Nasumični restart overclock-ovanog telefona i/ili slabe baterije

Objavio u 26/03/2012 u 14:36

Kineske BaterijeS vremena na vreme čujem od ljudi da im se telefon restartuje sam od sebe. U većini slučajeva je razlog tome beta ili čak alpha verzija nekog Custom ROMa. A ako je slučaj sa stock ROMom, u prodavnici će vam sigurno reći da date telefon na garanciju da ga oni “pregledaju”.

Pošto sam se domogao dve rezervne baterije koje navodno imaju 1600mAh, što je “više” od stock baterije sa 1450mAh na Desire HDu, stekao sam naviku da ako negde idem na duži put nosim te rezervne baterije napunjenje sa sobom. Nakon zamene baterije, gotovo odmah pri ulaženju u ROM telefon bi se restartovao. Pomislio sam da je u pitanju kalibracije baterije i onda sam svaki put kada bih zamenio bateriju ušao u recovery i uradio wipe battery stats, što je rezultovalo malo stabilnijem sistemu. Ali nakon izmene baterije istih kapaciteta, telefon bi i dalje imao tzv. Soft Reboot sve dok ne uradim kalibraciju baterije i s vremena na vreme bi se restartovao.

Nisam elektro inženjer pa ne znam da li zaključak do kog sam došao ima ikakve veze sa logikom. Ali mislim da ima.

Dakle, ja držim telefon overclockovan na 1152MHz a samim tim procesor traži više “juice-a” kako bi izveo taj radni takt. Kada sam smanjio ovaj radni takt na nativni telefona od 1075MHz restarti su nestali. Tu dolazim do zaključka da te alternativne baterije, koje su btw kineske proizvodnje, iako imaju više mAh, nemogu da daju dovoljno snage procesoru i kada se to desi, telefon se restartuje. Prilikom paljenja telefona, sistem podiže gomilu servisa i izvršava koje kakve cron job-obe koji oduzimaju puno procesorske snage i samim tim dolazi do overload-a.

mAh kineske baterijeNakon toga sam skinuo Battery Monitor Widget aplikaciju koja je prikazala da te baterije zapravo imaju mnogo manju snagu, i to čak nešto ispod 1200mAh.

Tu dolazim do zaključka, da ljudima kojima se posle određenog vremena dešava soft restart, zapravo nije problem u samom sistemu, već u tome da je baterija izgubila snagu i ne može pruži koliko je inače mogla. Isto tako i kod alternativnih baterija ako nisu dovoljno snažne se dešava isti problem.

Zato ako vam se telefon restartuje pri telefoniranju, startu ili pokretanju nekih zahtevnijih aplikacija i igara, gotovo da sam siguran da je u pitanju baterija. Ali nemojte kupovati baterije od neproverenih proizvođača, već neke za koje ste sigurni da ako piše da im je kapacitet određeni, da će taj i biti.

Tags: BaterijeKapacitetKineskeoverclockproblemrešenjerestart

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

5 komentara, pridruži se diskusiji!
 • posedujem telefon gigabyte gsmart rio r1,telefon sam kupio nov u prodavnici i dobio 2 godine garancije…od samog pocetka je poceo da se sam od sebe restartuje,nasumicno,nekad dok je na punjacu nekad dok samo stoji na stolu nekad kad se prikacim na net,nema pravila kako da proverim bateriju,i dali ubacivanje novog softvera moze da pomogne?

 • Moje planiranje kupovine batt. za GS2 od 3500mAh posle ovog teksta polako pada u vodu.

 • Šta nam se skraćenica skupilo (za kratko vreme), sreća te još imamo internet da saznamo koja šta znači. Elem, ona koja meni pada na pamet je UV – for Under Volt. Niste ga pomenuli, a takodje može da izazove soft reboot. UV se nađe u imenu ponekog kernela; štedi bateriju, jer procesor radi na manjem naponu od specificiranog, ali svaki procesor ima svoju graničnu vredonost radnog napona, ispod koje je nestabilan. Jedinu validnu preporuku (onu od proizvođača) ovde već ignorišete – zato pažljivo sa UV kernelima, ako krenu soft reboots, odmah vratite kernel na ne-UV varijantu.
  OC, isto, potpuno, samo ima i max i min frekvenca koju svaki procesor “trpi”.
  Trenutno, moj kernel je i OC i UV, i sistem leti uz vrlo malu potrošnju (za ovaj telefon, svako sa Nokiom 3310 bi mi se smejao da mu kažem da izvučem “skoro 12 sati teškog maltretmana”).
  Sa baterijama nisam eksperimentisao – ovde gde sam ne mogu da kupim pouzdanog (Anker, za Sensation) proizvođača.

  • Tačno je da UV može da dovede do soft reboot-a. Ali nisam testirao sa UV skriptama. Čak je i OC na samo 10% više, što je default frekvencija tog kernela. Tako da maltene nije ni klokovan, poenta je da baterija ne daje dovoljno juice-a 😐 Tj. jedino da radim OV iliti overvolt … ali to je već neka druga priča.

 • Meni se na unofficial cm9 na Tattoo desava restart(ponekad) kada izvadim telefon iz punjaca, a nije napunjen ni do 40-50%. Mozda je do baterije, ali moguce i da je procesor preopterecen. Inace su frekvencije max. 633, min. 614. Rom je cini mi se u RC fazi 😀

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *