[recenzija] Lenovo k900

Objavila u 19/01/2014 u 18:40

Uvod

lenovo telefoni

Lenovo K900 u ruciLenovo kao brend je poznat na polju laptop računara, ali su 2013. godine odlučili da se oprobaju u svetu pametnih uređaja. Predstavili su četiri serije pametnih telefona: A (pristupačni pametni telefoni), P (profesionalna linija sa dugim trajanjem baterije), S (pametni telefon za multimediju) i K (premium ultratanki pametni telefoni). Mi smo na test dobili iz svake serije po jedan model i po dizajnu su svi bili potpuno različiti. Jedino je K900 imao taj neki novi Lenovo dizajn kućišta koji sam ja uzela da testiram, delovao mi je vrlo interesantno. Testiranje high-end telefona je pravo zadovoljstvo ali je na kraju ipak teško dati sud o telefonu jer je svaki na njegov način drugačiji.

Lenovo K900 spada u grupu phableta ili kako mi volimo da kažemo teletableta. Mnogima veličina ekrana od 5.5 inča ne odgovara zbog prenošenja, ali meni to ne predstavlja problem jer uvek nosim torbu sa sobom (ko i sve žene). Tako da mi veličina ništa ne znači u smislu prenošenja, jedino mi znači težina. Telefon je vrlo lagan i tanak, tako da je ovo isto bilo ok. Nedavno sam nabavila i neku olovku za pisanje po ekranima, pa sam i nju nosila dodatno u torbi i koristila je vrlo često u kombinaciji sa K900.

Moram da napomenem da se Lenovo vrlo potrudio i da samu kutiju za K900 uradi lepo. Kutija je crna i deluje moćno i istovremeno cool. Pored telefona, punjača i mini USB kabla, tu su i slušalice u paketu.

Lenovo K900 kutija

Prosečna ocena autora
8.5

Dizajn10
Performanse7
Softver4
Kamera9
Baterija10
Cena8

Dizajn

Što se dizajna tiče, K900 je nešto potpuno novo i drugačije na tržištu. Verujem da je to pravac dizajna ka čemu teži Lenovo kada su pametni telefoni u pitanju. Telefon zaista odlično izgleda, izuzetno je tanak i sa zadnje strane je prekriven sivim metalom koji daje utisak premium uređaja. Sa zadnje strane, gornji i donji deo je urađen od visoko kvalitetne plastike koja se odlično uklapa sa metalom. Metal je pričvršćen šrafićima koji daju poseban šmek samom dizajnu. U gornjem delu sa zadnje strane je kamera sa blicem, a u donjem je zvučnik.

Sa prednje strane ekran se ne proteže od ivice do ivice a u gornjem delu je istaknut beli "metalni" logo Lenovo. Verujem da je Lenovo ovo namerno uradio kako bi istakli brend.

Pošto je telefon neverovatno tanak (6,9 mm), iako ima velik ekran, on odlično leži u ruci. Težak je svega 162 grama što ga čini za 23 grama težim od Nexus 4 telefona, što je sasvim odlično za uređaj od 5,5 inča. Iako odlično leži u ruci, ovo je teletablet koji se koristi sa dve ruke, sa olovkom ili bez.

Fotografije

Ekran

Ekran od 5,5 inča ima FullHD rezoluciju (1080 x 1920) i gustine piksela 441ppi. Radi se o IPS LCD ekranu i ekran je imao odlične uglove vidljivosti. Što se ekrana tiče, više sam nego zadovoljna. Boje su vrlo korektne, a slika je vrlo čista i jasna. Lenovo je koristio i Gorilla Glass tako da se garantuje i zaštita ekrana od ogrebotina.

Specifikacija

Kada su ostale specifikacije u pitanju, na papiru to izgleda ovako:

Procesor: Intel Atom Z2580 Dual Core na 2 GHz

GPU: PowerVR SGX544

RAM: 2GB

Interna memorija: 16/32 GB (nema SD slota)

Zadnja kamera 13MP, prednja 2MP

Intelov Atom procesor u telefonu je nešto novo i drugačije. Pisali smo o poređenju x86 i ARM arhitekture detaljnije na ovom linku. K900 je pokazao da za Intel postoji prostor u svetu pametnih telefona, ali ipak treba još da se radi na tome. Iako je Intel Atom Z2580 odličan po benchmark testovima, umeo je nekada u zahtevnijih igrama da radi sporije na ovom telefonu. Generalno u samom sistemu i standardnim aplikacijama sve je radilo glatko i dobro. Ono što je meni zasmetalo je to što se ovaj telefon jako greje, što je verovatno posledica Intela i metalnog kućišta koje se ugreje i sporo hladi.

Kamera

Kamera od 13 MP se na ovom telefonu pokazala sasvim dobro. Fotografije po danu, pri slabijem osvetljenju, macro mod, panorama, funkcionisale su kako treba. Nije kamera ništa sada spektakularna ali je pristojna i radi posao. Softver za kameru je drugačiji od onog standardnog softvera na Androidu. Lenovo je ubacio mnoštvo opcija koje daju mogućnost veće manipulacije prilikom fotografisanja. Tako da će ovo biti korisno ljudima koji imaju strpljenja da podešavaju fotoaparat i ne žele da sve radi automatski. Samim tim, fotografije ispadnu mnogo kvalitetnije.

Pored toga, tu su i razni filteri za dodavanja efekata u realnom vremenu kako na video snimcima tako i na fotografijama. Filteri umeju da budu veoma zabavni i prosečnom korisniku. Postoji i opcija za pravljenje gif animacije, kreiranje više uzastopnih fotografija (takozvani burst) i mnoge druge opcije.

Tih dana je bilo grozno maglovito napolju tako da teško da mi fotografije i nisu nešto uspele.

Fotografije

Softver

Lenovo K900 ima Android 4.2.1 i Lenovo UI. Lenovo UI je drugačiji od interfejsa na koje smo navikli ali opet sa druge strane, nisu toliko duboko zašli u sistem sa integracijama. Najveća izmena se primećuje u podešavanjima gde je provučen beli skin kroz ceo interfejs i opcije. Druga promena se vidi na softveru za kameru o čemu sam pisala u odeljku za kameru. Lančer je drugačiji i lock screen deluje vrlo interesantno. Ipak, softver je možda i najlošiji segment ovog telefona i Lenovo bi trebao da se pozabavi dizajnom pojedinačnih aplikacija. Recimo apliakcja za SMS je potpuno bezveze urađena, nemodernog dizajna. Ima tu još ponekih aplikacija koje su loše dizajnirane. Generalno Lenovo UI nije konziztentan kroz ceo sistem i nedostaju detalji. Na screenshotovima ispod možete videti kako izgleda interfejs.

Screenshots

Baterija

Baterija se pokazala više nego odlično. Teletablet ima bateriju od 2500mAh i mogla je da izdrži nešto jače od 24h sata korišćenja društvenih mreža, poziva, Hangout, Wi-Fi i 3G naizmenično.

Zaključak

Lenovo K900 deluje kao najava jedne vrlo ozbiljne Lenovo priče u svetu pametnih telefona. Izrada telefona je odlična, telefon izgleda zadivljujuće. Kamera od 13MP je zaista dobra, dok ekran rastura. Ipak Intelov procesor nije razvalio kako bi trebalo s obzirom da telefon poprilično košta (oko 450 eura). I mana bi bila Lenovo interfejs. Da mi neko pokloni ovaj telefon, verovatno bih ga koristila i bila bih zadovoljna njim.

Tags: kameraLenovoLenovo interfejsLenovo K900Lenovo SrbijaLenovo UItelefoni

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 9

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *