Novi HTC M8 dolazi sa dve ultra pixel kamere

Objavio u 08/02/2014 u 11:43

M8 je izgleda će imati dve kamere i veoma malo izmenjen izgled u odnosu na HTC One. Pitanje koje samo može da se postavi je posle ovoga je: Zašto?

dual camera htc m8

Zadnji put kada smo imali prilike da vidimo pametni telefon sa dve kamere je kada su, LG sa Optimus 3D pametnim telefonom i HTC sa EVO 3D, telefonom pokušali da naprave telefone sa “lažnim” 3D-om koji nije uspeo da osvoji tržište. Iskreno se nadam da HTC ne ide opet ovim putem, pogotovo ne sa flagship uređajem. Na ovogodišnjem CES 2014, Toshiba je predstavila TCM9518MD. Ovo je prvi Dual-Camera modul koji može da pravi fotografije sa dubinskom oštrinom. Tačnije, može čak i da kasnije pruži korisniku mogućnost da bira šta će da bude u fokusu. Za ovo je zadužen i LSI čip koji služi isključivo za ovu namenu.

Andrew Burt, potpredsednik Image Sensor Business odeljka u System LSI grupi je izjavio “Očekujemo da TCM9518MD bude ugrađivan u pametne telefone, tablete i mobilne uređaje za fokusiranje i defokusiranje, isticanje objekata u sceni i kasnije editovanje, kropovanje itd. Ne samo da Dual-Camera omogućuje ove napredne mogućnosti sa brzim digitalnim fokusom i mali lagom blende (shutter lag), uređaj zapravo i ne mora da ima motore za fokus, tako da može da se ugradi u još tanje 13MP module”. Koristi 1/4 inčni optički 5MP CMOS senzor i dodeljeni LSI čip koji generiše 13MP sliku podizanjem rezolucije fotografije uhvaćene sa dve 5MP kamere. Ovaj dizajn takođe smanjuje težinu modula konvencionalnog 13MP modula što omogućuje pravljenje još tanjeg pametnog telefona.

Ono što je ovde u pitanju je da li Toshiba može da postigne tempo proizvodnje za HTC flagship M8 u narednih par meseci ako je ovo tačno.

Šta vi kažete na ovo? Jel bi voleli da imate mogućnost fotografisanja telefon sa dubinskom oštrinom? Meni se ova ideja mnogo sviđa 😀

Tags: depth of fielddofdual-cameraHTC M8M8TCM9518MDToshiba

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

2 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Postoji par načina da se postigne da je nešto istaknuto na fotografiji, a dubinska oštrina je meni najlepši način, jer imitira način na koji vidimo stvari (vrlo mali deo je u fokusu; dok ovo kucam – samo red koji upravo kucam vidim oštro, čak je i red iznad mutan, da ne pominjem stvari iza monitora). Mogućnost da se dubinskom oštrinom manipuliše na dSLR košta malo bogatstvo – jer toliko koštaju objektivi sa tom opcijom. Umesto njih, “mi” vlasnici jeftinije foto-opreme koristimo dva trika – jedan je prime objektiv sa velikom blendom, drugi je zoom objektiv podešen na “max zoom” – u oba slučaja nema KONTROLE dubinske oštrine, samo se postigne taj efekat, centar pažnje je u fokusu, ostalo nije… Koliko nije – to je stvar slučaja.
    Naravno, postoji specijalizovano rešenje (Lytro kamera) – ali ona je malo sumnjiva kupovina; fotoaparat sa dva dugmeta? Lytro menja fokus NAKON fotografisanja, takodje trikom – za koji nisam siguran kako postižu. Teško da ćete ubediti mnogo ljudi da za to da 400 evra (osim one kojima taj novac ne predstavlja ništa, al njih zaista nema dovoljno).
    Da telefon koji inače sve radi kao i drugi smarfoni današnjice ima takvu opciju, postao bi must have za bilo kog foto-entuzijastu, bez obzira na količinu preostale foto-opreme koju možda poseduje.
    On the downside, I rly love my Nexus – hope they don’t pull this of. Maybe next year?

    • Slažem se u potpunosti iako nisam upoznat sa brendovima i terminima DSL objektiva, ali znam kako funkcioniše DoF. Ovaj trik sa dve kamere je zapravo veoma sličan triku koji se koristi prilikom renderovanja u više prolaza u 3D alatima poput 3Ds Max-a, Blender-a, Maya-e itd. Zapravo bi sa dve fotke dobili Z-Depth mapu “of some kind” gde bi jedna fotka bila sa F-om nameštenim na minimum, a druga na maksimum i onda bi gledali na toj prvoj šta je oštro i ne blurovano i koristili za Z minimum, a ostatak bluruju sa druge tj. Z maximum.

      Meni je ovo skroz legitimno i mislim da ima smisla, sad, kakav će kvalitet fotki biti je veliko pitanje, ali tehnika je odavno poznata svima koji su radili kompoziciju multi-pass rendera 😀

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *