Microsoft i Google nisu sigurni da li žele dual boot koji Intel gura

Objavio u 04/01/2014 u 13:34

Tržište PC računara se godinama već smanjuje. Iako je Microsoft pokušao da napravi Windows 8 da bude kompatibilan sa ekranima osetljivim na dodir, potrošači nisu baš najbolje odreagovali. Intel sada dodaje ulje na vatru nudeći soluciju dual-boot računara sa Windows i Android operativnim sistemom. Prema izvorima bliskim The Verge-u, Intel je u pregovorima sa proizvođačima da predstave “Dual OS” uređaje sledeće nedelje na CES-u.

Ovo neće biti prvi put da vidimo uređaj koji može da pokrene Windows i Android platformu. Samsung je imao Ativ Q koji nikada nije predstavljen. Takođe, pretpostavlja se da ASUS radi na Dual OS uređaju. Skoro je kompanija objavila tizer video na youtube-u koji je predstavio dual booting tablet.

https://www.youtube.com/watch?v=1frsVBzJVdM

Takođe ASUS planira tablet sa 64-bitnom arhitekturom i punokrvnim Windows-om. Ali 64-bita još uvek nije neophodno, dokle god nam uređaji ne koriste više od 3GB RAMa.

Intelov Bay Trail čip je pravljen specifično za kompatibilnost i Androida i Windowsa u isto vreme.

A kako se Microsoft i Google osećaju povodom ovoga? Takođe iz izvora The Verge-a, Microsoft se plaši Dual OS-a, dok Google ne želi još fragmentacije sa njihovim operativnim sistemom. Microsoft misli da bi to odvuklo developere od prodavnice koju pokušava da ujedeini za sve njihove platforme (Windows, Windows Phone i Xbox). Microsoftova solucija je da smanji budžet za marketing Windows uređaja i da naplati OEMima više para za Windows kopije. Google opet može da prekine podršku servisa kao što su Play Store i Gmail. Postoje izveštaji da Microsoft poziva sve proizvođače da prekinu razvoj Dual OS uređaja. Međutim, ako Samsung, ASUS i ekipa žele da predstave ovako nešto, oni će to i uraditi.

Mislim da je Dual OS samo baz koji se sprema za CES. Realno, koji će mi Windows na tabletu? 😀 Ali ako je Intel već razvio čip, onda je situacije vrlo ozbiljna.

[via The Verge]

Tags: AndroidBay TrailčipDual BootDual OSgoogleIntelmicrosoftwindows

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *