MIUI v1.9.16 za Desire HD – prednosti i mane

Objavio u 12/11/2011 u 18:18

OK, dugo sam hejtovao MIUI zbog toga što kopiraju iOS i dok je goldie držala MIUI na svom telefonu primetio sam da je dosta toga na kineskom, što mi se iskreno uopšte nije sviđalo.

Dosta sam dugo držao CM7.1 instaliran na telefonu i bio zadovoljan sa svim sem jedne – nedostatak autofocus-a kod kamere u video zapisu. Ovo je bila velika mana za mene, a kad sam trebao da idem na letovanje, odlučio sam da se vratim na Sense, gde ovo provereno radi. VirtuosUnity ROM sa Sense 3.0 je radio super svoj posao, ali nekako je Sense previše fancy za moj ukus. Nakon VU ROM-a sam probao i ARHD 6.1 nešto kratko i evo konačno sam odlučio da pružim MIUI-u šansu. Pitate se zašto baš sad? (Ili se ne pitate 🙂 ) Pa, zato što sam tražeći teme za Sense ili CM7 na deviantart sajtu naletao na odlične teme, ali za MIUI. Primetio sam da su dizajneri posvećeniji ovom ROMu mnogo više nego bilo kom drugom.

Pa da počnemo …

Instalacija

Za instalaciju Custom ROMa poput MIUI-a, CM7 i ostalih naravno potrebno je da vam je telefon rutovan, poželjno Eng S-OFF-ovan, Radio S-Off-ovan itd. Kada imate sve potrebne parametre, dovoljno je da skinete sa marketa ROM Manager (može i besplatna verzija, iako sam ja platio ovu aplikaciju sa velikim zadovoljstvom), instalirate ClockWorkMod Recovery i preko opcije Download ROM skinete MIUI. Naravno, ukoliko menjate ROM, obavezno uradite backup starog i wipe svega (otkačiti sve ponuđene opcije pre procesa instalacije).

ROM Manager Download MIUI

Prvi utisak

MIUI u ROM Manager-u se može naći u više verzija, ja sam iz nekog razloga odabrao MIUI Android i definitivno nisam pogrešio. Možda sam trebao MIUI.us verziju, ali i ova je dovoljno pokrivena prevodom na engleski jezik. Pa, prvi utisak … svideo mi se transparentni status bar i notifikacioni meni koji ima tab Toggles gde možete podešavati gomilu stvari bez da duboko zalazite u meni. Ovo nije ništa novo za Sense 2.1+ korisnike, jer i tamo postoji slična funkcionalnost. Ali MIUI rešenje je, moram priznati, mnogo funkcionalnije i preglednije. Takođe je Menu izmenjen i dosta podseća na iOS, pogotovo check-box. Međutim u 1.9.x izdanju dominantna boja više nije plava kao kod iOS-a, već narandžasta što smanjuje taj iOS utisak.

miui notification bar

Sam MIUI

MIUI je ROM koji spada u AOSP (Android Open Source Project) ROMove kao i CM7. Tačnije MIUI je krenuo od Cyanogen framework-a i napravio nešto potpuno novo. MIUI tim je uradio kompletan redizajn svih delova operativnog sistema, barem što se UI-a i UX-a tiče, i to veoma dobro. Kao što sam rekao, notifikacioni bar je izmenjen, kao i ceo framework, po meni na bolje. Podrška za teme je neverovatna. MIUI teme mogu da izmene gotovo svaki deo sistema i sistemskih aplikacija i to bez restarta. Ovo je stvarno pohvalno, a i tema bogami ima jako puno za skinuti, što kroz theme manager, što preko raznoraznih drugih izvora. MIUI je napravio i kompletnu dokumentaciju potrebnu za pravljenje tema, pa čak i vizuelni prikaz hijerarhije fajlova, tako da je pravljenje tema zapravo veoma lako ako ste upoznati sa 9patch png fajlovima i naravno Photoshop-om i XML-om.

dark_blue_by_yuyudroid

Launcher

MIUI-ev osnovni Launcher nema App Drawer, već vam se sve ikonice nižu po ekranima zajedno sa Widget-ima, što je za moj ukus – kupus. DHD ima podosta interne memorije i ja imam instalirano preko 300 aplikacija, onda zamislite koliko mi treba da nađem neku aplikaciju u tom kupusu 😐 Ne znam za vas, ali ja sam se toliko navukao na Go Launcher EX koji ima podršku za foldere kako u app drawer-u tako i izbacivanjem istih na desktop ili čak i u dock bar. Naravno sve je stvar ukusa, ali u mom slučaju MIUI + Go Launcher EX je dobitna kombinacija za sve one koji vole da organizuju i lepo srede svoj dekstop na telefonu. Na ovaj način desktop mi je gotovo slobodan od ikonica i ne broji više od tri.

Music Player

MIUI music player je dosta popularna aplikacija među Android korisnicima, čak i za korisnike koji ne koriste MIUI ROMove. Player se može naći i kao standalone aplikacije. U njemu je moguće skidati tekstove pesama i omote albuma direktno sa neta. Dolazi sa ugrađenim ekvilajzerima i integracijom sa ekranom za zaključavanje. Takođe ima veoma dobar sistem sortiranja vaše muzike i odlično je dizajniran.

Opcije player-a su takođe pohvalne: Shake to skip, Display Lyrics, Spektogram i filtriranje tj. izbacivanje fajlova iz liste manjih od definisane veličine tako da nećete doći u situaciju da čujete ringtone između pesama.

miui music

File Explorer

Iako koristim ES File Explorer, mogu da kažem da pored MIUI-evog file explorer-a gotovo i da vam ne treba alternativa, sem u slučaju da je potrebno da pristupite sistemskim fajlovima. Ono što je zanimljivo kod File Explorer-a koji dolazi sa MIUI ROM-om jeste to što automatski prepoznaje i sortira tipove fajlova. Pa tako odvaja muziku od videa, slika, APK fajlova itd. Takođe u dnu je bojama lepo prikazano zauzeće memorije po tipu fajlova i preostala memorija. Takođe ima i podršku podizanja FTP servera, tako da preko Total Commander-a možete pristupiti vašoj SD kartici i bežično.

miui file explorer

Internet Browser

Iako je Android Browser prilično dobar, svi mi koristimo neka alternativna rešenja. Ninesky, Firefox, Dolphin, xScope, Opera itd. Međutim MIUI-evo rešenje može da eliminiše potrebu za drugim browser-om. Ima podršku za tabove, prečice za najposećenije sajtove na početnom ekranu i ono što meni kod stock browser-a nedostaje – exit dugme. Browser takođe ima svoja podešavanja za brightness tako da možete imati osvetljeniji ekran kada surfujete od onoga u sistemu.

Monitor

Monitor je aplikacija koja takođe dolazi sa ROMom i daće vam detaljnu statistiku o potrošnji mobilnog interneta, kao i WiFi protoka, statistiku o pozivima i SMS porukama na vašem telefonu. Takođe postoji i opcija da vas aplikacija upozori ukoliko prekoračite određeni limit. Ono što je zanimljivo jeste da u ovoj aplikaciji postoji ugrađen i Firewall koji vam omogućuje da ograničite aplikacijama pristup netu i to posebno za 3G a posebno za WiFi.

CM7 i Google mogu da nauče nešto od MIUI-a

OK, pored tog jaTelefonskog izgleda koji se da korigovati kroz Launcher i neku dobru tamnu temu, MIUI ima nekoliko stvari o kojima bi Cyanogen i Google mogli da razmisle:

 • Indikator punosti baterije na ekranu za otključavanje
 • Indikator punosti baterije kao linija od 1px visine iznad status bara
 • Držanje Home dugmeta na ekranu za otključavanje za pokretanje lampe
 • Prečice za aplikacije poput SMS-a, kamere, telefona itd. direktno sa ekrana za zaključavanje (i Sense 3.0 ima slične fore, kao i Widget Locker, ali kod MIUI-a je ovo default)
 • Neverovatna podrška za teme, dokumentacija za iste, kao i njihova brojnost
 • Kamera – UI kamere je dosta dobro urađen za razliku od stock kamere. (HTC, Sony Ericsson i drugi takođe imaju bolja rešenja od stock-a)
 • Notifikacioni bar sa prečicama ka najčešće korišćenim podešavanjima u jednom tabu koji ne smeta notifikacijama
 • Visok stepen konfiguracije, mnogo stvari možete uključiti, isključiti, promeniti

Ipak nije sve tako sjajno

I pored mojih par loših komentara do sada, možda ste stekli utisak da je na MIUI-u sve sjajno, e pa imam zamerki

 • App drawer je nešto što mi neverovatno nedostaje i što bi trebalo da postoji barem kao opcija u osnovnom Launcher-u
 • Prilagođavanje desktopa i dodavanje widget-a meni nije bilo najintuitivnije
 • Galerija nije loša, možda malo unapređenija verzija Sense galerije, ali nema podršku za Picasa-u što može biti problem, pogotovo ako ste na to navikli u CM7
 • Auto-Focus kod snimanja video zapisa ne radi kao ni kod CM7 (ovo je vezano za DHD, verujem da na drugim telefonima nema ovog problema)
 • I pored svega liči na iOS (da hoću da kupim jaUređaj, ja bi ga već imao)
 • Dosta MIUI delova nisu Open Source što iskreno ne podržavam, pogotovo činjenica da su počeli od jednog OpenSource projekta kao što je Cyanogen
 • Ne izbacuju ChangeLog ažurno kao ostali ROM developeri i ne obraćaju previše pažnju na žalbe korisnika kao što je to slučaj kod drugih

Sve u svemu začin C

Da zaključim, MIUI je nešto “novo” u Android svetu, prosečne je stabilnosti i brzine, ipak je tu na vrhu CM7. Isto važi i za funkcionalnost. Dizajnerski je bolje urađen od stock Androida. Međutim, ako pogledamo Sense ROM koji zauzima i preko 250MB da bi dao dobru grafiku, mislim da se MIUI tim dosta dobro potrudio da optimizuje grafičke elemente i dobije odličnu kombinaciju dobrog dizajna i zaista male veličine ROMa (~80MB).

MIUI je za korisnike koji vole da imaju sve na gotovo, tu pred nosom i kojima je izgled bitniji od funkcionalnosti. MIUI ću još malo da koristim, ali definitivno neće biti stalni ROM – sorry :).

P.S. – Od trenutka pisanja ove recenzije, vratio sam se na CM7.1 jer je izašla finalna verzija, ali preko Boot Manager aplikacije i dalje koristim MIUI kao sekundarni ROM.

Boot Manager Pro
Boot Manager Pro
Developer: Init 2 Winit Apps
Price: $2.99

Da li ste probali MIUI ROM na vašem telefonu, koji god to bio? I, kakvi su utisci?

Tags: custom romdizajnLauncherMIUImonitorrecenzijaTeme

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

12 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Postoji li Miui file explorer kao stanalone app?

 • Sinoc stavio Miui, jutros ga skinuo u osam sa punjaca, mnogo neta, prilicno razgovora i mnogo poruka a i desetak minuta tethering-a i u 22.00 jos pisem sa njega, drzi bateriju sasvim normalno…

 • koristio sam miui na mom predhodnom telefonu hd2 ali nisam nisam bio zadovoljan trajanjem baterije ali sam koristio miui.us na lg 2x i sve je radilo extra i bio sam zadovoljan ali mi je dosadio 🙂 sad sam na stock rom-u. CM je kalsik 😉

 • Sinoc instalirao MIUI na SGS … Veoma lepo, drugi telefon, veoma brzo bar za sada, sutra cu opet Darky -ja ili nesto drugo … U svakom slucaju, Android je igracka koja ne moze da dosadi … Sto se tice app drawer-a, nije neophodan, po meni bar, mogu se aplikacije staviti po zelji u jedan ili vise foldera I to je to…

 • jel moze ovo da se stavi na htc legend?

 • jel mmozemo dobiti link za MIUI music player da isprobamo,ima zanimljive opcije? na marketu pretragom nisam nasao 🙂

 • Posedujem obican desire oko godinu dana, jedini rom koji sam probao (pored dva htc sensova, prvi je bio orange brendiran, a drugi cist) je CM. Nikada vise nisam padao u iskusenje da probam bilo koji. Pre nego sto sam probao CM, lutao sam, lutao i citao i gledao.. Ali od kada sam ga ptobao, tu sam stao. Jednostavno sasvim sam zadovoljan onim sto nudi CM, uz neke sitnije ispravke, dobio sam rom bas onakav kakav sam zeleo. To je to, kao da sam glavni dev. na romu. Skoro sam gledao taj miui rom, to nije za mene. Mada u pravu si za ovo sto si naveo za bolje kod miuia. Mada to su sitnice koje me ne pogadjaju preterano. 🙂 vise volim kod cm-a to sto mogu da napravim “c” pokret i ukljucim cam direktno sa lock screena, povucem prstom na dole dok je zakljucan i otvaram phone.. horizontalna linija otvara sms, kruzic email… mozes dodati koliko zelis skracenica.. mozda ne izgleda fensi kao na miui lock screenu, ali ja cak i nemam obicno otkljucavanje (slajd), ako zelim da ga otkljucam koristim trackball.. 🙂 1px za status baterije je jedino sto zaista ne mogu da zamenim. Ali… nije vazno, bice. + ics tema za cm je strava. 🙂 kucam sa fona, pa sam mozda malo razbacan, ali razumemo se. Nadam se.

 • Probao sam ga na GalaxyS, ali nije dugo izdržao, previše je bugova bilo.
  MIUI definitivno vrijedi probati, ovo je nešto posebno, neznam kakva je sada situacija sa stabilnošću, možda opet ga i probam.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *