Zašto sam se odlučio za HTC One X a ne RAZR, SGN, One S niti SGS3

htc one x

Nakon nešto manje od dve godine mi se ukazala prilika da za uz razumnu doplatu kupim nov telefon, a prodam svoj stari Desire HD.

Pre oko mesec dana sam razmišljao koji telefon može biti moj. U igri su bili Motorola RAZR, Samsung Galaxy Nexus, HTC One S i HTC One X.

motorola razr

Motorola RAZR

je po meni jedan od najlepše dizajniranih telefona. Fan sam industrial dizajna, a i ceo dizajn koji Motorola ima je baš onakav kakav volim. Međutim MAXX verzija nije dostupna kod nas (bar ne u normalnoj prodaji), a i model je već dosta na tržištu i nije “top notch” među developerima. Rezolucija nije mnogo bolja na ovom modelu nego na Desire HDu, tako da što se ekrana tiče nisam video veliki napredak. Tako da je vrlo brzo ispao iz ove trke …. izvini Motorola … nije nam suđeno 🙂

Samsung Galaxy Nexus

Samsung Galaxy Nexus

je takođe ušao u uži izbor. Ogromnu prednost je imao zato što je Google telefon i apdejt na najnoviji OS stiže na Nexus telefone gotovo odmah. Međutim, kako sam čuo da mu ekran nije najjača strana, tačnije gamma mu je dosta pomerena na niže, tako da je dosta tamniji od ostalih telefona, tu je krenuo da dobija minuse. Takođe AMOLED tehnologija u bilo kom obliku meni ima previše veštačke boje. Meni je ekran veoma bitna stavka, a iako SGN ima HD ekran, boje su loše. Telefon generealno ok izgleda, nisam oduševljen njegovim dizajnom, previše je to meni zaobljeno 😐 A uz to opet, model je star dosta dugo i očekujem da će ove zime Google da izbaci novi Nexus.

htc one s

HTC One S

sam gledao kao bekap varijantu ako nema One X-a, CPU, AMOLED i rezolucija ekrana su jedine stavke koje su meni bile “mana” u odnosu na One X. Kada sam video da HOX košta samo 50e skuplje, ipak sam HOS izbacio iz igre iako po meni ima mnogo bolje kućište od većeg burazera.

HTC One XHTC One X

… od prvog momenta kada sam ga probao sam shvatio da je telefon ekstra. Ima gomilu opcija koja meni “treba” (Burst mod fotkanja, Slow Motion Video, Beats Audio, poseban čip za fotke, poseban čip za audio …). Nvidia Tegra 3 procesor u telefonu … pa to je sjajno 🙂 Gledajući šta ovaj procesor može na tabletima, znam da na telefonu može i više. Mislim da je Tegra 3 trenutno ubedljivo najbolji (ne mogu da tvrdim najbrži) procesor. Tačnije GPU je taj koji daje sve blagodeti, CPU je u vrhu, mada možda nije naj naj, ali mislim da ostali proizvođači nemaju tako snažan GPU. Pored svega toga, HTC One X ima IPS ekran … koji ima ubedljivo najkvalitetniju sliku trenutno na tržištu.
Ono što je takođe donelo ogromnu prednost u odnosu na sve ostale telefone je činjenica da su gotovo svi developeri koji su radili za DHD prešli na One X. Čitajući po XDA temama modova i ROMova za DHD u potpisu sam video da ih jako puno piše sa One X-a. Eto još jedne marketinške fore koje bi proizvođači mogli da koriste. Da daju telefone dobrim developerima koji će u potpisu držati baš njihov model 😉
Samim tim očekujem da će svi kvalitetni developeri nastaviti da daju svoj maksimum baš na One X-u.

Mnogi će se pitati, a šta je sa SGS3 … hmm, pa i on je “bio u opticaju”. Međutim, dolazi sa gomilom aplikacija koje meni zaista ne trebaju, ne volim sjajnu plastiku i AMOLED, kao što sam rekao, ne daje prirodne boje.

One X sam kupio za 499e, tačnije, doplatio sam 299e, jer sam za 200e prodao moj DHD … što smatram da je odlična kupovina, dok bi za SGS3 sigurno doplatio više.

Objavljeno u Moj stav

eboye

Vasilj
Milošević
Objavio tekstova:
Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3 a sada je ponosni vlasnik LG G4 telefona. Inače je grafički dizajner po struci i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *