Kako odabrati dobar Android tablet?

Objavio u 16/06/2011 u 16:28

Android Tableti

Ako pogledate tržište danas, izgleda da vreme Android tableta tek dolazi. I dok je to većinom tačno, možete kupiti Android tablete sa raznih izvora. Naravno, nisu svi od poznatih brendova, ali cene su atraktivne i već su dostupni. Ali, kao i sa svakom novom tehnologijom koja pronalazi svoj put na tržište, uvek zapamtime jednu poslovicu – neka kupac bude obazriv (lat. Caveat emptor).

Na kraju krajeva, malo se zna šta treba da se očekuje od Android tableta. Pošto je ovo novi proizvod na novom tržištu, a korisnici još uvek nisu definisali svoja očekivanja, lako je napraviti pretpostavke o postojećim funkcionalnostima. Ako brzo pregledamo šta nam se nudi, možemo zaključiti da to nije sasvim tačno. Treba da očekujemo da Android tableti dolaze iz gomile izvora i od različitih proizvođača, jer je takva priroda Androida – otvorenost. Svako sada gradi svoje ime u ovom svetu.

Pa, šta potencijalni kupac Android tableta treba da očekuje i na šta treba da obrati pažnju? Najjednostavniji odgovor bi bio: “Ono što će ispuniti vaše zahteve”. Ako želite bazičnu funkcionalnost, onda će vam dosta proizvoda stati na račun. Ali vrlo brzo ćete prerasti bazičnu upotrebu, i u tom momentu ćete potražiti nešto složeniji/napredniji tablet. Pa koje ključne stvari treba da gledate pri kupovini?

Android 3.0

Probao sam nekoliko tableta i uverio se da svaki tablet treba da ima Honeycomb, ovo je veoma bitna stavka po pitanju funkcionalnosti. Trebalo bi ili da ima, ili da će u skorije vreme dobiti Android 3.0. Ovo vam neće samo omogućiti da u budućnosti imate kompatibilnost sa aplikacijama, već će vam dodati nove funkcije koje će vam iskustvo u korišćenju tableta drastično olakšati.

Ovo uključuje podršku za veće rezolucije, jer predhodne verzije Androida nisu bile namenjene uređajima sa visokom rezolucijom, predviđene su za telefone. Takođe je unapređena kontrola potrošnje baterije za tablete. Interfejs je standardizovan. Ako na tabletu uporedimo “telefonski” Android i Honeycomb, predhodne verzije će izgledati spartanske i nećete imati potpuni ugođaj i osećaj korišćenja tableta, osećaćete se kao da koristite uveličani telefon. Verujte mi, poželećete interfejs koji podržava velike rezolucije.

Na kraju krajeva, Android 3.0 ima bolji market za tablete i podršku za strimovanje muzike. Dodatno, specifikacije Androida 3.0 zahtevaju minimum 1GHz procesor sa 512MB rama. Dosta Android tableta danas nemaju ovakve specifikacije, što može rezultovati u degradaciji performansi.

Multi-Touch Podrška

Ako pogledate današnje tablete, pomislićete da je podrška za multi-touch postao standard. Ali dosta Android tableta na tržištu su single touch. Što znači da će kontrolisanje biti ograničeno na bazične operacije, kao ikone, skrolovanje itd. Kod Single-Touch-a ne postoji tzv “pinch to zoom”, a i rotacija fotografije jednim prstom je skoro nemoguća.

S vremenom, verujem da će single-touch tableti izumreti u potpunosti, i možda će tada single-touch biti skuplji :). Do tada, savetujem vam da dobro obratite pažnju da vaš budući tablet ima multi-touch pre nego ga kupite.

Pristojna Rezolucija

Ako kupujete Android tablet (a čitate ovaj tekst valjda zato što planirate), verovatno ćete hteti da ga koristite kao čitač e-knjiga. Jedna od najvećih prednosti tableta je mogućnost pregleda cele strane magazina i PDF-ova. Ali ako tablet nema dovoljno visoku rezoluciju, može vam se desiti da se zapitate “Ček, ček, šta ovde piše?”. Ovo se često dešava kada PDF nije optimizovan za navigaciju koja nije u prikazu cele stranice.

Pokušajte da limitirate izbor tableta tako što ćete postaviti donju granicu ispod koje ne idete sa rezolucijom. Ja bih predloži da ne idete ispod 1024×600, posedovanje bistre slike je veoma važan faktor kod tableta, a ovu rezoluciju bih mogao postaviti kao donji prag tolerancije, iako bih preferirao 1280×760.

Zašto 1280×760? Pa, ako ste stigli do ove tačke, shvatićete da visoka rezolucija je neophodna za Android 3.0. I koja je rezolucija podržana u Honeycomb-u? Da, dobro ste mislili, 1280×760. Ako imate ovu rezoluciju na tabletu, ne samo da ćete imati prikaz cele strane PDF-a, već ćete moći da očekujete i Android 3.0, a ne uređaj koji je izbačen u poslednjoj sekundi.

Naravno, 1024 rezolucija će još uvek biti tu, i dokazano je da tableti sa ovom rezolucijom mogu da prikažu punu stranu (i sajtovi se uglavnom dizajniraju tako da upadnu u tu rezoluciju). Ali ovo bih držao kao minimum minimuma.

Velika Interna Memorija ili Slot za SD Karticu

Nadam se da ste se odlučili za Android 3.0 tablet (ako vam to budžet dozvoljava), što znači da ćete imati minimum 512MB rama. Ali memorija gde ćete držati sve vaše aplikacije, fotografije, video klipove, knjige … bi trebalo da bude velika. Trebaće vam gigabajti. Koliko gigabjta, to zavisi od osobe do osobe, ali današnji neki standard po osobi je 16GB.

Naravno, ovo ne mora da bude interna memorija tableta. Neki Android tableti dolaze sa slotom za SD karticu koji vam omogućuje da dosta proširite kapacitet memorije. Ovo će biti dosta za većinu korisnika, ali treba da razmotrite i cenu SD kartice koju ćete dodati na cenu tableta, ili ako već imate rezervne kartice, koje su klase, jer klasa dosta utiče na brzinu. Klasa 4 SD kartica je dovoljno brza, ali Klasa 6 npr. nije mnogo skuplja od Klase 4, a pruža mnogo veću brzinu upisa i čitanja podataka. Mislite o tome!

Ako tablet koji razmatrate kao soluciju nema slot za SD karticu i ima manje od 16GB interne memorije, odgovor je jasan – nemojte ga kupiti. Iako postoji gomila solucija za skladištenje podataka u oblaku, ovo nije praktično rešenje, treba vam interne memorije. Možda jednog dana, kada pokrivenost mobilnim internetom i WiFi mrežom bude dovoljno velika, ovo neće biti problem, ali za sada stvari nisu savršene po tom pitanju.

Dovoljno brz procesor

Opet, ako kupujete Android 3.0 tablet, specifikacije su ovde jasne. Minimum koji bih predložio je 1GHz. Sve manje ot toga će uzrokovati da tablet radi jako sporo i neće imati ugodan osećaj u njegovom korišćenju. Jer ipak je potrebno da neka aždaja renderuje tako visoke rezolucije. Opet, nemojte ići ni previsoko, jer će narušiti snagu baterije. Tako da gledajte da to bude oko 1GHz i verovatno ćete biti zadovljni barem jednu generaciju tableta.

Camera

Sad, ovo je tema gde su podeljena mišljenja. Neki od vas misle da vam na tabletu ne treba kamera. I u potpunosti se slažem. Ali ako gledate tablet kao uređaj za komunikaciju, onda pomislite koliko bi bila bolja komunikacija sa kamerom kada budete koristili Skype ili neki sličan VoIP program. Ovo bih stavio kao opciju, u zavisnosti za šta nameravate da ga koristite. Ali, vredno je pomena, jer bolje razmisliti o tome, nego se posle kajati. 😉

USB Port(ovi)

Ovo je još jedna opciona funkcije koju treba pomenuti. Ako vam je potreban pristup flash uređajima, onda barem jedan USB port bi bio dobar na tabletu. Po mom mišljenju, dosta korisnika sa Android tabletom nema potrebu za ovim, jer se tableti uglavnom koriste kao i telefoni, tako da nema potrebe za tim. Ali ako pomislite da će vam trebati, stavite onda to na razmatranje. Takođe USB port može služiti i kao priključak za tastaturu i miša, tako da i o tome mislim da treba da razmislite, ako planirate da koristite tablet sa eksternim uređajima.

Postoje i druge stvari koje bi trebalo da razmotrite, ali one mogu da variraju od potreba korisnika. Na primer, mnogi korisnici će hteti standardni mini USB soket za punjenje i adb pristup, kao i HDMI priključak ili DLNA ukoliko želite da gledate filmove, slike itd. sa vašeg tableta na TV-u. Kako god, dajte sebi neki minimum koji očekujete pre nego pristupite kupovini Android tableta, kako bi ste nakon kupovine bili zadovoljni njegovim korišćenjem.

