Zlatna Kartica (GoldCard)

Objavio u 16/01/2011 u 19:25

GoldCard metod je pravljenje posebne vrste SD kartice koja se koristi kako bi se zaobišla provera CID-a koji vaš telefon vezuje za određenu mrežu. Tako da nakon ovoga možete primeniti bilo koji update, nebitno da li je on za ovo ili ono tržište.

U ovom tekstu ćete naći dva načina za pravljenje GoldCard-a. Prvi način je univerzalan za sve telefone i izdvojen iz uputstva za root-ovanje HTC Tattoo. Drugi i lakši način se oslanja na HTC Sync i GoldCard se pravi preko programa i namenjen je HTC telefonima.

Neke memorijske kartice jednostavno neće dozvoliti njeno menjanje, tako da ako vam ne radi sa jednom, morate probati sa drugom. Biće vam potreban čitač kartica, bio to usb čitač kartica ili čitač kartica u laptop-u. Ovaj proces mora da se uradi preko rečunara i nije moguć direktno na telefonu.

1. NAČIN

Instalirajte ADB

Pratite uputstva sa ovog članka, ako nemate instaliran adb

Kako napraviti Zlatnu Karticu

 1. Stavite SD karticu koju želite da koristite u vaš telefon.
 2. Sa karticom u telefonu, idite na settings > SD and Phone storage > Unmount SD card. Kada se unmount-uje SD kartica, kliknite na Format SD card. (Podsećam vam da neke kartice ne rade, i ovim procesom brišete sve podatke sa SD kartice, tako da prvo bekapujte sve podatke na vaš računar)
 3. Na telefonu, idite u Settings : Applications > Development i proverite da li je USB Debudding otkačen, ako nije, uključite.
 4. Priključite telefon na kompjuter i otvorite Command Prompt (otvorite start meni i ukucajte cmd u polje za pretragu ako ste na Win7, na XP-u: Start > Run, ukucajte cmd / Enter). U Command Prompt-u ukucajte

adb devices i pritisnite enter (ako ste instalirali adb prema uputstvu putanje bi trebale biti dobre, ako ne proverite još jednom da li ste dobro podesili adb)

sačekajte da se pojave serijski brojevi ispod, proverite da li su vam dobro instalirani adb driver-i od telefona (Desni klik na My Computer > Manage > Device Manager – adb driver-i bi trebali biti pri vrhu i bez ikakvog simbola preko njih)

Zatim kucajte:

adb shell

cat /sys/class/mmc_host/mmc1/mmc1:*/cid (Nema razmaka OSIM iza prve komande cat na početku gde je obavezan razmak)

 1. Ispisaće vam se kod, zapišite ga (Da bi ste ga iskopirali identičnog, možete uraditi desni klik > mark i zatim mišem obeležite ceo kod i pritisnite enter, otvorite notepad i paste-ujte)
 2. Idite na sajt http://hexrev.soaa.me/, (zahvaljujemo se Soaa za reverser!) zatim unesite vaš kod koji ste upravo zapisali u polje i kliknite na submit. On će vam generisati novi kod na osnovu unetog i obrnuti redosled karaktera i zameniti prva dva karaktera nulama automatski. Zapišite ovaj kod.
 3. Sada, idite na http://psas.revskills.de/?q=goldcard i unesite vaš email u odgovarajuće polje i u CID unesite novogenerisani iz koraka 6, ali ako nisu zamenjene prve dve cifre nulom, zamenite ih. (npr. 12345678910 pretvorite u 00345678910). Hvala Viper-u na ovom Generatoru
 4. Kliknite continue, i nakon toga ćete dobiti goldcard.img na vaš email. Kada stigne, sačuvajte ga na kompjuter.
 5. Skinite HxD Hex Editor sa ovog linka. Sačuvajte ga i instalirajte na vašem računaru.
 6. Izvadite SD karticu iz telefona i stavite je u čitač SD kartica. Priključite čitač na kompjuter i proverite da li se pojavio Removable Disk u My Computer.
 7. Otvorite Hex Editor (mora biti pokrenut sa administratorskim pravima na Visti i 7ci) i kliknite na Extra tab, zatim kliknite na Open Disk. Pod Physical Disk sekcijom izaberite Removable Disk (vašu SD karticu koju ste upravo ubacili u kompjuter). Open as ReadOnly ne sme biti selektovan. Kliknite OK.

Idite na Extra tab ponovo i kliknite Open Disk Image. Otvorite goldcard.img koji ste dobili u mail-u. Trebalo bi da sad imate dva taba otvorena, jedan je SD kartica (Removable Disk) i drugi goldcard.img

Pritisnite OK kada vas bude upitao za Sector Size 512 (Hard Disks/Floppy Disks).

 1. Kliknite na Goldcard.img tab i kliknite na Edit > Select All. Zatim Edit > Copy
 2. Kliknite na Removable Disk tab (vaša SD kartica) i selektujte od 00000000 do 00000170 i kliknite na Edit > Paste Write.
 3. Kliknite na File > Save.
 4. Zatvorite Hex Editor
 5. Izvadite karticu iz čitača, a zatim je vratite.
  1. Pokušajte da otvorite karticu na kompjuteru (Removable Disk), ako uspešno otvorite, možete nastaviti. Ako vam bude tražio da reformatirate karticu, ponovite korake 13 – 19 ponovo. Ako vam pokaže grešku ponovo, probajte drugu karticu.
 6. Sada možete vratiti karticu u telefon.

Problemi na koje možete naići:

Problem: Dobijete grešku da ne postoji fajl ili folder kada kucate:

cat /sys/class/mmc_host/mmc1/mmc1:*/cid

Rešenje: Probajte da ukucate ovu komandu (zamenite jedinicu nulom iza mmc):

cat /sys/class/mmc_host/mmc0/mmc0:*/cid

Problem: Problemi sa cat komandom…

Rešenje:

Priključite telefon na kompjuter kao usb storage i formatirajte karticu sa računara – obavezno Full Format, a zatim ponovite korake od 4-18

2. NAČIN je namenjen HTC telefonima

Drugi i lakši način pravljenja GoldCard se oslanja na program koji se može naći na Modaco forumu a postavio ga je član Klutsh.

Program možete skinuti odavde. Možete ga naći pod opcijom Android Utilities.
GoldCard Tool
Priprema:

 • Potrebno je da skinete poslednju verziju HTC Sync sa www.htc.com sajta i da ga instalirate.
 • Program namenjen Windows PC (Testiran na Windows7 x64,Vista x86)
 • Trebate da imate instaliran .Net Framework 2.0

Korak po korak instrukcije:

 • Formatirajte microSD card u FAT32 format.
 • Stavite karticu u vaš uređaj i pokrenite ga.
 • Pokrenite GoldCard Tool program (pokrenite ga kao administrator)
 • Povežite vaš Android uređaj preko USB-a u ‘Charge only’ modu (USB Debugging mora biti uključen koji ćete naći u Settings->Aplication->Development)
 • Kliknite na opciju ‘Get CID’ (Ukoliko ne uspete sa štikliranim MMC1 onda probajte sa MMC0)
 • Uključite USB Mass Storage na vašem uređaju (telefon pruključite ponovo ali u ‘Disk Drive’ modu).
 • Kliknite na link da otvorite revskills.de, unesite CID broj iz Goldcard Tool programa i kreirajte goldcard image (sliku), koja će biti poslata na vaš email koji ste prilikom ovog postupka uneli.
 • Kliknite na ‘Refresh’ opciju i selektujte vašu microSD karticu iz padajućeg menija.
 • Kliknite na ‘Load GoldCard.img’ i otvorite sliku koju ste dobili na email.
 • Kliknite na ‘Patch MMC’

Upravo ste napravili GoldCard! Čestitam.

Napomena: HTC Sync je potreban zbog instalacije driver-a. Ukoliko program neće da vam generiše CID, probajte sa reinstalacijom HTC Sync, koristite najnoviju verziju skinutu sa sajta i držite telefon priključen na računar u modu ‘HTC sync’.

Pažnja: SrboDroid nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj

Ukoliko niste dovoljno tehnički (računarski) obrazovani, savetujemo vam da ovaj postupak primenjujete uz nadzor stručnije osobe.

[thankyou]

Tags: CIDdebrendiranjeGold CardZlatna kartica

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

14 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Da li radi i na HTC tabletima, konkretno Flyer?
  Tablet je rutovan, instaliran CWM, instaliran custom rom, ali je S-OFF!

  Imam kupca, sad ili nikad 😉

 • uhhh uspeo sam, instalirao sam stari RUU Froyo i ponovo radi display, bootloader je bio zakljucan a pise da je S-off.Hteo sam da flesujem clockworkmod recovery pa mi je izbacivao gresku i skapirao sam da je bootloader zakljucan.

 • pozdrav, pokusao sam da upgradujem hboot na HTC Bravo flashovanjem RUU koji nije namenjen za SLCD i sad kada se pali imam black display.U fastboot-u ga prepoznaje kao konektovan ali ne mogu da dobijem CID.Takodje pise da je “CID is superCID” a kad kucam “fastboot getvar cid” pise da je 11111111.Postoji li neko resenje? 😀

  • Probaj da flesujes dobar RUU preko ovog. Trebalo bi da uspe. Ako ne, mozes probati da flesujes .img pojedinacno iz tog RUU-a ako je otkljucan bootloader.

   primera radi:

   recovery: fastboot flash recovery recovery.img
   kernel: fastboot flash boot boot.img
   system: fastboot flash system system.img

   itd itd.

   ovde imas uputstvo kako da otpakujes RUU:
   http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2534428

   Mislim da se nalazis u zeznutoj situaciji i nije lako dati neko univerzalno resenje. Moras probati jedno, pa ako nece, drugo i tako dok ne uspes. Mislim da su ti trenutno tri stvari potrebne:

   – Znanje engleskog jezika
   – Vreme
   – Strpljenje

   😀

 • Pa to bi bilo idealno ali u Hboot- u i u USBbootu ni jedan komp mi ne vidi Tel …ni jedan od drajvera ga ne vidi… ako znas u cemu je caka ili imas drajver koji vidi HDH u Hboot-u posalji ili predlozi neko drugo resenje. Zahvaljujem u napred…

 • Moj HTC Desire HD prakticno ne moze da se ukljuci u normal mod samo preko Vol- i Power … kako onda da napravim Gold Card i na koji nacin? Hvala unapred…

 • Da li je ovo moguce uraditi bez citaca kartice?

 • Da li ovaj program moze da se koristi i za htc hd2 koji je na androidu za otkljucavanje.

  • Ako je HD2 na androidu, onda je vec otkljucan … ako mislis n bootloader, root itd. Ako mislis na SIM Unlock … to ti nece zlatna kartica resiti … nisam siguran kako ide za HD2 … google-aj SIM Unlock

 • Jedno pitanje: Da li mi treba zlatna kartica ako sam uradio SIM Unlock ili je to nevezano jedno sa drugim?

 • Ajde nek neko pomogne… Uradim sve preko ovog programa kako treba, on napravi gold karticu i zavrsim sa njim. Probam da instaliram zvanican rom za evropu (moj mob je za azijsko trziste) i on mi napise da imam pogresan CID. Znaci gold kartica nije odradila svoj posao… Pomagajteee?

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *