Nokia Normandy će ipak biti Android telefon?

Objavio u 11/12/2013 u 11:37

Kada je Microsoft započeo kupovinu slavne Nokie u septembru, dosta Android fanova je duboko uzdahnulo, jer od tog momenta nisu postojale šanse da kompanija izbaci uređaj pogonjen Androidom. E, pa, izgleda da nade za fanove Androida i Nokie i dalje ima, jer iz nekoliko izvora su procurele informacije da će novi Nokia telefon zaista dolaziti sa Google open source operativnim sistemom.

Telefon je pod kodnim nazivom “Normandy”, iako će verovatno biti preimenovan u “Lumia sa četiri cifre” kada izađe. Evleaks je postovao fotku, koju možete videti ispod, a koja liči na pres fotografiju. Svi smo je ignorisali tada jer ko bi pomislio da će to biti Android telefon. Čak je bilo špekulacija da će to biti Asha uređaj, Nokia brend za jeftine telefone koji dolaze sa S40 operativnim sistemom.

 

 

The Verge iz nekoliko anonimnih izvora saznaje da će Normandy dolaziti sa Androidom. Uređaj je planiran i dizajniran pre nego što ih je Microsoft kupio, barem insajder tako tvrdi, kao i da će projekat biti završen i pušten u prodaju. Takođe insajder je rekao da je interni status “full steam ahead” … u prevodu, punom parom napred.

Ali, nemojte biti previše uzbuđeni jer Asha telefoni za koje je Normandy verovatno dizajniran su namenjeni niskobudžetnim telefonima koji nemaju ni GPS ni 3G. Takođe, loša vest je, kako The Verge saznaje, Android je na ovom telefonu veoma modifikovan, slično Fire OSu na Amazonovim Kindle tabletima. Šanse da ovaj telefon bude kompetetivan sa drugim Android telefonima su veoma niske, kao i da verovatno neće imati Google Play Store i druge Google servise.

Takođe postoje šanse i da će Microsoft ubiti Normandy projekat pre nego bude predstavljen 2014. Microsoft-Nokia dil je upravo odobren od strane US Department of Justice i European Commission. A, dok se oni ne spoje, Microsoft zadržava puno pravo da ovo ne odobri. Ako Microsoft ovo ne odobri, što će se verovatno i desiti, jer će verovatno konvertovati ovaj projekat u Windows projekat ili neki S40, definitivno smo i mi i Nokia na gubitku. Stvarno bi bilo lepo videti barem jednu Nokiu koja bi izašla sa Androidom 🙂 Pa zamislite Custom ROM-ovi šta bi tu mogli da rade 🙂

Šteta!

[via EvleaksThe Verge, AndroidPolice]

Tags: @evleaksAndroidmicrosoftNokia

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *