[recenzija] Samsung Gear 2 Neo pametni sat

Objavila u 17/06/2014 u 10:52

Uvod

Dobila sam od Vip mobile na test Samsungov Gear 2 Neo pametni sat i nekih nedelju dana sam imala priliku da ga koristim. Samsung je početkom godine predstavio Gear 2, Gear 2 Neo i Gear fit. Samsung je i prethodne godine imao pametni sat koji je tada pogonio Android. Potom su najavili njihov novi Tizen operativni sistem i na sva tri uređaja se zapravo nalazi Tizen. Prva stvar koju sam pomislila kada sam prvi put uživo videla Gear 2 Neo u februaru, koja je razlika između Tizena i Androida? Po onome što sam odmah videla na prvi dodir uređaja je da Tizen izgleda skoro isto ako ne i identično kao što je izgledao Android na prošlogodišnjem Samsungovom pametnom telefonu.

Naredna stvar koju sam želela da uradim sa pametnim satom je da vidim kako se on to povezuje sa telefonom. Da bi vam Gear 2 Neo bio potpuno funkcionalan morate ga upariti sa Samsung telefonom. Pa sam ovom prilikom dobila sa gear 2 Neo i Samsung Galaxy S5 na test. Sa telefonom se dobija aplikacija Gear manager koju je potrebno pokrenuti, downloadovati poslednja ažuriranja. Potom upaliti Bluetooth na telefonu i na pametnom satu i upariti ih. Na kraju, ako imate i Bluetooth slušalice i njih uparite sa satom i onda ste potpuno opremljeni. Malo je neobično kada morate da razmišljate o tri uređaja koja rade na bluetooth zajedno. Ali onog momenta kada ih prvi put uparite, svako sledeće uparivanje je jednostavno.

Samsung Galaxy S 5

Samsung Galaxy S 5

Sa telefona možete preko Gear managera da podešavate sat. Većinu podešavanja možete i direktno vršiti na satu, ne morate preko telefona uvek. Kada su uređaji upareni i kada vam zvoni telefon, zvoni vam i pametni sajt i možete se preko njega javiti na poziv, čak i bez slušalica. Ukoliko vam pristigne SMS poruka, notifikaciju ćete dobiti i na telefon i na pametni sat. Sa pametnog sata je moguće odgovoriti na poruku ali samo predefinisanim porukama, ovo može biti zgodno ukoliko ste u teretani ili trčite u tom momentu. Na telefon možete instalirati i koristiti mnoge druge fitnes aplikacije. Zapravo ovo je dosta dobar gedžet za ljude koji su vrlo aktivni i bave se sportom. Ekran sata se sam gasi posle određenog vremena koje može da se podesi u podešavanjima sofvera. Ali recimo ako ipak okrenete ruku da pogledate koliko je sati, ekran će se sam upaliti, što je naravno zgodno i neophodno.

Interesantno je i to da sa ovim satom počnete da razmišljate (ako niste do tada) o tome koliko ste kilometara prešli, koliko ste koraka napravili, koliki vam je otkucaj srca, koliko spavate dnevno i slično. Onda na kraju pogledate lepo statistiku i imate uvid u vaše kretanje i aktivnosti. Verujem da je ovo jako značajno sportistima i rekreativcima.

Pošto ja ne trčim, niti vozim bajk, sat sam testirala u vožnji autom :D. Podesila sam sat da kao vozim bajk, a vozila sam auto. I onda tako merim koliko kilometara vozim dnevno, koja putanja mi je kraća od početne do krajnje destinacije i koliko mi skoči broj otkucaja srca kada mi taksista uleti u toku vožnje ili kada neki ludak ne zna da vozi… Da, otkucaji srca sa 80 umeju da skoče u tom momentu i na 130.

Prosečna ocena autora
7.5

Dizajn8
Performanse9
Softver7
Kamera5
Baterija9
Cena5

Dizajn

U odnosu na Gear 2 čije su dimenzije 36.9 x 58.4x 10.0 mm i težina 68 grama, Gear 2 Neo je 20% lakši i ima 55 grama. Dok su mu dimenzije za milimetar veće 37.9 x 58.8 x 10.0mm. Ovu razliku u težini daje upotreba više plastičnih materijala na Gear 2 Neo satu u odnosu na Gear 2 zbog čega neki kažu da izgleda manje "premium". Meni lično izgleda skroz ok, ne deluje jeftino i slabo. Po ceni je Neo 2 jeftiniji i od prvog Gear-a i od Gear 2 sata. Njegova cena je oko 200 eura što realno nije malo. Kada je interfejs u pitanju, kao što sam u uvodu već rekla, sat ima Tizen OS koji izgleda identično kao Android na prvom Samsungovom pametnom satu Galaxy Gear-u. Interfejs je vrlo jednostavan i dozvoljava samo nekoliko pokreta rukom po ekranu. Svajpovanjem na desno/levo se prelazi sa ekrana na ekran. Tap-om se odabira aplikacija i ulazi dublje u sistem i podešavanja. Dok se pokretom prsta od gornje ivice do donje ivice ekrana korisnik vraća unazad kroz operativni sistem (pokret koji zamenjuje Back dugme). Gear 2 Neo ima jedno dugme sa kojim se korisnik vraća jedan korak nazad u hijerarhiji operativnog sistema.

Fotografije

Ekran

Gear 2 Neo ima Super AMOLED ekran od 1,63 inča. Na ovih nepunih 2 inča, smeštena je rezolucija 320x320 piksela. Iako je ekran mali, tastatura za brojevima za pozivanje (Dialer) je jako laka za korišćenje, ovde sam se vrlo pozitivno iznenadila. Ekran nije zahvalan za fotografije više rezolucije, ali to vam na satu i nije potrebno. Ekran na satu obično služi kao brzi ekran za notifikacije i pregled informacija tipa koliko koraka ste napravili, kojom brzinom se krećete, koliki vam je puls i sl. Ekran ima vibrantne boje koje lepo prikazuju grafikone. Na dodir ekran je plastičan sa povijenim ivicama na gornjem i donjem delu ekrana. Nisam sigurna koliko je otporan na udarce. Inače je sat otporan na prašinu i vodu (IP67).

Specifikacija

  • 1.63in Super AMOLED ekran (320x320)
  • dual-core procesor
  • 512MB RAM
  • 4GB interne memorije
  • infrared senzor
  • heart rate monitor
  • Bluetooth 4.0 LE

Zvuk

Gear 2 Neo ima mogućnost da emituje zvuk i bez slušalica. Nije to sada neki zvuk koji bi mogao da se hvali ali je dovoljan da bi ga čuli, recimo kada zvoni telefon, pa se pored notifikacije na satu čuje i zvuk. Pa se onda javite na sat i razmenite par rečenica sa sagovornikom (Dick Tracy stil)

Softver

Operativni sistem Tizen je još jedan operativni sistem baziran na Linux platformi. Tizen ćemo u budućnosti videti u  mobilnim telefonima, pametnim satovima i nosivim uređajima, televizorima i u automobilima. Tizen je open source projekat koji Samsung razvija u saradnji sa Intelom već nekoliko godina unazad. Tizen je baziran na HTML5 tehnologiji poput Firefox OS-a. Samim tim se očekuje da će developeri aplikacija za Tizen brže razvijati aplikacije i na taj način razvoj koštati manje. Operativni sistem Tizen izgleda kao Android 4.4 (KitKat) sa Touchwiz UI-jem. Samsung planira Tizen da plasira na svim njihovim pametnim uređajima u budućnosti. Prvi uređaj koji je imao Tizen je Samsung NX300M kamera od 20.3 MP koja je predstavljena u 2013. godini. Sada imamo ove pametne satove. Za rusko tržište je predstavljen i Tizen telefon. Što se aplikacija tiče, pretpostavljam da će Samsung da radi na tome i da organizuje događaje za developere, što su već i radili. Na ovakvim događajima su nagrade za najbolje developere vrlo stimulativne. Planira se i da Bada aplikacije budu portovane na Tizen OS. Što se budućnosti Tizen OS-a tiče, biće potrebno još par godina da on dostigne nivo ozbiljnog operativnog sistema ali verujem da će Samsung biti istrajan u tome. Mislim da bi bilo dobro da Samsung smisli neki inovativniji interfejs za Tizen na mobilnim telefonima jer bi na taj način osvojili korisnike. Mada dosta zavisi od developera i njihove inspiracije.

Screenshots

Baterija

Baterija na Gear 2 Neo može da drži i nekih 2 do 3 dana ukoliko ga koristite za gledanje notifikacija i praćenja aplikacija za fitnes preko njega. Ali ako koristite Bluetooth, baterija se brže troši. Najveći potrošač je MP3 player koji može dovesti do toga da se baterija potroši za dan i po.

Zaključak

Pametni sat je uređaj koji meni trenutno, sa funkcionalnostima koje nudi, nije potreban. Smatram i da je za moju ruku prevelik i da nikako nije ženstven. Pošto nisam sportista ni rekreativac, aplikacije koje su trenutno dostupne za korišćenje u kombinaciji sa Samsung telefonom mi nisu nešto neophodne, ali verujem da postoji ciljna grupa kojima je ovo sve jako interesatno. Ono što isto nedostaje ovakvom uređaju su glasovne komande. Poznato je da danas glasovne komande na Android uređajima odlično rade i na srpskom jeziku. Tako da je ovo nešto što se očekuje na uređajima sa malim ekranima. Pogotovo bi moglo biti interesantno ljudima koji svakodnevno trče ili voze bicikl. Inače VIP mobile za prvih 200 kupaca Samsung Galaxy S 5 telefona, daje na poklon Gear 2 Neo, pa ako vam treba nešto ovako, požurite.

Tags: aplikacijefitnes

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 9

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

2 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *