Standardi bežičnog punjenja telefona: Qi, Powermat, A4WP

Objavila u 28/08/2015 u 11:51

U poslednje vreme, sve više se priča o bežičnom punjenju telefona i vodi se borba između standarda, a dodatne komplikacije donose mobilni operateri. Postavlja se pitanje, koji to standardi danas postoje i u čemu je razlika između njih. Najpoznatija tri giganta su Alliance for Wireless Power (A4WP), Power Matters Alliance (PMA), i najpoznatiji Wireless Power Consortium (Qi).

A4WP

Alliance for Wireless Power koristi tehnologiju poznatu pod nazivom Rezence koja se zasniva na magnetnoj rezonanci, što je suprotno od magnetnog indukcionog punjenja koji koriste druga dva standarda. Magnetna rezonanca – Rezence se predstavlja kao sledeća generacija bežičnog punjenja, omogućava punjenje više uređaja istovremeno, bolje punjenje kroz više slojeva (slojevi odeće, knjige i drugi materijali), punjenje na većim udaljenostima što kako kažu ljudi iz A4WP jesu situacije u realnom svetu. Rezence bi trebalo da koristi Bluetooth 4.0 za traženje “zone za pametno punjenje” i minimizira hardversku specifikaciju. Kako ova tehnologija nije prihvaćena od strane kompanija i korisnika, ona nije priznata kao zvanični standard.

Pošto se tehnologija nije “primila”, potpuno je razumljivo da se A4WP spojio sa Power Matters Alijansom.

Power Matters Alliance

Koreni PMA leže u Powermat-u koji je originalno bio deo Wireless Power Consortium poznatog kao Qi format. Osnovani su 2012. godine, a pročulo se za njih kada je Starbucks najavljivao da će uvesti PMA bežično punjenje u 8000 njihovih prodavnica u Americi u roku od 18 meseci. Ekipa koja vodi ovu PMA alijansu je malo veća od ove koja je vodila A4WP i njihova rešenja su sada više orijentisana ka korisnicima. AT&T operater je i član PMA. Rezultat ovog partnerstva, barem u Americi je bio da su prodavali telefone iz čijih kućišta je bio uklonjen risiver u AT&T verzijama uređaja. Nakon čega su prodavali dodatno i posebno bežične case-eve za punjenje baterije po dodatnoj ceni. Naravno koristili su PMA standard.

Trenutno na Američkom tržištu postoji samo nekoliko modela Android telefona koji imaju fabrički ugrađen risiver za PMA bezično punjenje. Zapravo, strategija PMA se zasniva na podršci velikih kompanija i njihovoj direktnoj zaradi. PMA ima dobra leđa i verovatno će nastaviti borbu protiv Qi standarda.

powermat-wireless-mobile-phone-charger

Qi – Wireless Power Consortium

E sada, Qi alijansa bežičnog punjenja telefona okuplja preko 200 industrijskih članova uključujući: Verizon, Nokia i LG. Qi je standard koji je najzastupljeniji i dobar broj Android telefona ima ugrađene Qi risivere. Sa tehnološke strane Qi nije ništa lošiji od PMA i razvijaju infrastrukturu podjednako rame uz rame sa PMA. Qi ima jaku podršku krajnjih korisnika.

Zapravo je interesantno da je Powermat bio jedan od prvih koji su radili na bežičnom punjenju uređaja i bili su deo Wireless Power Consortium (Qi) i učestvovali su u standardizaciji Qi formata. Ali zbog nesuglasica i različitih stavova oko prihvatanja tehnologije među ljudima, Powermat je napustio WPC i pokrenuo Power Matters Alijansu.

qi-wireless-charger

Dobro, a koja je razlika između ova dva standarda?

Oba standarda Qi i PMA se oslanjaju na induktivno punjenje ali je razlika da Qi radi na frekvencijama od 100-205kHz dok PMA radi na 277-357kHz. Ostali principi su isti. Ostale razlike se odnose na strategiju kreiranja standarda.

Ko će pobediti?

Kao što je bio slučaj i sa drugim standardima u istoriji, Betamax je izgubila od VHS standarda, HD-DVD je izgubio od Blu-Ray, i HomeRF je izgubio od Wi-Fi, tako da završetak ove drame nije siguran. Trenutno Qi ima vođstvo, ali PMA u kolaboraciji sa A4WP može napraviti veliku promenu u daljem razvoju. Tako da nam ostaje da čekamo, navijamo i pratimo 😀

 

Ko ima bežično punjenje?

Nemaju svi telefoni ugrađen risiver za bežično punjenje baterije.Evo kolegi eboye se konkretno desilo to da je prvo imao Nexus 5 telefon i kupio je za njega stalak za bežično punjenje. I to je super radilo. Ali, kada je prešao na LG G3 telefon, taj stalak nije mogao da ga puni. LG G3 podržava PMA standard a ne Qi standard.

Mnoge kompanije rade i na rešenjima za dual wireless charging opcije, pa tako Samsung Galaxy S6 podržava oba standarda: Qi i PMA standard. Pretpostavlja se da je budućnost u rešenjima koja podržavaju oba standarda.

 

Ispod je lista telefona koji imaju mogućnost Qi bežičnog punjenja. Ako neki nije naveden, napišite u komentarima ispod.

 • Samsung Galaxy S6
 • Samsung Galaxy S6 Edge
 • Samsung Galaxy S6 Active
 • Samsung Galaxy Note 5
 • Nexus 4
 • Nexus 5
 • Nexus 6
 • Nexus 7
 • HTC 8x
 • HTC Droid DNA
 • LG G2
 • LG Lucid 2
 • LG Lucid 3
 • LG Spectrum 2
 • Motorola Droid Maxx
 • Motorola Droid Mini
 • Lumia 920
 • Lumia 928
 • Lumia 929
 • Lumia 930
 • Lumia 1020
 • Lumia 1520

Mogućnost bežičnog punjenja (PMA standard)

 • Samsung Galaxy S6
 • LG G3

A šta mogu oni koji nemaju bežični risiver ugrađen u telefonu?

Kako vidite, mnogi telefoni nemaju bežični risiver. Samo noviji Android telefoni imaju. Eto ni iPhone 6 nema. U tom slučaju može da se kupi odvojeno Wireless receiver i “prikači” na telefon. Evo ovde teksta o tome. A ima futrola za telefone koji imaju u njima ugrađen risiver. Pa može i to biti opcija.

HTC One M8

Tags: A4WPbežično punjenje telefonaPMA standardPower Matters AllianceQi standardWireless PowerWireless Power Consortium

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 871

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3 sada je vlasnica Nexus 6P telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

9 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share