperia Z2 jednom rečju izgleda fenomenalno. Ipak, mnogima je ekran od 5,2 inča ogroman, pa stoga treba pogledati Sony-jev Xperia Z1 Compact telefon.

 

Prosečna ocena autora
8.6666666666667

Dizajn10
Performanse10
Softver8
Kamera9
Baterija6
Cena7

Dizajn

Telefon ima 137 grama a debljine je 9.5 mm. Telefon prati omni balans dizajn koji nudi balans i simetriju telefona u svim pravcima bez obzira kako ga držite u ruci. Koristili su vrlo kvalitetne premijum materijale. Telefon je obavijen aluminijumskim okvirom koji mu daje čvrstinu a pritom se savršeno uklapa u plastične i staklene delove telefona. Dostupan je u 4 boje: bela, crna, roze i zelena. Dugme za paljenje je odlično urađeno i nalazi se sa desne ivice telefona na zaista odličnoj poziciji. Mnogo mi se više dopada kada je dugme za paljenje sa desne strane na ivici nego odgore, vrlo je pogodno za paljenje telefona jednom rukom i palcem. Odmah ispod se nalazi klackalica za pojačavanje i stišavanje koja je takođe lako za upotrebu. Svi dugmići su izuzetno kvalitetno izrađeni. Kao i svi telefoni koji u nazivu imaju Z oznaku, i ovaj je vodootporan. IP 55/58 standard govori da je telefon otporan na vodu i prašinu. Tako da ovaj telefon može da se koristi i u vodi u periodu od nekih 30 minuta na dubini do 1,5 m. Ali naravno pre upotrebe telefona u vodi, potrebno je obratiti pažnju na zaštitne poklopce preko micro USB porta i micro SIM slota i memorijske kartice. Poklopac na micro USB portu ume da dosadi jer svaki put kada punite telefon (a to je svaki dan) morate da uklonite poklopac kako  bi ga punili. Zbog toga je Sony napravio i dock za telefon koji je pogodan za jednostavno punjenje. Telefon sa suprotne strane od Power dugmeta ima i konektor za dock. Pa se telefon samo postavi na njega i puni. Možete videti na fotografiji ispod.  

Fotografije

Ekran

Sony Xperia Z1 je po specifikaciji zapravo manja verzija Xperia Z1 modela, a po dizajnu podseća na Xperia Z2. Jednom rečju, telefon je savršen. Kako od decembra koristim Nexus 5 koji ima ekran od 4,95 inča, na prvi dodir mi je Xperia Z1 Compact bila mala. Ali već posle par dana sam se navikla na veličinu ekrana od 4,3 inča. Moram da kažem, a to sam i ranije govorila, ekran veličine 4,3 inča je idealna veličina ekrana i sve preko je veliko. Ajd ok, može da prođe 4,5 inča ali je već 4,95 inča veliko, pogotovo za žensku ruku. A da ne pričam koliki telefon postaje ako ga još držite u nekoj futroli. Ekran od 4,3 inča čini i sam telefon manjim, pa on lepo može da stane u šaku i da ga opušteno koristite jednom rukom i da palcem dodirnete gornju ivicu ekrana. Manji ekrani od 4,3 inča su zaista već jako mali i na to ne bih mogla da se vratim. Kako je navika čudna jedna pojava, meni je prebacivanje nazad sa 4,3 inča nakon mesec dana upotrebe na 4,95 inča proteklo bez teškoća. Tako da je možda idealna veličina ekrana upravo tu negde između, u zavisnosti od veličine šake i oblika telefona. Ekran je od 4,3 inča i to IPS TRILUMINOS sa rezolucijom 720 x 1280 piksela što je različito u odnosu na veći model Xperia Z1 koji ima full HD rezoluciju. Što se ekrana tiče, ekran HD rezolucije je sasvim dovoljan za veličinu od 4,3 inča. Ekran daje odlične boje, uglove vidljivosti i oštrinu slike.

Specifikacija

Sve u svemu, meni je Sony Xperia Z1 Compact savršen telefon. Napokon na tržištu postoji "manji" telefon odličnih performansi. Telefon ima quad core čip i to Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800 sa radnim taktom 2.2 GHz Krait 400 i Adreno 330. Telefon dolazi sa 16GB interne memorije i 2 GB RAM-a. telefon ima mogućnost proširenja memorije sa sd karticom do 64 GB. Ima i NFC čip. Vrlo sam zadovoljna bila kompletnim hardverom.

Kamera

Telefon ima dve kamere, zadnju od čak 20 MP i prednju od 2 MP. Fotografije su kao i kod svih Sony telefona odlične što možete videti ispod. Kamera kombinuje 20,7 MP Exmor RS senzor koji omogućava kreiranje fotografija pri slabijem osvetljenju. Kamera sadrži nagrađivani Sony G lens koji daje kvalitetan auto fokus kameri i inteligentni BIOZ čip za procesiranje fotografija.  Sve ovo zajedno garantuje odlične fotografije sa mogućnošću primenjivanja filtera u realnom vremenu.

Fotografije

Softver

Sony na svim Android uređajima ima Timescape interfejs koji ne predstavlja ogromnu modifikaciju interfejsa Android operativnog sistema. Sve modifikacije je Sony provukao kroz temu i nekoliko Sony aplikacija. Dizajn Timescape-a i aplikacija je izuzetno konzistentan i vrhunski urađen. Te aplikacije su uglavnom multimedijalnog tipa i aplikacije koje omogućavaju laku i jednostavnu komunikaciju između telefona i Sony televizora i slične aplikacije. Sony-jeva kamera aplikacija je parče softvera koje je drugačije u odnosu na druge Android telefone. Treba obavezno spomenuti opciju Timeshift Burst koja omogućava da se kreira 61 fotografija u jednoj sekundi koje počinju da se kreiraju pre i posle konačnog otpuštanja tastera. Nakon toga, softver kamere omogućava da lako pregledate ove fotografije i odaberete najbolju i najbistriju i sačuvate je. AR efekat je funkcija kamere koja je svima interesantna u početku i obično ćete je koristiti kada želite nekog da impresionirate augmentovanom realnošću. :) A za decu, ovo je višečasovna zabava. Postoji nekoliko predefinisanih modova gde se ubacuju virtuelni objekti u vašu okolinu na prikazu kamere u realnom vremenu. Kao preinstalirane aplikacije tu su Evernote, Wikitude Places i V1 Sports. Telefon kada je predstavljen imao je JellyBean ali sada je Sony isporučio i KitKat verziju Androida (4.4.2).  

Screenshots

Baterija

Telefon ima bateriju od 2300 mAh koja može da se koristi i u STAMINA režimu u kojem se baterija troši drastično manje.

Zaključak

Ako su vam telefoni od 4,5 i 5 inča preveliki, treba vam nešto kompaktno, pouzdano i jako, onda je ovo idealan telefon. Telefon je izuzetno kvalitetno izrađen i ima premium izgled. Cena mu je dosta visoka i košta oko 420 eura sa dokom. Ekran je odličan, čipset sjajan, dovoljno memorije, vodootpornost, zvuk odličan, fina softverska podrška, telefon je savršen i jedini sa ekranom od 4,3 inča koji nudi sve ovo zajedno.

Tags: kompaktni telefonquad coreQualcommSony XperiaSony Xperia Z1 Compactvodootporan

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 9

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

2 komentara, pridruži se diskusiji!
  • imam problem sa pozivanjem,odmah mi se gasi ekran i ja ne mogu da prekinem ili bilo sta da uradim sa pozivom,prekida se razgovor pritiskom dugmeta sa strane (isklj./ulklj.)a to donosi mogucnost iskljucenja telefona!
    sta da radim ?cak i da je stednja energije ekrana ,previse je!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *