HTC mekani dodir

Objavio u 15/10/2013 u 13:20

vibracija

Goldie me je njenim tekstom podstakla na razmišljanje o mekoći dodira. Pošto sam u Android ekosistemu od samog početka na HTC uređajima: HTC Hero, HTC Desire HD, HTC One X, ja ovo nisam ni primećivao. Tačnije doživljavao sam sve ostale operativne sisteme i telefone kao tvrde. Osećaj vibracije pri prelasku sa HTC-a na bilo koji drugi telefon je bio bol u palcu 🙂 Sada kada je goldie ovo pomenula, razmislio sam o čemu se to zapravo radi. Ovo je lični stav, razmišljanje o tome i istraživanje, nemam konkretne dokaze za to ali verujem da barem pola od ovoga je istina.

Prvi faktor

Prvi faktor ovde je kućište. HTC uglavnom pravi telefone od aluminiuma ili tvrde plastike. Npr. plastika na HTC Hero telefonu je bila “teflonirana”, Desire HD je bio od aluminiuma, One X od nekih polikarbonata, HTC One je opet od aluminiuma.

Prilikom vibriranja ovi materijali zapravo ne prenose dovoljno jako vibraciju, tj. ublažavaju je. Samo kućište ne stvara jak zvuk jer nema “lufta” između delova telefona, sve je jako kompaktno. Da se razumemo, nije vibracija slabija, već vibracija koju korisnik oseti prilikom dodira ekrana je slabija. Ovde je moguće i razlog za to položaj motora za vibraciju, gde je moja pretpostavka da se na HTC uređajima nalazi negde pri dnu i zadnjem “poklopcu”, dok ostali proizvođači verovatno drže u gornjem delu i bliže ekranu.

Drugi faktor

Ono što sam otkrio istraživanjem je da zapravo na Custom ROM-ovima i nekim aplikacijama možete korigovati kako vam telefon vibrira. Primer možete naći u SwiftKey tastaturi koja dužinu vibracije drži na 10ms, ista vrednost na HTC telefonu ima znatno blaži osećaj, dok kod drugih proizvođača ima jači i tvrđi. Kada ovu vrednost povećam na primera 30ms, HTC se ponaša približnije ostalim proizvođačima. Ukoliko kod drugog porizvođača ovu vrednost smanjite na 5ms, dobićete približniji osećaj HTCovom.

Treći faktor

Takođe je moguće da nije u pitanju samo dodir, već i vizuelni efekat koji korisnik vidi prilikom vibracije. Kod Sense interfejsa prozori prilikom dolaženja i odlaženja imaju malu zadršku, kao da se prilikom pojavljivanja prvo povećaju na 101% a onda vrate na stvarnu veličinu od 100%. Ovo se u animaciji zove ease-in-bounce. Kako mi ne percepiramo stvari samo sa jednim čulom vrlo je moguće da nam na doživljaj dodira utiče i vizuelni efekat, pa čak i zvučni.

Kakva su vaša iskustva sa vibracijama telefona? Da li vam se više sviđa blaža ili jača vibracija kao feedback (ne pričam o samoj vibraciji kod notifikacija i zvona)?

Tags: Desire HDHerohtcLGOne Xrazlikesamsungvibracija

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

2 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Prva stvar koju gasim pri podesavanju posle flasha novog ROM-a. Ne razumem sta ce tu. Ni na htc ni na ostalim telefonima – sta ce meni taktilna potvrda da sam stisnuo dugme, kad vec moram da gledam u ekran da bih video gde da stisnem, i da bih video rezultat stiskanja?

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share