Interakcija bez dodira i NLI

Objavila u 20/05/2012 u 16:12

touch free

U poslednje vreme interakcija bez dodira uređaja i Prirodan Jezik Interakcije (Natural Language Interaction – NLI) polako ulaze u mejnstrim vode računara. Ovakav novi način interakcije će uzdrmati korisničko iskustvo ( User experience – UX) potpuno jednako kao što je to uradio pre par godina ekran osetljiv na dodir. Svaka tehnologija nastane dosta ranije, ali tek ulaskom u mejnstrim počne prihvatanje od strane korisnika i utvrđivanje standardnog dizajna (dizajn paterna).

Sa ekranima osetljivim na dodir, korisnici su napokon dobili mnogo prirodniji i intuitivniji način interakcije sa računarima. Interakcija bez dodira i NLI sada pomeraju granice i to sve zahvaljujući Microsoft-u i Apple-u.

Interakcija bez dodira

Microsoft-ov Kinect je popularizovao ovakav model interakcije na Xbox gejming platformi. Nakon toga nastao je i Kinect za Windows i Samsungove pametne televizore. Kinect za Windows je nazvan near mode koji omogućava korisnicima da sede (nema stajanja) ispred PC-a i da koriste gestove bez dodira uređaja. Benefit ovakve interakcije je smanjen broj elemenata na samom ekranu kod softvera koji ima previše alatki. Drugi benefit je korišćenje na uređajima koje je nezgodno dodirivati, kao recimo u kuhinji sa prljavim rukama ili u operacionoj sali.

 Natural Language Interaction (NLI)

Kako interakcija bez dodira nije nova tehnologija, isto tako, verbalna komunikacija sa računarima nije nova. Ali tek uvođenjem Siri u iPhone uređaje, ova tehnologija ulazi u mejnstrim i veći broj ljudi počinje da razmišlja na ovu temu i prihvata nove trendove. Interakcija prirodnim jezikom (NLI) ne čini samo interakciju prirodnom nego i daje osećaj da je računar (uređaj) živ i da ima društvenu ulogu. Ova mogućnost otvara nove opcije dizajnerima, programerima i kreatorima sadržaja da naprave softver koji bi mogao da stvori dublju emocionalnu vezanost sa ljudima. :O Sad sam se setila one čuvene spajalice u Microsoft Word 97 koju su mnogi korisnici “voleli” jer su mogli da “pričaju” sa njom.

 Osnove interakcije

Nove tehnologije i uključivanje senzora pružaju veće mogućnosti za bogatiju interakciju. Iako su standardni načini interakcije potpuno prihvaćeni i dalje će se koristiti, nova tehnologija otvara prostor za nove dodatne gestove bez dodira.

Na primer gestovi pomeranja ruku ispred ekrana su prvo što ljudima pada na pamet kada se priča o interakciji bez dodira. Nekako je to prirodno ali verovatno i sam uticaj naučno fantastičnih filmova u kojima je to cool predstavljeno ima uticaja. Generalno, ovakav način interakcije nije dovoljno precizan, pogovo sa većom udaljenošću od ekrana. Ova tehnologija mora još da se usavršava.

Kada je reč o komunikaciji rečima sa računarom, potrebno je kreirati sistem koji će pričati što prirodnije je moguće jer korisnici personalizuju računare. Recimo kada koristite navigaciju u automobilu, divno je što možete da izaberete glas i jezik koji će vam govoriti instrukcije na putu.

Korisnici ne bi trebali da ponavljaju isti potez više puta ili duži period vremena jer ovakva interakcija može da umori. Ovo se izuzima u slučajevima kada je cilj da se korisnik rekreira i razgiba slušajući instrukcije računara.

Gestovne i govorne komande moraju biti društveno prihvatljive kako korisnika ne bi bilo sramota u javnosti da ih koristi. Tako neke aplikacije koje se koriste u kancelariji, ne bi smele da traže od korisnika da kreiraju grimase na licu, da prave sulude pokrete ili da izgovaraju neadekvatne reči.

 

Dizajn obrasci (design pattern)

Kako se sve više priča na temu interakcije bez dodira, već postoji nekoliko utvrđenih pravila o ovoj interakciji. Kada je reč o Near Mode interakciji koju je Microsoft uradio, ovde se uzimaju u obzir samo gestovi ruku iznad pojasa. Dok kod Microsoft Kinect-a, sistem snima i prepoznaje pokrete celog tela.

Pa tako su se već izdvojili pokreti koje ću ovde pokazati:

Pomeranje cele stranice na jednu stranu (Swype), širenje (Spread) i skupljanje (Squeeze).

Swipe Spread SqueezePotom: guranje (Push) i povlačenje (Pull) objekata prema ekranu i od ekrana.

Push PullNa nivou šake, širenje (Spread) i skupljanje (Squeeze) zamenjuju Grasp (hvatanje) i Release (puštanje). Ovaj pokret se može koristiti kada treba manipulisati objektima na ekranu i pomerati ih, takođe se mogu koristiti i za zumiranje na manjim objektima.

BP06 – GraspRelease_592Okretanje (Twist) je nezavisan pokret koji pomaže u manipulaciji objekata u 3D prostoru. Mogu se okretati objekti i u kombinaciji sa hvatanjem i puštanjem, menjati mu oblik.

Twist

Pored okretanja, u 3D prostoru se može koristiti i pokret bacanja (Throw) kako bi se objekti udaljili sa scene.

BP08 – Throw

Mobilni uređaji

Kada sagledamo mobilne uređaje, možemo primetiti da su neke kompanije već pokušale da unesu inovativan način interakcije na pojedinim mobilnim uređajima. U zavisnosti od popularnosti uređaja i njihove prodaje, novi vid interakcije se “primi” ili “ne primi” među ljudima.

Kao što sam već spomenula Siri na iPhone-u se jako fino izreklamirao koji će sigurno da se u narednom periodu usavršava. Android telefoni su i pre Siri-a imali mogućnost navigacije preko Voice record-a ali nije se popularizovao jer razume samo vrlo tečan i čist engleski jezik, a i sam softver nije toliko primamljiv vizuelno korisniku.

Sony je pre nekih 2 meseca predstavio telefon Xperia sola sa floating touch-om. Radi se o korišćenju telefona sa ekranom osetljivim na dodir bez dodira. Telefon u browser-u detekuje prst korisnika i reaguje.

 

Samsung je početkom maja izbacio Samsung Galaxy S III koji detektuje blizinu očiju korisnika i gasi ekran kada ga korisnik ne gleda više. Cela reklama govori o tome kako vas telefon razume.

Zasigurno je da mora još da se radi na tehnologiji interakcije bez dodira i na prirodnom jeziku interakcije, kako bi bila bolja, pouzdanija i preciznija. Popularizovanje iste je takođe bitna. Zapravo, interakcija bez dodira je prvenstveno impresivna još uvek i mnoge ostavlja bez daha. Kako bi bila obilato primenljiva na mobilnim uređajima, prvenstveno njihova baterija mora trajati duže, jer je potreban rad kamere koja beleži pokrete. Budućnost je već odavno tu, ali je čini mi se još uvek daleko. Kada će i da li će se ikada popularizovati, moramo da sačekamo i vidimo.

Tags: design patterngestoviinterakcijainterfejsmimikanavikeNLIpokreti

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

2 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *