Nosiva tehnologija i grupno finansiranje iliti wearables & crowdfunding

Objavila u 04/09/2015 u 11:52

Nosiva tehnologija (Wearable technology) zapravo podrazumeva svu elektronsku tehnologiju zajedno sa softverom  koja može da se nosi na telu. Najveću ekspanziju su poslednjih godina u nosivoj tehnologiji činili pametni satovi i narukvice. Google je zbog nosivih uređaja napravio i Android wear verziju operativnog sistema koja je optimizovana upravo za ove uređaje. Ipak, najveći proboj na tržištu su imali nosivi uređaji koji prate aktivnost čoveka (broje korake, mere puls, pređene kilometre i sl). Ovakvi trekeri aktivnosti su zapravo možda i najbolji primeri takozvane Internet of Things pojave.

Wearables & Crowdfunding

Kada pričamo o nosivoj tehnologiji, svi se uglavnom prvo dosetimo velikih imena poput Samsung, LG, Sony, Huawei i njihovih gedžeta. Softver na mobilnim uređajima je zapravo omogućio ovaj ubrzani razvoj. Danas imamo i gomilu pokušaja manjih firmi da kreiraju nove gedžete i popularizuju ih u svetu. Nosiva tehnologija je idealna za probijanje na tržištu jer svaki pojedinac može da poželi neki personalni nosivi gedžet. Tu nastupaju sajtovi za grupno finansiranje, takozvani crowdfunding sajtovi. Ovi sajtovi malim i nepoznatim firmama ili organizacijama daju priliku da prikupe novac za razvoj novih ideja i na taj način uđu na tržište.

Kada pogledate recimo najpopularnije sajtove ovog tipa poput Kickstartera i Indiegogo, u sekciji tehnologija, vrište gedžeti i njihova primena u realnom svetu, često spakovano kao nosiva tehnologija u kombinaciji sa materijalom. Samo upravljanje i konfigurisanje se uglavnom svodi na Android i iOS aplikacije.

Micro Drone 3.0.

Jedan od uspešnih projekata je Micro Drone 3.0. Radi se o minijaturnom dronu za personalnu upotrebu. Dron može da se koristi u zatvorenom prostoru. Može da leti na visine od 90 metara i može da se suprostavi vetru od 75 kmh. Ima kameru koja snima 1280×720 video i može da stream-uje video. U pitanju je modularni dizajn, tako da se lako može i popraviti u slučaju oštećenja. Delovi se mogu štampati i na 3d štampaču. Sa dronom dolazi i upravljač ali će biti moguće upravljati i sa Android i iOS uređaja preko aplikacije. Pogledajte kampanju.

drone

Batteriser

Evo jednog čudnog i interesantnog projekta koji je skupio preko 300.000 dolara. Radi se o nekom malom uređaju koji produžava trajanje baterije. Ako pogledate video ove kampanje, videćete da tu pričaju neki ozbiljni ljudi. Ja sam pomislila u prvom trenutku: “Pa kakva je ovo prevara”. Ali evo i objašnjenja kako na ovom linku. Izgleda to zaista radi, ali bi se možda baterija pregrevala.

Batteriser

 

Potpuni hit poslednjih mesec dana na Kickstarteru je jakna za putovanja koja je skupila preko 8 miliona dolara. Ne bih o ovoj jakni više ali ako vas zanima pogledajte link.

WTF Jeans

Sećate se WTF Jeans? WTF Jeans su pokrenuli Sanja i Peđa pre nekih 5 godina. Sećam se ko dan danas kada je sve to krenulo. Bili su veoma uspešni na Američkom tržištu. WTF Jeans su farmerice namenjene gikovima sa džepovima od mikrofibera i od vodootpornih materijala. Mikrofiber se koristi kako bi čistio ekran telefona kada se stavlja i vadi iz džepa. Tada je to bila odlična ideja ali nisu postojali crowdfunding sajtovi kao danas. Tako da su oni bili prinuđeni da kreiraju njihov sajt i rade sami na promociji, što je bilo mnogo teže u tom momentu.

iBackPack

Nešto jače od mesec dana radim u jednoj američkoj kompaniji za dizajn koja je lansirala ideju ranca opremljenog tehnikom naziva iBackPack. Kompanija se bavi dizajnom i razvojem softvera, a iBackPack je usputni projekat. Kako se jelte poslednjih mesec dana više bavim crowdfunding-om, otud i ideja za ovaj tekst jer svašta videh. Ranac je opremljen personalim Wi-Fi hotspot uređajem koji deli internet konekciju sa sim kartica operatera AT&T, Verizon, T-Mobile i sl.  iBackPack ima u sebi baterije od 40000 mAh i 4 USB porta. U rancu su sa strane ugrađeni bluetooth zvučnici. Torba je napravljena od vodootpornih materijala kako bi zaštitili tehniku. A tu je i GPS sistem za praćenje, pa ukoliko neko ukrade torbu preko Android i iOS aplikacije može da se utvrdi lokacija ranca i upali alarm. Očigledno je da je kampanja okrenuta američkom tržištu i uspeli su da skupe 300.000 dolara. Pogledajte kampanju.

ranac

MetaWear

Pa mi je stoga recimo interesantan i ovaj projekat, MetaWearC je mala platforma sa senzorima, koja troši minimalno energije i komunicira preko Bluetooth-a. Ova platforma može da se iskoristi za kreiranje nosive tehnologije i druge gedžete i rešenja zasnovana na senzorima. Najbitnija stvar je postojanje MetaWear Android SDK i MetaWear iOS SDK za ovaj uređaj i da samim tim može da se prilagodi različitim namenama. Oni su skupili 37000 funti za sada, a evo kampanje.

Glavne karakteristike su:

  • ARM jezgro (Nordic nRF51822) koji troši jako malo energije
  • 126kB Flash memorija, 16kB SRAM
  • Memorija na ploči za logovanje podataka sa senzora
  • Bluetooth Low Energy
  • LED indikator
  • Thermistor – senzor za temperaturu
  • kombinovani senzor sa 6 osa sa akcelerometrom i žiroskopom
  • OTA programabilno
  • i mogućnost upravljanja sa pametnog telefona

MetaWear

MetaWear

 

Da li je ovo tek početak razvoja nosive tehnologije ili je možda već dostignut pik? Dokle će se ići sa smanjivanjem tehnike i čipova, pojeftinjenjem i ugradnjom u odeću/narukvice/satove?

Kako se već za astronautska odela i sportsku odeću koristi nanotehnologija, onda definitivno možemo pretpostaviti da će sve da se kreće ka nanotehnologiji u budućnosti. Šta vi kažete?

 

 

Tags: batterisercrowdfundingibackpackindiegogokickstartermetawearmicro dronenosiva tehnologija

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *