Uputstvo za otključavanje bootloader-a, root, “dekodiranje” i flash Custom ROM-a na HTC Sensation

Uputstvo za otključavanje bootloader-a, root, “dekodiranje” i flash Custom ROM-a na HTC Sensation

Prijatelj Nikola Sologub, inače i komšija, me je juče pitao da li bi SrboDroid ekipa htela da rutuje njegov HTC Sensation i da napiše uputstvo. Naravno, odmah smo prihvatili ponudu. Kada me je pitao koliko će vremena biti potrebno, iz nekog pređašnjeg iskustva sam rekao dva-tri sata. Međutim, ispostavilo se da je uz kaficu i usputnu priču sve bilo gotovo za manje od pola sata 🙂 Zaključak – neverovatno lako rutovati ovaj telefon. Pa da ne smaram više … evo i uputstva:

Šta je potrebno da imate pre nego počnete?

 1. Potrebno je da imate instaliran i podešen adb – uputstvo možete naći na ovom linku.
 2. Potrebno je da instalirate potrebne drajvere za HTC Sensation što uključuje adb drajvere, fastboot drajver i bilo koje, koje sistem traži od vas. Kako imam HTC-ov telefon, ovo je kod mene sve već bilo instalirano.
 3. Obezbedite dovoljno mesta na SD kartici za kasniji backup podataka (barem 2GB – što je sigurno, sigurno je)

Zapamtite da ovim postupkom gubite garanciju na telefon.

Otključavanje BootLoader-a

Ako ste ispunili prethodna dva uslova, možete početi.

 1. Skinite Revolutionary alat sa ovog linka
 2. Kada pokrenete download, na sajtu će vam se odmah otvoriti i formular, tako da nemojte zatvarati stranicu.
 3. Idite u settings > applications i uključite opciju Unknown sources ako nije uključena
 4. Idite zatim u settings > applications > development i uključite USB debugging i Stay awake opcije
 5. Zatim spojite telefon usb kablom na računar i odaberite opciju charge only (ako nemate instalirane adb drajvere ovde će vam Windows tražiti da ih instalirate)
 6. Otvorite command prompt (Windows Taster + R, ukucajte cmd i stisnite enter)
 7. U command promptu kucajte adb reboot bootloader i pritisnite enter
 8. Telefon će se restartovati u HBOOT gde je potrebno da zapišete verziju HBOOT-a, u mom slučaju je to bila verzija 1.18.0000 (u ovom koraku će Windows krenuti da instalira fastboot drajvere)
 9. U command promptu ukucajte fastboot reboot telefon će se restartovati i podići operativni sistem.
 10. Vratite se na revolutionary stranicu gde vam je otvoren formular i izaberite iz padajućih menija vaš operativni sistem (Windows u mom slučaju), HTC Sensation i u trećoj opciji verziju HBOOT-a koju ste dobili u 8. koraku
 11. Otpakujte i pokrenite revolutionary koji ste skinuli u prvo koraku, otvoriće vam se command prompt. Ako ste instalirali sve drajvere ispisaće vam se poruka Found your Device: HTC Sensation Z710
 12. Revolutionary će vam ovde dati serijski broj koji treba da upišete na revolutionary stranici. Obratite pažnju na velika i mala slova da tačno prekucate broj ili koristite copy/paste. Kliknite Generate Key dugme i dobićete potreban broj
 13. Ovaj broj unesite u command prompt koji je otvorio revolutionary (takođe obratite pažnju na velika i mala slova) i zatim pritisnite enter
 14. Nakon ovoga će revolutionary da nastavi sam i ceo proces je kod mene trajao negde 2-3 minuta – mada može i duže da potraje. Nemojte ni slučajno da u ovom koraku isključujete telefon niti ništa slično
 15. Revolutionary će vas pitati da li želite da skinete recovery i primenite ga, upišite Y i stisnite enter da potvrdite. Revolutionary će skinuti recovery sa interneta i instalirati ga na telefon.

Super CID

CID je identifikacioni broj koji je vezan za operatera. Ovaj broj zaključava telefon na mrežu, tako da ne možete da ubacite SIM karticu ni jednog drugog operatera. Kako bi ste otključali telefon (popularno zvano dekodiranje 🙂 ), treba da ovaj CID pretvorite u Super CID. Takođe nakon otključavanja CIDa moći ćete da instalirate bilo koji ROM koji je Stock a nije predviđen za vašu mrežu (tzv. DeBranding).

Ako ste restartovali telefon nakon Revolutionary alata, spojite telefon usb-om na računar u charge only modu i ukucajte adb reboot bootloader u command promptu, kako bi ste ponovo ušli u HBOOT. Ako vam je telefon i dalje u HBOOT-u, ovo nije neophodno.

Kucajte sledeće komande u command promptu:

fastboot oem writecid 11111111 (osam kečeva)
fastboot reboot-bootloader (Sačekajte da se restartuje bootloader)
fastboot getvar cid (Trebalo bi da vam se ispiše CID koji je 11111111)
fastboot reboot

Iza svake linije naravno “lupite” enter 😉

Dodato 30.11.2011: SuperCID može da se podesi i upotrebom ovog alata. Samo sledite uputstva sa te teme.

Backup i Superuser aplikacija

Iako vam je telefon sada rutovan, sa otključanim bootloader-om (S-OFF), imate instaliran Recovery i otključali ste Super CID, nedostaje još jedna bitna stavka. Superuser aplikacija.

 1. Superuser kontroliše koje aplikacije imaju root pristup i bez nje telefon kao da i nije rutovan. Zato skinite superuser aplikaciju sa ovog linka (su-2.3.6.3-efgh-signed.zip)
 2. Iskopirajte ovaj zip fajl direktno na SD karticu telefona
 3. Spojite telefon na računar u charge only modu i ukucajte adb reboot recovery (telefon će se restartovati u recovery)
 4. U recovery-u koristite dugmad za pojačavanje i stišavanje kako bi ste se kretali kroz menu a potvrđujete sa power dugmetom a vraćate se korišćenjem back dugmeta
 5. Idite na Backup i Restore i odaberite opciju Backup (ovako se osiguravate da imate bekapovanu verziju ROMa koja nije rutovana – bekap će biti snimljen na SD karticu u folder ClockWorkMod – sačuvajte ovaj folder na sigurno mesto)
 6. Sačekajte da recovery bekapuje sve (može da potraje dosta u zavisnosti od količine instaliranih aplikacija)
 7. Kada se ovo završi, vratite se na početni meni recovery-a i odaberite opciju Install ZIP from SD Card
 8. Izaberite opciju Choose zip from sdcard
 9. Odaberite su-2.3.6.3-efgh-signed.zip koji ste iskopirali na SD karticu u prvom koraku
 10. Recovery će vas pitati da potvrdite i izaberite Yes – install su-2.3.6.3-efgh-signed.zip
 11. Ukoliko vam ne uspe iz prve (meni nije), probajte par puta 😉
 12. Vratite se na početni ekran recovery-a i izaberite opciju Reboot
 13. To je to, imate otključan telefon

Napomena: Nakon ovoga nemojte primenjivati OTA update ukoliko planirate da zadržite root pristup.

Custom ROM

Ako želite da instalirate neki Custom ROM, to možete učiniti na dva načina.

 1. Skinite ROM Manager aplikaciju, odaberite prvu opciju kako bi ste flash-ovali poslednju verziju Recovery-a za vaš telefon. Nakon toga dovoljno je da iz aplikacije kroz opciju Download ROM izaberete ROM koji želite i sledite uputstva.
 2. Druga opcija je da nađete ROM na netu koji vam odgovara (skidajte isključivo iz proverenih izvora i samo za vaš telefon), iskopirate ga na SD karticu, restartujete u Recovery i instalirate na isti način kao i SuperUser aplikaciju opcijom Install ZIP From SD Card.

To je to, zapamtite da uvek BEKAPUJETE sve podatke koji su vam bitni i ROM koji vam trenutno radi dobro pre nego bilo šta flešujete kako bi ste se osigurali da možete da se vratite na pređašnje stanje ukoliko nešto ne bude radilo kako ste planirali.

Pažnja: SrboDroid nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj

Ukoliko niste dovoljno tehnički (računarski) obrazovani, savetujemo vam da ovaj postupak primenjujete uz nadzor stručnije osobe.

Objavljeno u Uputstva

eboye

Vasilj
Milošević
Objavio tekstova:
Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3 a sada je ponosni vlasnik LG G4 telefona. Inače je grafički dizajner po struci i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *