Uputstvo za otključavanje bootloader-a, root, “dekodiranje” i flash Custom ROM-a na HTC Sensation

Objavio u 17/10/2011 u 13:52

Prijatelj Nikola Sologub, inače i komšija, me je juče pitao da li bi SrboDroid ekipa htela da rutuje njegov HTC Sensation i da napiše uputstvo. Naravno, odmah smo prihvatili ponudu. Kada me je pitao koliko će vremena biti potrebno, iz nekog pređašnjeg iskustva sam rekao dva-tri sata. Međutim, ispostavilo se da je uz kaficu i usputnu priču sve bilo gotovo za manje od pola sata 🙂 Zaključak – neverovatno lako rutovati ovaj telefon. Pa da ne smaram više … evo i uputstva:

Šta je potrebno da imate pre nego počnete?

 1. Potrebno je da imate instaliran i podešen adb – uputstvo možete naći na ovom linku.
 2. Potrebno je da instalirate potrebne drajvere za HTC Sensation što uključuje adb drajvere, fastboot drajver i bilo koje, koje sistem traži od vas. Kako imam HTC-ov telefon, ovo je kod mene sve već bilo instalirano.
 3. Obezbedite dovoljno mesta na SD kartici za kasniji backup podataka (barem 2GB – što je sigurno, sigurno je)

Zapamtite da ovim postupkom gubite garanciju na telefon.

Otključavanje BootLoader-a

Ako ste ispunili prethodna dva uslova, možete početi.

 1. Skinite Revolutionary alat sa ovog linka
 2. Kada pokrenete download, na sajtu će vam se odmah otvoriti i formular, tako da nemojte zatvarati stranicu.
 3. Idite u settings > applications i uključite opciju Unknown sources ako nije uključena
 4. Idite zatim u settings > applications > development i uključite USB debugging i Stay awake opcije
 5. Zatim spojite telefon usb kablom na računar i odaberite opciju charge only (ako nemate instalirane adb drajvere ovde će vam Windows tražiti da ih instalirate)
 6. Otvorite command prompt (Windows Taster + R, ukucajte cmd i stisnite enter)
 7. U command promptu kucajte adb reboot bootloader i pritisnite enter
 8. Telefon će se restartovati u HBOOT gde je potrebno da zapišete verziju HBOOT-a, u mom slučaju je to bila verzija 1.18.0000 (u ovom koraku će Windows krenuti da instalira fastboot drajvere)
 9. U command promptu ukucajte fastboot reboot telefon će se restartovati i podići operativni sistem.
 10. Vratite se na revolutionary stranicu gde vam je otvoren formular i izaberite iz padajućih menija vaš operativni sistem (Windows u mom slučaju), HTC Sensation i u trećoj opciji verziju HBOOT-a koju ste dobili u 8. koraku
 11. Otpakujte i pokrenite revolutionary koji ste skinuli u prvo koraku, otvoriće vam se command prompt. Ako ste instalirali sve drajvere ispisaće vam se poruka Found your Device: HTC Sensation Z710
 12. Revolutionary će vam ovde dati serijski broj koji treba da upišete na revolutionary stranici. Obratite pažnju na velika i mala slova da tačno prekucate broj ili koristite copy/paste. Kliknite Generate Key dugme i dobićete potreban broj
 13. Ovaj broj unesite u command prompt koji je otvorio revolutionary (takođe obratite pažnju na velika i mala slova) i zatim pritisnite enter
 14. Nakon ovoga će revolutionary da nastavi sam i ceo proces je kod mene trajao negde 2-3 minuta – mada može i duže da potraje. Nemojte ni slučajno da u ovom koraku isključujete telefon niti ništa slično
 15. Revolutionary će vas pitati da li želite da skinete recovery i primenite ga, upišite Y i stisnite enter da potvrdite. Revolutionary će skinuti recovery sa interneta i instalirati ga na telefon.

Super CID

CID je identifikacioni broj koji je vezan za operatera. Ovaj broj zaključava telefon na mrežu, tako da ne možete da ubacite SIM karticu ni jednog drugog operatera. Kako bi ste otključali telefon (popularno zvano dekodiranje 🙂 ), treba da ovaj CID pretvorite u Super CID. Takođe nakon otključavanja CIDa moći ćete da instalirate bilo koji ROM koji je Stock a nije predviđen za vašu mrežu (tzv. DeBranding).

Ako ste restartovali telefon nakon Revolutionary alata, spojite telefon usb-om na računar u charge only modu i ukucajte adb reboot bootloader u command promptu, kako bi ste ponovo ušli u HBOOT. Ako vam je telefon i dalje u HBOOT-u, ovo nije neophodno.

Kucajte sledeće komande u command promptu:

fastboot oem writecid 11111111 (osam kečeva)
fastboot reboot-bootloader (Sačekajte da se restartuje bootloader)
fastboot getvar cid (Trebalo bi da vam se ispiše CID koji je 11111111)
fastboot reboot

Iza svake linije naravno “lupite” enter 😉

Dodato 30.11.2011: SuperCID može da se podesi i upotrebom ovog alata. Samo sledite uputstva sa te teme.

Backup i Superuser aplikacija

Iako vam je telefon sada rutovan, sa otključanim bootloader-om (S-OFF), imate instaliran Recovery i otključali ste Super CID, nedostaje još jedna bitna stavka. Superuser aplikacija.

 1. Superuser kontroliše koje aplikacije imaju root pristup i bez nje telefon kao da i nije rutovan. Zato skinite superuser aplikaciju sa ovog linka (su-2.3.6.3-efgh-signed.zip)
 2. Iskopirajte ovaj zip fajl direktno na SD karticu telefona
 3. Spojite telefon na računar u charge only modu i ukucajte adb reboot recovery (telefon će se restartovati u recovery)
 4. U recovery-u koristite dugmad za pojačavanje i stišavanje kako bi ste se kretali kroz menu a potvrđujete sa power dugmetom a vraćate se korišćenjem back dugmeta
 5. Idite na Backup i Restore i odaberite opciju Backup (ovako se osiguravate da imate bekapovanu verziju ROMa koja nije rutovana – bekap će biti snimljen na SD karticu u folder ClockWorkMod – sačuvajte ovaj folder na sigurno mesto)
 6. Sačekajte da recovery bekapuje sve (može da potraje dosta u zavisnosti od količine instaliranih aplikacija)
 7. Kada se ovo završi, vratite se na početni meni recovery-a i odaberite opciju Install ZIP from SD Card
 8. Izaberite opciju Choose zip from sdcard
 9. Odaberite su-2.3.6.3-efgh-signed.zip koji ste iskopirali na SD karticu u prvom koraku
 10. Recovery će vas pitati da potvrdite i izaberite Yes – install su-2.3.6.3-efgh-signed.zip
 11. Ukoliko vam ne uspe iz prve (meni nije), probajte par puta 😉
 12. Vratite se na početni ekran recovery-a i izaberite opciju Reboot
 13. To je to, imate otključan telefon

Napomena: Nakon ovoga nemojte primenjivati OTA update ukoliko planirate da zadržite root pristup.

Custom ROM

Ako želite da instalirate neki Custom ROM, to možete učiniti na dva načina.

 1. Skinite ROM Manager aplikaciju, odaberite prvu opciju kako bi ste flash-ovali poslednju verziju Recovery-a za vaš telefon. Nakon toga dovoljno je da iz aplikacije kroz opciju Download ROM izaberete ROM koji želite i sledite uputstva.
 2. Druga opcija je da nađete ROM na netu koji vam odgovara (skidajte isključivo iz proverenih izvora i samo za vaš telefon), iskopirate ga na SD karticu, restartujete u Recovery i instalirate na isti način kao i SuperUser aplikaciju opcijom Install ZIP From SD Card.

To je to, zapamtite da uvek BEKAPUJETE sve podatke koji su vam bitni i ROM koji vam trenutno radi dobro pre nego bilo šta flešujete kako bi ste se osigurali da možete da se vratite na pređašnje stanje ukoliko nešto ne bude radilo kako ste planirali.

Pažnja: SrboDroid nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj

Ukoliko niste dovoljno tehnički (računarski) obrazovani, savetujemo vam da ovaj postupak primenjujete uz nadzor stručnije osobe.

Tags: Bootloadercustom romDekodiranjehtcrecoveryRevolutionaryrootS-OFFSensation
eboye

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1133

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3 a sada je ponosni vlasnik LG G4 telefona. Inače je grafički dizajner po struci i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

92 komentara, pridruži se diskusiji!
 • eboye

  To majstore!! To sam cekao i zeznuo tel… To me dokrajcilo ali valjda cu uspet da ga upalim nekako…

 • eboye

  Sta mislite,da li bi ova Super CID metoda bila uspesna i kod debrendiranja LG Optimus 3D-a ???

 • eboye

  Na isti nacin sam ja flesovao moj Wildfire, samo sto sam ja posle ./revolutionary dobio su aplikaciju – nisam je morao naknadno ubacivati, a kad je revolutionary zavrsio nije hteo recovery da mi instalira nego sam morao kasnije iz terminala (korisrim ubuntu) komandom fastboot flash recovery ***.img – nego, to nije vazno 🙂 hteo sam da pitam jel bi moglo i kod Wildfirea na ovaj nacin da se otkljuca CID (ne mogu da probam jer mi riknulo napajanje na kompu) ? Hvala unapred

 • eboye

  da li mozete da objavite kako da rutujem i instaliram custom rom na htc wildfire…

 • eboye

  Ako se rootuje fon da li i dalje moze da se regularno update-uje softvare ?

 • eboye

  Pitam zato sto pokusavam vec par dana da uradim update, ali kad treba da ga instalira iybaci mi crni ekran sa ynakom ! u trouglu i zelembdacem pored njega 🙂 i dalje od toga nece…

 • eboye

  Bilo bi odlicno kada bi nam,napisali uputstvo za najsigurnije otkljucanje bootladera za xperia x8,s’obzirom da na cayogenmodu nema(jos uvek uputstva za instaliranje cm7.1) a na xda forumu ima dosta konfuznih i netacnih uputstava,sa jednim od njih sam skoro skroz unistio telefon,trebalo mi je dva sata da pomocu fleshtoola vratim orginalni karnel,jer u pocetku je tel bio mrtav,na dva lap topa nije mogao da se prepozna(instalirani svi potrebnidrajveri)
  hvala unapred

 • eboye

  Pretpostavljam da je za INCREDIBLE S slican
  postupak kao za Sensation?

 • eboye

  Nov sam u android svetu, pa me zanima da li rutovanjem telefona gubi korisnicki interfejs htc sensation-a, odnosno da li se menja i da li se jos nesto gubi ili menja u samom da kazem osecaju telefona?? Razmisljam se za rutovanje telefona, ali me muce ta pitanja, jer mi se bas svidjaju neke karakteristike na fabricki podesenom telefonu, a rutovanjem se pak dobija na brzini. Unapred hvala na odgovorima!!!

  • eboye

   Rutovanje je dobijanje administratorskih privilegija na telefonu.Rutovanje je preduslov za flesovanje custom roma.
   Flesovanje custom roma je kao da instaliras novi sistem na telefon (kao kada Windows reinstaliras). Ako flesujes custom rom sa Sense interfejsom (to je HTC-ov interfejs koji imas na Sensation) onda ces naravno imati isti interfejs. Ako flesujes custom rom bez Sense-a neces imati taj interfejs nego drugi. Flesovanjem optimizovanijeg custom roma se dobija na brzini, a ne samo rutovanjem.

   Vise o sve pogledaj ovde
   https://srbodroid.com/cpp/

 • eboye

  Jel postoji neko uputsvo kako unrootovati sensation? 😀

 • eboye

  Postovani, uspeo sam da root-ujem telefon, stigao sam do super CID ali dalje ne mogu 🙂 Sve radim kao sto je napisano (“spojite telefon usb-om na računar u charge only modu i ukucajte adb reboot bootloader u command promptu”) i usao je ponovo u HBOOT ali ne prima komande sledece komande iz cmd… izlazi mi fastboot not recognized… Sta da radim? Gde sam pogresio?

  Unapred hvala.

 • eboye

  Hvala na podrsci i ovako brzom odgovoru (i to nedeljom, ovakvu podrsku nemaju ni 24/7 sluzbe). Medjutim, sve je kako treba… revolutionary je markirano roze… onda pise ono s-off, HBOOT 1.17.1111… fastboot usb crveno markirano… bootloader plavo… Btw, imam utisak da je hboot ranije bio 1.18.000 dal je to trebalo da se promeni? i datum je stariji jun 2 2011 a bio je avgust 2…

  • eboye

   Revolutionary je flash-ovao otkljucan bootloader. Ukoliko pokusas da stavis neku drugu verziju, on ce se zakljucati. Sad tek videh 🙂 Fastboot command not recognized ti ispise? Pa ili nisi instailrao dobro fasboot drajvere ili nisi instalirao Android SDK (adb) 😉 Proveri prvo u device manager-u da li imas zutih uzvicnika. Ako imas … instaliraj fastboot drajver.

 • eboye

  Nisam bas razumeo sta sam pogresio. Nemam nikakve uzvicnike, znakove pitanja, sve je ok u device manageru, pise mi android USB devices (MyHTC) kad povezem telefon… Sto se tice Android SDK to sam instalirao po uputstvu sa : https://srbodroid.com/development/uputstva/sta-je-adb-i-kako-ga-instalirati/… Menjao sam onu putanju… Mada moguce da sam tu nesto zajebao… Nikad nisam uspeo da dobijem ispisan telefon sa serijskim brojem… Sta mi je sad najpametnije da radim? Definitivno sam nesto uradio posto mi je ranije pisalo da je telefon locked i s-on a sad se to promenilo…

  • eboye

   Revolutionary ne trazi da imas instaliran adb, probaj da namestis putanje dok ne budes imao u adb devices ili fastboot devices komandi serijski broj telefona.

   ili probaj ovako (nije trajna solucija)
   otvori command prompt i kucaj

   cd C:\AndroidSDK\android-sdk\platform-tools
   ili gde si vec instalirao AndroidSDK
   i onda kucaj fastboot devices
   Ovako si usao u folder gde se nalazi fasboot aplikacija i samo odatle mozes da pokreces komandu, tako da ako treba nesto da flesujes moras tu kopirati.

   Ako podesis putanju neces morati da ulazis sa cd komandom u platform-tools folder, nego ces imati pristup fastboot komandi gde god se nalazio

 • eboye

  Postovani,

  Sve sam uradio kako treba ali iz nekog razloga ne mogu da instaliram drivere za htc sensation. Ni preko interneta ni preko HTC syn sotfvera… Da li imate bilo kakvu ideju sta je problem?

 • eboye

  kako se instalira custom karnel? pise da ga flesujem u recovery, a sta je to??

 • eboye

  ja sam sve uradio i dalje mi je tel zakljucan na na t-mobile (sensation 4g) nisam uspeo ovaj super cid da odradim posto iz cmd nece da odradi nista zadato

 • eboye

  ok ubacim ovo na karticu i sta dalje .. nece cmd mi ne odgovara na komande bas najbolje

 • eboye

  canot open for write . premission denied

  to mi izbacuje kad idem preko shell

  • eboye

   Jel telefon root-ovan i S-OFF-ovan?

   Komande koje su napisane moraju da skucaju u SU modu u adb-u … mislim da je to u pitanju.

   Prvo ukucaj:

   adb shell
   su

   pa onda koristi komande koje su tamo napisane.

 • eboye

  ako u skorije vreme ovo ne uradim neko leti kroz prozor ili fon ili lap. cmd izbacuje kad ukucam adb shell nekad da je sve ok a nekad da je adb out of date … killing i onda napise uspesno startovan proces
  posle $ukucam su i nista samo prepise to isto u dodji red. kad ukucam dd if=/mnt/sdcard/mmcblk0p16 of=/dev/block/mmcblk0p16 isto samo prepise i nista ….. sta ne radim kako treba :@ tel treba da bude u chardge only modu? i ono debuging da je ukluceno ?

 • eboye

  Bre, čitam ovu vašu prepisku pa čačkam po svom Sensation, (nisam dirao CID, nisam video smisao toga, samo root i S-OFF), kad tamo, kad restartujem u bootloader, piše stara varijanta RADIO (10.14), kad udjem u ROM, nova, 10.15. Uradim reflash RADIO, ista stvar. Weird. Kome verovati? I šta će mi universal CID, kad radi sa svim SIM karticama? Hboot je 1.17.008, tmobile 4G Sensation.

 • eboye

  meni je bio fabricki hboot 1800000 a posle s-offa 1.70.1111 i sve sam pokusao i dalje mi je network lock, (t-mobile americki)

  • eboye

   Pa probaj ovaj link iz mog prethodnog komentara, prati uputstva. Dobijes mali fajl config.dat, prebacis ga na SD, instaliraš iz bootloadera, gotovo. Ili search Sensation SIM unlock.

 • eboye

  hvala ti ivane 😀 oleeeee radiiii konacnooooo

 • eboye

  Ha! Odlično, uživaj sad. We aim to serve 🙂
  Nego, eboye, a šta misliš da proširiš ovo tvoje, inače odlično uputstvo, linkom za SIM unlock priloženim par komentara iznad? Super CID je neophodan za RUU, ali ko reši da ide putem custom ROM-a, SIM unlock vrši posao (a izbegne nasty adb, ima nas nepismenih više nego vas pismenih)?
  I, još 2 sitnice. Probao merge na gmail, rešava duplikate na gmail, ali neću to da vraćam na telefon, čuvam čiste fotke koje telefon lepo pamti, a gmail smanjuje pa budu mutne. I, gde je na sajtu HTC Sensation, sa desne strane, gde su svi uredjaji? Ima nas sve više, zaslužujemo svoj deo 🙂

 • eboye

  a jel zna neko kako da podesim weather da mi pokazuje u celzijusima.. ??
  i jel neko uradio ovaj novi revolution hd 3.6.7

 • eboye

  Za Celzijus: Aplikacije/Weather/Menu/Settings
  A Revolution nisam probao, vidim da je jako popularan, ali ne mogu da dam inside info. Po changelog vidim da se dobija dosta slicnih stvari sa mojim izborom, InsertCoin, ali i da ima vise tweekova, nije cudo, puno “musterija”, puno i ideja i resenja. Probaj za pocetak taj Revolution, pa izvesti kako se ponasa – moj predlog…

 • eboye

  i sada mi je identitet telefona htc sensation XE with beats audio 😀

 • eboye

  Da, ocekivano, Revolution je XE port. Beats ce da ti radi tek kad ubodes slusalice, bilo koje (uz XE se dobijaju neke dobre, sto je valjda prvi put da je hTC dao dobre sluske uz telefon).
  Off topic, ima hTC jos da uci od starih (a verovatno, i novih)Nokia kako se radi hardware – mislim na fizicke dugmice, zvucnike, slusalice. Ni na najskupljim modelima to nije na ocekivanom najvisem nivou. I za kamere ih siju, i Nokia i Sony i Samsung. Nadam se samo da su toga svesni, posto je meni posle 2 hTC zaredom ideja da i ostanem pri hTC – prelazak sa telefona na telefon je neverovatno laka stvar…
  I, alibord, mali savet: odmah napravi backup ROM-a, dok je mlad i zelen i nema gluposti po njemu, valjace ti ako krenes sa temama/add-ons/custom kernels itd. Vidim da je extended power menu optional add-on (o koliko je lakse pisati na engleskom o telefonima), njega obavezno probaj. Za back up, restartuj u recovery, backup, reboot, prikaci na komp i iskopiraj sadrzaj sd/clockworkrecovery na hard… (ako je clockwork recovery… ako je ext4 – nadji sam).
  A baterija… videces vec. Traje po nekoliko sati. Custom kernel ume da je sacuva sitnim podesavanjima na taktu procesora, mozes da probas UnderVolt (SystemTuner ili slicno), overclock vec imas.. i.. potrosi jedno 2 meseca da prvo dobro procitas svoj (Revolution HD) thread na xda – i te kako se isplati kad znas sta radis.

 • eboye

  ja sam ljubitelj iphona-a i koristio sam od prve dvojke pa do 4. ovaj 4s samo nisam probao ali i on treba da mi stigne za par dana iz usa. htc mi upao u pricu onako sasvim slucajno cisto je bilo da probam da ga dekodiram. medjutim ja malo poceprkao po telefonu i veideo da je ozbiljna naprava i resim da to cudo ostavim za sebe. tek je nedelju dana kod mene pa polako dok sve vidim sta i kako moze. nov sam u android svetu 🙂 svaki savet ce mi dobro doci

 • eboye

  Kad ce izaci Root za htc desire z sa 2.3.3 ofice update

 • eboye

  Imam htc hd7 koji je bio zakljucan na americki Tmobile ja sam ga otkljucao ali mi je serviser rekao da ga update-jem na svoju ruku i da on ne odgovara da li ce se telefon opet zakljucati pa me interesuje da li vi imate neke informacije o tome hvala unaprijed.

 • eboye

  Kod mene je verzija HBOOT 1.19.0000, sta sad?

 • eboye

  Ja imam verziju HBOOT-a 1.27.0000 i ICS 4.0.3, fabrički apdejtovan, mogu li ja da rutujem moj sensation?..

 • eboye

  Kako da otkljucam ZTE skate, sa VIP-a je? jel ima neki program sa kojim mogu da ga otkljucam, free, bez odlaska u servis 🙂 hvala!

 • eboye

  Treba mi pomoc!!!!! Sve sam uradio po uputsvu sa sajta i sve je uspelo, ali mi je telefon i dalje zakljucan na telenor mrezu. Da li mi neko moze pomoci da otkljucam telefon na sve mreze.
  Hvala unapred

 • eboye

  Da li je ovaj postupak ok.raditi kada sensatio ima ics 4.0.3 ? ne bih hteo da menjam room samo da rutujem telegon i ubacim sense 4.0 !?

 • eboye

  sta raditi kada je hboot 1.27.0000 ?
  posto na ovoj stranici ima samo 1.18.0000.

 • eboye

  sta raditi kada je verzija hboot-a 1.27.0000 posto te oznake na ovom sajtu nema_)?

 • eboye

  Evo ovde imas na xda:
  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1472298
  Ne moze detaljnije i bolje od ovog.

  Znaci svi koji imaju sensation, ali su uradili OTA update na ICS, i sada imaju bootloader 1.27.0000 a zelite da instalirate 4.0+ ROMove, morate da odradi sve kako pise u prva 2 posta.

 • eboye

  Rutovao sam svoj sensation, uradio s-off, otkljucao bootloader i onda instalirao CM10. Medjutim telefon je poceo da se restartuje u toku poziva, i to obicno kad mene neko zove, a desi se neki put da se restartuje sam od sebe kada nista ne radim sa njim. To se desavalo i dok je bio na oficijalnom ICS-u, ali sam ja mislio da je to do softvera, pa sam menjao. E sad moja pitanja su:
  1) Da li mozda neko zna uzrok ovome?
  2) Da li ce mi u Telenoru prihvatitit garanciju kada sve vratim na staro(unroot, s-on, Sens ICS), stim sto sada kad se udje u bootloader pisace relocked, a ne locked kao sto je bilo, da li ce to predstavljati problem?
  Unapred hvala na odgovorima.

 • eboye

  Hvala eboye na brzom odgovoru.

 • eboye

  ovako, zakljucao mi se desire hd, isao sam na factory settings i obrisao sve. sada niko ne moe ni da ga rutuje niti ubaci novi software

 • eboye

  Problem HTC Sensation XE proizveden 03.2012 verovatno za istocno trziste. hboot 1.29.0000
  posle instalacije roma ne radi WiFI.
  Prijavljuje WiFi error

  • eboye

   Koji ROM? Obrati se developeru ROMa ili kernela … verovatno kernel nema dobre module za tvoj WiFi … jesi probao drugi ROM? A i ovo je uputstvo za Sensation (prvi model) nije za XE

 • eboye

  Pozdrav svima na forumu.Ovde sam prvi put. Naime imam problem sa htc sensationom.Bio je na stock tom-u 2.3.x (nisam ga update na ics)
  Sve je radilo besprekorno do pre neki dan.Stavih ga da se puni.Baterija je stigla na 75% i nije htelo da ide dalje.Ostavio sam ga tako celu noc na punjacu i kada sam ustao ujutru i dalje na pomenutih %. Nakon toga kada se tih 75% ispraznilo vise ne mogu da ga upalim. Vadio sam bateriju,prelistao xda.Probao random solucije i nista.
  Sensation totalno mrtav. Odneo sam ga u Random servis u NS-u (ne zelim da reklamiram(mada i nije neka reklama)Posle 3 dana zadrzavanja,zvali me da bi mi zvanicno potvrdili da je mrtav. Vreme smrti jedan ponedeljak…bla,bla,bla. Dijagnostika:Ne znamo sta je sa njim,bla,mrtav je,bla.Nisu ni sve srafove vratili(jedan faliJo,drugi krstasti ne zvezdasti,ostali do pola potroseni.
  Stoga jedno pitanje: Sta da radim?

 • eboye

  Kupi neki Samsung, ili Sony. Moze i Motorola. Sensation mozes da koristis umesto pritiskaca za papir, lep je, a ima i masu solidnu, onako sav aluminijumast. Mozda izgleda neozbiljno komentar – ali nije, ja mrtav ozbiljan. Srafove zaboravi, a i taj servis iduci put bolje zaobidji. Ako je bila maticna, mogli su valjda da je zamene a ne samo da konstatuju smrt, da su neki serviseri bajni.
  A da, ako su ga bar sklopili – probaj drugi kabl, onaj od punjaca zameni. Ne bi me iznenadilo da im je to promaklo da probaju.

 • eboye

  Hvala na relativno brzom odgovoru. Pomislio sam da mi nije crkla baKterija.cabal sam prob’o imam od HD2 mi ost’o.Stavio sam je(baKteriju) na onu kinesku zabicu da pokusam da joj dignem amperazu.Od ejdz ti cija bas ne biK da odustanem.posto sam zaljubljenik jos od kulina banana kad’ je izas’o HTC kaiser,pa preko brda i dolina do hd2 etc.Samsung ne zelim ni pod tackom razno-raznom(svi ga imaju)Sony maby.

  Javicu sta sam uradio,cisto ako neko ili nesto naleti na slican problem,pa da zna sta da radi a sta da ne radi.

 • eboye

  Kako volis. Ja neke brendove pratim godinama, imao sam npr 2 htc-a, oba imala hardverske probleme, odustao. Drugi bio bas Sensation. Voleo je da mi ne uspostavi vezu kad se previse brzo javim – zahvalio sam mu se tako sto sam ga prodao po odlicnoj ceni. Jesu lepi htc-i, al meni se pokazali kao nepouzdani. I nije me briga sta nose drugi – osim sto ne bih telefon koji imam samo ja, pa da moram sam da mu smisljam root, recovery, ROMove, teme i modove. To bi bas bilo bezeze. Zato nesto popularno, pa makar bilo i samsung, sto sad koristim (i prezadovoljan sam).

 • eboye

  3.Spojite telefon na računar u charge only modu i ukucajte adb reboot recovery (telefon će se restartovati u recovery)
  4.U recovery-u koristite dugmad za pojačavanje i stišavanje kako bi ste se kretali kroz menu a potvrđujete sa power dugmetom a vraćate se korišćenjem back dugmeta

  Pozdrav drustvo stigoh dovde i nece dalje .odradim sve kao pod tackom 3. udje kao u recovery ali posle par trenutaka pojavi se mali mobilni za crvenim trouglom i uzvicnikom u njemu??? tako moze dosta da stoji na ekranu…nista se dalje ne desava…htc sensation je u pitanju 710z 1.27 cid odradjen…ma sve je ok ali samo ovde zeza..gde li gresim…skinem bateriju vratim je on normalno ulazi u sistem i u njemu sve radi… molim za pomoc..

  • eboye

   Nije dobro flash-ovan recovery.

   Probaj da instaliras ROM Manager i iz njega Flash-ujes CWM Recovery (prva opcija u ROM Manager-u).

   Ako ni to nece onda:

   adb reboot bootloader – ovo ce restartovati telefon u hboot
   ovde se kreces sa vol- vol+ i potvrdjujes sa power, podesi da pise Fastboot USB
   onda kucaj
   fastboot flash recovery ime_recovery_fajla.img

   skini recovery za tvoj telefon i to je to.

   • eboye

    🙂 uspeo sam donekle, medjutim glup sam da nadjem neki rom ili treba da se prethodni obrise sa mobilnog,probao i elegance, i ovaj kao beats,i skinuo preko cwm-a,pa miui,i nikako da ucitaju ili mozda da pustim preko 5-10 min…stalno zastoj pri ucitavanju…dobro sto sam sacuvao backup pa mogu da se vratim na stari,da li treba i kako se brise prethodni rom?ma pojma nemam…totalno sam se sludeo…

 • eboye

  Ako neko zna neki pouzdan servis,tj pravog-pravcatog majstora (pozeljno u Novom Sadu) Neka mi posalje poruku na mail [email protected]
  Hvala u napred.
  Ne bih da odustanem od sensationa…

  • eboye

   ma druze citaj ,ovde sve ima objasnjeno…ja se drndao par sati (toliko mi trebalo dok nisam skapirao onaj deo gde koristis parce zicice za otljucavanje hboota 😉 ) i naravno prethodno dobro proveri koja ti je verzija sensationa…

   • eboye

    uspeo sam…citas,pitas,probas,najbitnije u svemu napraviti prvo backup pa onda udri hahahah
    samo ne znam kako da dignem takt procesoru?…izgleda da na mom 710 z ne moze…ili ?

 • eboye

  Može, naravno. 710z je Sensation 4G, tako? Ja sam na tom telefonu koristio InsertCoin ROM, koji već u Aroma installeru nudi opciju da se uradi overclock za CPU i za GPU, pa nisam morao da se igram sa SetCPU, a to je druga opcija. Treća je CyanogenMod, koji to ima u ROM-u, a postoji bar još nekoliko opcija, pogledaj na Play Store. Meni je postojano radio na 1,5GHz, ljudi su ga dizali do 1,7GHz stabilno, posle toga je bilo nestabilnosti, zavisno već od jedinice, takoreći nema dva ista procesora na svetu – nesavršen proces proizvodnje.

 • eboye

  Pffff, zapeo sam.
  HBOOT verzija 1.27.0000 nije u meniju…

 • eboye

  Ovim postupcima se i rootuje telefon, otkljucava s-off, posle toga moze se ubaciti bilo koji rom-custom? Pitanje oko CID-Super CID, moj telefon je sim free, fabricki je otkljucan, da li mora da se odradi i to? Inace fabricki rom 4.0.3 sense 3.6 softverski broj 3.33******

  • eboye

   Da, nakon s-off-a itd si otkljucao telefon da mu radis sta god ti padne na pamet 😀

   Super CID je otkljucavanje sa mreze, ako ti je otkljucan stigao, onda nemas potrebe da to radis, vrlo verovatno ti vec imas Super CID 😉 Mada nije na odmet da uradis 😉

 • eboye

  help Sensation 4G, HBOOT -1.29.0000 a u revolutionary nema te verzije

  Sta da radim kako da uradim root

  Hvala

 • eboye
  VASILIJE BURSAC 11/07/2014 u 10:44 AM

  Interesuju me neke stvari u vezi rutovanja telefona, pa sam pomislio da Vam se obratim. Imam nekoliko pitanja:
  1.Da li rutovanje moze da naskodi telefonu?
  2.Sta znaci kada je neki uredjaj “brikovan”?
  3.Kako da rutujem HTC SENSATION XE?
  Nasao sam ovo, ali me zanima da li se ovo odnosi i na HTC SENSATION XE?https://srbodroid.com/development/uputstva/uputstvo-za-otkljucavanje-bootloader-a-root-i-flash-custom-rom-a-na-htc-sensation/
  4.Da li ubacivanjem nekog roma moze da se desi da mi ne rade neke opcije, npr.kamera….?
  5.Koji rom mi preporucujete za ovaj telefon, a da bude SENSE 5 i da bude brz i potpuno funkcionalan?
  Hvala unapred i Srdacan pozdrav!

  Uputstvo za otključavanje bootloader-a, root, “dekodiranje” i flash Custom ROM-a na HTC…
  srbodroid.com

 • eboye

  Izvinjavam se ako pitam na pogresnom mestu, molio bih ako znate da me uputite gde da pitam. Imam prestigio pap5000 duo. Rutovao sam ga, i menjao voldfstab datoteku, ali sam izgleda pogresio. Mozda u samoj izmeni, mozda sto nisam sacuvao podatke. Uglavnom sad kad upalim mob. samo pise logo i tako stoji. Probao sam iz recovery-ja da ga vratim na fabricka podesavanja, ali ne reaguje. Sta da radim?

  • eboye

   pio.srbodroid.com

   Reset na fabrička podešavanja radi samo brisanje podataka sa /data i /cache particije. Ti si očigledno čačkao po /system particiji. Ili flesuj Custom ROM ili neki Official, treće nema

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share