4G mreže kod nas i u Evropi, puka obećanja ili stvarnost?

Objavio u 27/12/2012 u 22:30

4g

Ne znam da li ste primetili u skorije vreme da se sve tri domaće mreže utrkuju koja će pre obezbediti LTE, ili ti 4G mrežu. Nisu se previše pretrgli, da budem iskren, ali zapravo i nemaju razlog za žurbu.

VIP je među prvima krenuo sa LTE mrežom, Telenor i mt:s ih slede u tome. Ko će pre da pokrije Srbiju ostaje da vidimo.

Brzine na 4G mrežama mogu da dostignu brzine i do 100MBit/s što ćete se, verujem, složiti da zvuči kao naučna fantastika danas. Još uvek nema ni 4G uređaja kod nas u prodaji, pa samim tim i potreba za ovim brzinama nije toliko izražena. U Evropi je takođe slična situacija. Britanija je ta koja prednjači, a primetio sam u ovom tekstu, da i O2 i Vodafon mreže koje su tamo prisutne, još uvek obećavaju uvođenje 4G mreže. Ova činjenica samo govori o tome da smo i mi, barem u ovom segmentu u “korak sa Evropom” 🙂

Sjedinjene države imaju 4G mreže i kod njih se ova tehnologija dosta sporo uvodi, a na netu se mogu naći i testovi korisnika koji govore da se u Sjedinjenim Američkim Državama čak 3G mreža bolje ponaša nego 4G mreža.

4g-vs-3g

Kao što u testu može da se vidi 4G mreža je još uvek u povoju i za sada služi kao marketinški adut provajdera da pridobiju nove korisnike.

Lično mislim da 4G stiže kod nas vrlo uskoro, možda čak i sledeće godine. Mada se nadam da će poučeni iskustvom kolega preko bare dati realne brzine, a i kod nas će LTE telefoni u početku biti skupi, pa samim tim mreža možda neće biti preopterećena. Šta vi mislite? Jesu ove brzine neophodne sada, ili je bolje da se oni prvo pozabave postojećom infrastrukturom 3G mreža, pa tek onda da krenu na razvoj 4G mreža, ili je dobro da se već sada gleda u budućnost?

Tags: 3G4gbrzinaLTEmrežaprotokSrbija

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

7 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Ja koristim LTE u Rusiji, postoji jedan provajder, Yota, koji prodaje uslugu i USB modeme za komp ili tablet koji to podržava. Solidne su brzine po gradu, i iako je ADSL jeftiniji duplo, mnogi se zbog praktičnosti i prenošljivosti opredjeljuju za Yota. Za sad jedan od tamošnjih GSM provajdera najavljuje LTE, mislim da su već krenuli sa prodajom telefona i usluga, nisam kod tog provajdera pa nisam siguran – jak je argument LTE kad ga neka mreža nudi. Nexusu 4 su ameri odmah prebacili što nema LTE (mada ima nešto potrebnog hardwera, ne sav). Moja želja je LTE, što pre. Ne bih trošio ništa na postojeću mrežu, prevazidjena je već.

 • Slažem se.Bio sam kod njih 6 meseci i nikad više. Oni su pravi primer koliko dobra reklama može čudo da napravi.

 • Pozdrav drugari,
  ja zivim u Vladicinom Hanu a radim u Surdulici i korisnik sam VIP mreze vec skoro 4 godine.
  U mom mestu nema cak ni 3g mreze a kamoli nesto vise…kada na displeju vidim ono E…sve mi se u stomaku okrece.
  Toliko o brzim mrezama-VIP ne uvodi 3g ako grad nema vise od 20.000 stanovnika dok Telenor i MTS odavno imaju 3g u celoj Srbiji.
  Zalosno tako da planiram da napustim VIP cim pre mogu jer u danasnje vreme bez 3g-a, nemogu ni novine da procitam.
  4G, mozda samo u Beogradu, Nisu i Novom Sadu !

  • VIP su ti sine derikoze najvece (moje neko licno vidjenje), a imaju najlosiju uslugu (mreza prvenstveno) … Bezi gde te noge nose…

 • “bolje da se oni prvo pozabave postojećom infrastrukturom 3G mreža”

  Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani…

 • Merio sam mts speedtestom i daje rezultat oko 7mb sto je po meni i vise nego dovoljno. 4g jede bateriju… 🙂

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *