Sledi kompletan redizajn interfejsa u Androidu 4.4.3 ili 5.0

Objavio u 16/05/2014 u 10:39

Google završava novi interfejs za Android, a redizajn možda stigne i u verziji Android 4.4.3 koja treba vrlo uskoro da stigne. Nove opcije kao što je puna integracija Google Now servisa u sam Android i uklanjanje Drawer-a (slično MIUI-u i iOS-u) i tona drugih možda stigne na naše voljene Android uređaje vrlo uskoro.

Ekipa sa AndroidPolice sajta je prva koja je izvestila o ovome. Prvobitno se mislilo da je u pitanju samo mali redizajn beckend-a Android operativnog sistema je izgleda kompletno novi interfejs. Prva izmena koja možda doživi svetlost dana je redizajn navigacionih gumića:

boutons navigation android 4.4.3

Najveća promena ovde bi bila ogromno Google dugme u sredini. Iako nisam siguran koja bi mu bila funkcija, možda će pokretati Google pretragu ili Google Now … Druga dva pretpostavljate, levo za nazad i desno za poslednje pokrenute aplikacije.

Novi izgled multitaskinga

Izgleda da će i multitasking meni takođe dobiti novi izgled. Prema izvorima, moćićete da povučete na dole kako bi ste videli multitasking meni za aplikacije. Još uvek nije poznato da li će ovo biti za sve aplikacije trenutno otvorene ili samo za neke Google aplikacije.

Multitasking

Ladica (fioka) sa aplikacijama i vidžeti

Android je poznat po tome što na početnom ekranu ne morate da imate ikone. To se možda uskoro promeni. Izgleda da se ladlica za aplikacije (application drawer) uklanja i da će Android sada više biti u fazonu iOS-a ili MIUI-a po pitanju navigacije između aplikacija. Ovo vodi do zaključka da će možda i vidžeti nestati sa početnog ekrana i možda se izmeste na ekran za zaključavanje.

Dokaz za ovo je ekipa sa Android Polica-a predstavila sledeće parče koda:

dff0bfe Do not allow duplicate shortcuts when ALL_APPS is disabled.
da41ea6 Allow 5 hotseat icons in DISABLE_ALL_APPS mode.
306c1cf Show widgets when ALL_APPS is disabled.

Nove notifikacije

Takođe, prema izvorima sa Android Police sajta, notifikacije se interno u Google-u nazivaju nowtifications gde je Google Now integrisan mnogo dublje u samo jezgro novog Androida. Kao što možete da vidite na GIFu ispod koji pokazuje kako bi se notifikacije poređale po važnosti.

notifikacije

Google Now

Kao i notifikacioni meni, Google Now će takođe biti ažuriran da bude dostupan gde god da ste u Android sistemu. Kao i “OK Google” komanda što bi pretvorilo vaš Android uređaj u ličnog asistenta koji vam pomaže gde god da se nalazite.

Glasina

Moram da napomenem da su ovo glasine i špekulacije i da ne uzimate sve zdravo za gotovo, ali izvori tvrde da je većina ovih promena već u završnoj fazi. Da li će ove izmene stići u KitKat 4.4.3, ili ćemo ih videti tek u Android 5.0 ostaje samo da vidimo.

Prema prirodi Google numeracije mislim da će ovo ipak biti 5.0, 4.4.3 mislim da će biti samo ispravka bagova.

[via Android Police]

Tags: 5.0drawerGoogle NowKitKatLaunchermultitaskingnotifikacijeOK Google

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

3 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share