Tags: 3.0AndroidCPUDLNAHDMIHoneycombinterna memorijakamerakoji tablet da kupimmultitouchrezolucijaSD karticatabletusb

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

26 komentara, pridruži se diskusiji!
 • На основу изнетог, може ли неки предлог за таблет?

 • Upravo tako, DLNA je softverska podrska kod racunara, dok kod TVa je isto, al softver tesko da mozes da mu menjas 🙂 (Sem Google TV :P)

  • Kako imati DLNA kad imaš (Ubuntu) Linux? 😉 Nema Windows Media Player-a, neka druga aplikacija? Ili, kod tebe, koji imaš (Android) Linux?

   Za kraj, da ne viču “off topic”, da li je DLNA zaista toliko koristan koliko piše na Google TV strani, sada čitam opis Sony Google TV “televizora”?

 • Bilo bi lepo kada bi dodao da mogu da se pretplatim mejlom na komentare članka koji pratim :), kao što je ovaj, da ne moram stalno da dolazim na stranicu da vidim ima li odgovora. 🙂

  • Postoji RSS feed za svaki post, za mail moram videti da li moze nekako da se implementira 😉
   http://i55.tinypic.com/14v74ag.jpg

   • “Obavestite me o budućim komentarima e-mail-om. Takođe se možete pretplatiti bez komentarisanja.”

    Jupi, dodao si! 🙂 Sjajno, hvala!

   • Znam da može, iz OpereMini koju koristim to ide lako, dok slika čiji si link poslao lični na FireFox. Koji je to plug-in za RSS?

    Na slici imaš 4 ikonice u Awesome Bar-u, Bookmark, Read Me Later, ne znam koje su druge dve. Nemam RSS na kraju, pa dodajem u Google Reader, mada bih najviše voleo ono što WP nudi kao default kada se piše komentar:
    – pretplati se da dobijaš email kada se obajvi novi post;
    – pretplati se da dobijaš email kada se obajvi novi komentar u ovoj temi.

    Hvala! 😉

    • Bookmark, Read Me Later, a ove dve su deo xMarks plug-in-a. RSS je od Firefox-a default. Ja koristim feedly za citanje RSS feed-ova, ali i bez toga imas tu ikonu u Firefox 4/5. Ako je nemas po default-u, mozes rucno da je dodas (desni klik > customize)

     • Prepoznao sam xMarks (plava ikonica), ali mi je FIreFox 4 sam isključio xMarks sa FF 3.5, a oni su i samo naveli da prestaju sa radom zbog nedostatka sredstava; zato sam se začudio otkud ti ;).

      Dodao sam RSS sa Customize, i nudi mi da dodam u Google Redar koji kao koristim za RSS. Vidim da je Feedly plug-in za FF, Chrome…

 • DLNA ti omogucava da uredjaj koji ga podrzava spojis WiFi konekcijom na bilo koji drugi. Na taj nacin mozes da stream-ujes video i audio sadrzaj, slike itd na TV, komp …

  Ja npr sa DHD-a stream-ujem klipove u Windows Media Player koji podrzava DLNA konekciju.

  • Hvala. To znači da bih koristio DLNA, svaki uređaj mora da ima WiFi, tj. DLNA se provezuje preko WiFi-a? Moj 6 meseci star LG LCD 37″ koji ima gomilu funkcija nema WiFi.

   Imam netbuk sa DLNA, kao što sam rekao, ali moj laptop i deskop to ne podržavaju, iako imaju WiFi. Za mene je DLNA “dead-end”, zar ne?

   = = =

   I dalje mi je nejasno kako to praktično radi. Do sada sam filmove na LCD TV-u puštao tako što film snimim na USB u gledam, nisam hteo da razvalčim kablove jer ih mrzim po stanu (HDMI, DVI, VGA, šta god). Ali, moj TV nema bežični vezu.

   Ako sa Netbuka prebacim saržaj na desktop ili laptop (u svim kombinacijama), za to mogu na napravim ad-hoc WiFi mrežu između samih uređaja ili prosto da ih preko rutera povežem u kućnu mrežu, što se čini mnogo jednostavnije.

   Pošto DLNA imam samo na netbuku, zaključujem da od toga neću imati koristi, a ne vidim ni neku posebnu prednost u odnosu na pravljenje ad-hoc WiFi mreže (jer moji drugi uređaji nemaju DLNA) ili hućne mreže preko rutera i shared folders. Onda nema strimovanja, već direktnog prenosa fajlova i puštanja, što je bolje od strimovanja.

   DLNA onda i nema neki posebni smisao, zar ne? 😉 Grešim li?

   = = =

   Inače, svaka čast za tekst i tabletima, što ga nisam pročita PRE nego što sam juče postavljao pitanja u PIO. Možda je trebalo malo da se osvrneš na procesore, jer video si po PIO komentarima da 1GHz jednog procesora nije ni probližno isto 1GHz drugog.

   Veliki pozdrav od Ivana

   • DLNA radi nesto poput bluetooth-a, uparis uredjaje i onda npr. na tabletu kazes pustio ovaj video klip na tom i tom uredjaju i on preko WiFi mreze pusti na taj drugi uredjaj.

    Svaki racunar koji je u mrezi podrzava DLNA ako ima Vista+ OS. Windows Media Player je taj koji to podrzava.

    • Napisao si:
     “Svaki racunar koji je u mrezi podrzava DLNA ako ima Vista+ OS”

     — sledi: Dakle, to nije to mog netbuka, tj. samog uređaja, već do OS-a koji korisnim.

     i

     “DLNA ti omogucava da uredjaj koji ga podrzava”

     — sledi: Ipak uređaj mora da bude “DLNA enabled”?

     U igri su onda netbukovi, laptopi, deskopi — koji rade pod Vistom ili Win7. I koji još uređaj? ima li neko DLNA enabled TV?

     Koliko ovaj feature ima smisla, u svetlu onoga što sam napisao u pređašnjem mejlu, da može ad-hoc mreža da se napravi, kao i da se sadržaj šeruje preko ruera (home network)?

     Veliko hvala! 🙂

     • “Svaki racunar koji je u mrezi podrzava DLNA ako ima Vista+ OS. Windows Media Player je taj koji to podrzava.”

      Drugim rečima, ne mora sam HW laptopa, netbuka, deskop PC-a da podržava DLNA, već da WMP?!

      Mada bi TV morao da ima oznaku DLNA enabled i da ima WiFi u sebi — a takav video nisam. Da li sam dobro razumeo? 😉

     • Ad-hoc tu ne igra neku veliku ulogu. Poenta je da su svi u istom subdomen-u. 192.168.1.x kako bi system funkcionisao. U Windows-u je potrebno omoguciti da se u Home Network Share-uje multimedijalan sadrzaj, tj. kad se pojavi Media Device u Network. Onda sve radi bezicno, ali ipak HDMI je HDMI (ne mos to bez kabla), WiFi ide do 10Mbps sto je slabo, HDMI ima bar duplo veci protok. Nemam TV u kuci, samo komp i telefon od multimedije, tako da nemam ni DLNA enabled TV 🙂

     • Možeš, li, molim te, da mi odgovoriš na ovaj komentar-pitanje?

      Hvala!

 • Koju konkretnu korist mogu da imam od DLNA tehnologije (Digital Living Network Alliance)?

  Netbuk mi podrzava DLNA, mob takođe, možda će i novi TV — šta konkretno mogu da imam od toga?

  p.s. Zašto netbukovi počinju da plaču?

 • Slazhem se sa Cobyem da bi mozhda trebalo sachekati sa kupovinom, ali bash godinu dana? Treba to izdrzhati :). Mada vec sada na trzhishtu imamo toliko tableta da se mozhe odgovoriti svachijim potrebama, bilo da neko hoce ultra lak, tanak tablet sa vrhunskim ekranom (galaxy 10.1), visoko funkcionalan (toshiba thrive) ili inspector gadget-varijantu (Acer transformer) i nijedan ne prelazi 499$

 • Slazhem se sa Cobyem da bi mozhda trebalo sachekati sa kupovinom, ali bash godinu dana? Treba to izdrzhati :). Mada vec sada na trzhishtu imamo toliko tableta da se mozhe odgovoriti svachijim potrebama, bilo da neko hoce ultra lak, tanak tablet sa vrhunskim ekranom (galaxy 10.1), visoko funkcionalan (toshiba thrive) ili inspector gadget-varijantu (Asus transformer) i sve po simpatichnoj.cifri

 • Moje skromno misljenje je da treba sacekati jos pola godine – godinu za kupovinu tableta, ipak su tek u usponu. Netbukovi sada pocinju da placu. 🙂

 • Odlichan post. Mozhe slobodno malo vishe tekstova o tabletima s naglaskom na stanje na Marketu i poredjenju sa iPad2.

  Zar 3.0 podrzhava usb hosting? Koliko sam video tu ima malo problema, zar ne?

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *