Google sa Androidom 4.4 KitKat planira dominaciju i na entry-level telefonima

Objavio u 05/11/2013 u 17:58

Apple kada je predstavio iPhone svi su zanemeli a odmah nakon toga otišli da stoje u redovima da čekaju novo Apple čudo.

Ubrzo nakon toga je i Google u saradnji sa HTC-om svetu prestavio G1 telefon koji je tada izgledao stvarno smešno naspram iPhone-a a da ne pričamo u poređenju sa današnjim telefonima.

Motorola je krenula sa Droid linijom telefona koja je direktno parirala Apple iPhone-u, a ubrzo su se i mnogi drugi proizvođači uključili u trku. Te je sada Samsung domainantan na polju Androida.

Međutim, za sve ove godine razvoja Androida, telefoni koji dolaze sa Android operativnim sistemom su veoma skupi. Ok, postoje i telefoni koji upadaju u najniži cenovni rang. Ali budimo realni, nov Android telefon danas bez 250 eura je blagi užas. Koči, laguje, ne dobija redovan apdejt. Realno, bolje je i ne kupovati takve telefone. Polovni se mogu naći za 200 u odličnom stanju i to veoma dobri modeli. Ali to su polovni uređaji.

U segmentu telefona niskog cenovnog ranga, to je onaj ispod 200 eura, još uvek drži Nokia. Feature telefoni su tu i dalje dominanti.

iphone 5C

Ove godine su svi veći proizvođači konačno pogledali i na ovaj segment. Za Apple se pričalo da će da izbaci iPhone po veoma prihvatljivoj ceni. Međutim izašao je 5C koji se očigledno ne prodaje kako su planirali. A verujem da je tome upravo uzrok cena. I dalje veoma visoka za najniži cenovni rang. Te se ljudi ipak odlučuju za iPhone 5 koji je istih hardverskih specifikacija kao i 5C a pri tom dolazi u mnogo kvalitetnijem kućištu.

nokia lumia 520

Windows Phone Nokie su zagazile u ovaj segment. Nokia Lumia 520 je veoma dobar telefon, po dosta pristupačnoj ceni i ima poslednju verziju WP8. Samim tim je ovo postao i telefon koji je najprodavaniji WP8 telefon.

Međutim izlaskom nove verzije Androida, 4.4 KitKat, sve su indikacije da Google planira i ovo tržište da pokrije. Verovatno ste već svi čuli da Android verzija 4.4 sa nazivom KitKat može da radi i na uređajima “niskih” hardverskih specifikacija. Tačnije sa samo 512MB RAMa.

Google nije samo rekao “OK, sada ćemo prestati da jedemo sav RAM koji korisnici imaju u svojim telefonima”. Android tim je radio na unapređenju Androida po potrošnji RAM memorije kroz ceo sistem. Čak su napravili i API koji pomaže u situacijama kada uređaj nema dovoljno RAMa da pruži aplikaciji ili igri, gde developer u tom momentu može da smanji zahtevnost i da aplikacija i dalje radi svoj posao, ali bez naprednih efekata ili procesa koji troše sistemske resurse a nisu neophodni za osnovne funkcije aplikacije. Nešto slično kao kada imate zahtevnu igru a slab PC, pa spustite detalje na minimum. Igra može da se igra, ali nemate pun ugođaj. Međutim, ovo se dešava bez vašeg znanja u pozadini i to u realnom vremenu.

kitkat android roboti od čokolade

Svi koji su imali prilike, pa i mi, da testiramo Android 4.4, su koristili uređaje visokih performansi. Tako da realno ubrzanje i nije vidljivo. Ali ako su stvari onakve kakve Google tvrdi da jesu, onda su mogućnosti skoro neograničene.

Šta ako je Google sa KitKat-om uspeo da napravi ono što je Microsoft uspeo sa WP8? Da potera Android na slabom hardveru?

Naravno, siguran sam da uređaji poput HTC Hero telefona neće leteti na Androidu KitKat i pokretati desetine aplikacija kao što to sada radi moj One X ili neki Nexus 4 ili 5, ali verujem da će iskustvo biti drastično bolje nego i Gingerbread, ICS i Jelly Bean.

OK, Google je optimizovao Android ovog puta odlično, ali na proizvođačima je da to iskoriste. Ne verujem da ćemo sada videti KitKat na svim tim matorim uređajima. Ne isplati im se. Ali da će praviti sada jeftine uređaje sa poslednjom verzijom operativnog sistema? To sigurno. Svim proizvođačima je u interesu da naprave što jeftiniji uređaj sa što boljim performansama.

Ne očekuje da taj neki jeftin uređaj gura napredne 3D igre bez gubitka frejmova, ali siguran sam da će one osnovne dnevne funkcije moći da odradi perfektno.

Očekujte da se ove godine pojave telefoni koji su jeftiniji od Nexus-a koji se prodaje po bezobrazno niskoj ceni a koji će moći da obave sve funkcije koje su vam stvarno neophodne i to po pristupačnoj ceni.

Microsoft ima Nokiu 520 kao aduta, ali mislim da Samsung, LG i drugi manje poznati brendovi mogu da iskoriste ovaj potencijal i naprave telefone za svaki džep.

Tags: AndroidgoogleiPhone 5Cjeftini android telefonijeftini telefoniKitKatNokia Lumia 520optimizacija

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share