Uputstvo za otključavanje bootloader-a, root, “dekodiranje” i flash Custom ROM-a na HTC Sensation

Objavio u 17/10/2011 u 13:52

Prijatelj Nikola Sologub, inače i komšija, me je juče pitao da li bi SrboDroid ekipa htela da rutuje njegov HTC Sensation i da napiše uputstvo. Naravno, odmah smo prihvatili ponudu. Kada me je pitao koliko će vremena biti potrebno, iz nekog pređašnjeg iskustva sam rekao dva-tri sata. Međutim, ispostavilo se da je uz kaficu i usputnu priču sve bilo gotovo za manje od pola sata 🙂 Zaključak – neverovatno lako rutovati ovaj telefon. Pa da ne smaram više … evo i uputstva:

Šta je potrebno da imate pre nego počnete?

 1. Potrebno je da imate instaliran i podešen adb – uputstvo možete naći na ovom linku.
 2. Potrebno je da instalirate potrebne drajvere za HTC Sensation što uključuje adb drajvere, fastboot drajver i bilo koje, koje sistem traži od vas. Kako imam HTC-ov telefon, ovo je kod mene sve već bilo instalirano.
 3. Obezbedite dovoljno mesta na SD kartici za kasniji backup podataka (barem 2GB – što je sigurno, sigurno je)

Zapamtite da ovim postupkom gubite garanciju na telefon.

Otključavanje BootLoader-a

Ako ste ispunili prethodna dva uslova, možete početi.

 1. Skinite Revolutionary alat sa ovog linka
 2. Kada pokrenete download, na sajtu će vam se odmah otvoriti i formular, tako da nemojte zatvarati stranicu.
 3. Idite u settings > applications i uključite opciju Unknown sources ako nije uključena
 4. Idite zatim u settings > applications > development i uključite USB debugging i Stay awake opcije
 5. Zatim spojite telefon usb kablom na računar i odaberite opciju charge only (ako nemate instalirane adb drajvere ovde će vam Windows tražiti da ih instalirate)
 6. Otvorite command prompt (Windows Taster + R, ukucajte cmd i stisnite enter)
 7. U command promptu kucajte adb reboot bootloader i pritisnite enter
 8. Telefon će se restartovati u HBOOT gde je potrebno da zapišete verziju HBOOT-a, u mom slučaju je to bila verzija 1.18.0000 (u ovom koraku će Windows krenuti da instalira fastboot drajvere)
 9. U command promptu ukucajte fastboot reboot telefon će se restartovati i podići operativni sistem.
 10. Vratite se na revolutionary stranicu gde vam je otvoren formular i izaberite iz padajućih menija vaš operativni sistem (Windows u mom slučaju), HTC Sensation i u trećoj opciji verziju HBOOT-a koju ste dobili u 8. koraku
 11. Otpakujte i pokrenite revolutionary koji ste skinuli u prvo koraku, otvoriće vam se command prompt. Ako ste instalirali sve drajvere ispisaće vam se poruka Found your Device: HTC Sensation Z710
 12. Revolutionary će vam ovde dati serijski broj koji treba da upišete na revolutionary stranici. Obratite pažnju na velika i mala slova da tačno prekucate broj ili koristite copy/paste. Kliknite Generate Key dugme i dobićete potreban broj
 13. Ovaj broj unesite u command prompt koji je otvorio revolutionary (takođe obratite pažnju na velika i mala slova) i zatim pritisnite enter
 14. Nakon ovoga će revolutionary da nastavi sam i ceo proces je kod mene trajao negde 2-3 minuta – mada može i duže da potraje. Nemojte ni slučajno da u ovom koraku isključujete telefon niti ništa slično
 15. Revolutionary će vas pitati da li želite da skinete recovery i primenite ga, upišite Y i stisnite enter da potvrdite. Revolutionary će skinuti recovery sa interneta i instalirati ga na telefon.

Super CID

CID je identifikacioni broj koji je vezan za operatera. Ovaj broj zaključava telefon na mrežu, tako da ne možete da ubacite SIM karticu ni jednog drugog operatera. Kako bi ste otključali telefon (popularno zvano dekodiranje 🙂 ), treba da ovaj CID pretvorite u Super CID. Takođe nakon otključavanja CIDa moći ćete da instalirate bilo koji ROM koji je Stock a nije predviđen za vašu mrežu (tzv. DeBranding).

Ako ste restartovali telefon nakon Revolutionary alata, spojite telefon usb-om na računar u charge only modu i ukucajte adb reboot bootloader u command promptu, kako bi ste ponovo ušli u HBOOT. Ako vam je telefon i dalje u HBOOT-u, ovo nije neophodno.

Kucajte sledeće komande u command promptu:

fastboot oem writecid 11111111 (osam kečeva)
fastboot reboot-bootloader (Sačekajte da se restartuje bootloader)
fastboot getvar cid (Trebalo bi da vam se ispiše CID koji je 11111111)
fastboot reboot

Iza svake linije naravno “lupite” enter 😉

Dodato 30.11.2011: SuperCID može da se podesi i upotrebom ovog alata. Samo sledite uputstva sa te teme.

Backup i Superuser aplikacija

Iako vam je telefon sada rutovan, sa otključanim bootloader-om (S-OFF), imate instaliran Recovery i otključali ste Super CID, nedostaje još jedna bitna stavka. Superuser aplikacija.

 1. Superuser kontroliše koje aplikacije imaju root pristup i bez nje telefon kao da i nije rutovan. Zato skinite superuser aplikaciju sa ovog linka (su-2.3.6.3-efgh-signed.zip)
 2. Iskopirajte ovaj zip fajl direktno na SD karticu telefona
 3. Spojite telefon na računar u charge only modu i ukucajte adb reboot recovery (telefon će se restartovati u recovery)
 4. U recovery-u koristite dugmad za pojačavanje i stišavanje kako bi ste se kretali kroz menu a potvrđujete sa power dugmetom a vraćate se korišćenjem back dugmeta
 5. Idite na Backup i Restore i odaberite opciju Backup (ovako se osiguravate da imate bekapovanu verziju ROMa koja nije rutovana – bekap će biti snimljen na SD karticu u folder ClockWorkMod – sačuvajte ovaj folder na sigurno mesto)
 6. Sačekajte da recovery bekapuje sve (može da potraje dosta u zavisnosti od količine instaliranih aplikacija)
 7. Kada se ovo završi, vratite se na početni meni recovery-a i odaberite opciju Install ZIP from SD Card
 8. Izaberite opciju Choose zip from sdcard
 9. Odaberite su-2.3.6.3-efgh-signed.zip koji ste iskopirali na SD karticu u prvom koraku
 10. Recovery će vas pitati da potvrdite i izaberite Yes – install su-2.3.6.3-efgh-signed.zip
 11. Ukoliko vam ne uspe iz prve (meni nije), probajte par puta 😉
 12. Vratite se na početni ekran recovery-a i izaberite opciju Reboot
 13. To je to, imate otključan telefon

Napomena: Nakon ovoga nemojte primenjivati OTA update ukoliko planirate da zadržite root pristup.

Custom ROM

Ako želite da instalirate neki Custom ROM, to možete učiniti na dva načina.

 1. Skinite ROM Manager aplikaciju, odaberite prvu opciju kako bi ste flash-ovali poslednju verziju Recovery-a za vaš telefon. Nakon toga dovoljno je da iz aplikacije kroz opciju Download ROM izaberete ROM koji želite i sledite uputstva.
 2. Druga opcija je da nađete ROM na netu koji vam odgovara (skidajte isključivo iz proverenih izvora i samo za vaš telefon), iskopirate ga na SD karticu, restartujete u Recovery i instalirate na isti način kao i SuperUser aplikaciju opcijom Install ZIP From SD Card.

To je to, zapamtite da uvek BEKAPUJETE sve podatke koji su vam bitni i ROM koji vam trenutno radi dobro pre nego bilo šta flešujete kako bi ste se osigurali da možete da se vratite na pređašnje stanje ukoliko nešto ne bude radilo kako ste planirali.

Pažnja: SrboDroid nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj

Ukoliko niste dovoljno tehnički (računarski) obrazovani, savetujemo vam da ovaj postupak primenjujete uz nadzor stručnije osobe.

[thankyou]

Tags: Bootloadercustom romDekodiranjehtcrecoveryRevolutionaryrootS-OFFSensation

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

95 komentara, pridruži se diskusiji!
 • htc desire s s510e *** locked *** saga pvt ship s-on rl hboot 2.00.0002 radio-3822.10.08.04_m emmc-boot aug 22 2011
  probao sam sve sto pise ovde, kompjuter ga ne vidi. ima li pomoci?

 • Izvinjavam se ako pitam na pogresnom mestu, molio bih ako znate da me uputite gde da pitam. Imam prestigio pap5000 duo. Rutovao sam ga, i menjao voldfstab datoteku, ali sam izgleda pogresio. Mozda u samoj izmeni, mozda sto nisam sacuvao podatke. Uglavnom sad kad upalim mob. samo pise logo i tako stoji. Probao sam iz recovery-ja da ga vratim na fabricka podesavanja, ali ne reaguje. Sta da radim?

  • pio.srbodroid.com

   Reset na fabrička podešavanja radi samo brisanje podataka sa /data i /cache particije. Ti si očigledno čačkao po /system particiji. Ili flesuj Custom ROM ili neki Official, treće nema

 • VASILIJE BURSAC 11/07/2014 u 10:44 AM

  Interesuju me neke stvari u vezi rutovanja telefona, pa sam pomislio da Vam se obratim. Imam nekoliko pitanja:
  1.Da li rutovanje moze da naskodi telefonu?
  2.Sta znaci kada je neki uredjaj “brikovan”?
  3.Kako da rutujem HTC SENSATION XE?
  Nasao sam ovo, ali me zanima da li se ovo odnosi i na HTC SENSATION XE?https://srbodroid.com/development/uputstva/uputstvo-za-otkljucavanje-bootloader-a-root-i-flash-custom-rom-a-na-htc-sensation/
  4.Da li ubacivanjem nekog roma moze da se desi da mi ne rade neke opcije, npr.kamera….?
  5.Koji rom mi preporucujete za ovaj telefon, a da bude SENSE 5 i da bude brz i potpuno funkcionalan?
  Hvala unapred i Srdacan pozdrav!

  Uputstvo za otključavanje bootloader-a, root, “dekodiranje” i flash Custom ROM-a na HTC…
  srbodroid.com

 • help Sensation 4G, HBOOT -1.29.0000 a u revolutionary nema te verzije

  Sta da radim kako da uradim root

  Hvala

 • Ovim postupcima se i rootuje telefon, otkljucava s-off, posle toga moze se ubaciti bilo koji rom-custom? Pitanje oko CID-Super CID, moj telefon je sim free, fabricki je otkljucan, da li mora da se odradi i to? Inace fabricki rom 4.0.3 sense 3.6 softverski broj 3.33******

  • Da, nakon s-off-a itd si otkljucao telefon da mu radis sta god ti padne na pamet 😀

   Super CID je otkljucavanje sa mreze, ako ti je otkljucan stigao, onda nemas potrebe da to radis, vrlo verovatno ti vec imas Super CID 😉 Mada nije na odmet da uradis 😉

 • Pffff, zapeo sam.
  HBOOT verzija 1.27.0000 nije u meniju…

 • Može, naravno. 710z je Sensation 4G, tako? Ja sam na tom telefonu koristio InsertCoin ROM, koji već u Aroma installeru nudi opciju da se uradi overclock za CPU i za GPU, pa nisam morao da se igram sa SetCPU, a to je druga opcija. Treća je CyanogenMod, koji to ima u ROM-u, a postoji bar još nekoliko opcija, pogledaj na Play Store. Meni je postojano radio na 1,5GHz, ljudi su ga dizali do 1,7GHz stabilno, posle toga je bilo nestabilnosti, zavisno već od jedinice, takoreći nema dva ista procesora na svetu – nesavršen proces proizvodnje.

 • Ako neko zna neki pouzdan servis,tj pravog-pravcatog majstora (pozeljno u Novom Sadu) Neka mi posalje poruku na mail [email protected]
  Hvala u napred.
  Ne bih da odustanem od sensationa…

  • ma druze citaj ,ovde sve ima objasnjeno…ja se drndao par sati (toliko mi trebalo dok nisam skapirao onaj deo gde koristis parce zicice za otljucavanje hboota 😉 ) i naravno prethodno dobro proveri koja ti je verzija sensationa…

   • uspeo sam…citas,pitas,probas,najbitnije u svemu napraviti prvo backup pa onda udri hahahah
    samo ne znam kako da dignem takt procesoru?…izgleda da na mom 710 z ne moze…ili ?

 • 3.Spojite telefon na računar u charge only modu i ukucajte adb reboot recovery (telefon će se restartovati u recovery)
  4.U recovery-u koristite dugmad za pojačavanje i stišavanje kako bi ste se kretali kroz menu a potvrđujete sa power dugmetom a vraćate se korišćenjem back dugmeta

  Pozdrav drustvo stigoh dovde i nece dalje .odradim sve kao pod tackom 3. udje kao u recovery ali posle par trenutaka pojavi se mali mobilni za crvenim trouglom i uzvicnikom u njemu??? tako moze dosta da stoji na ekranu…nista se dalje ne desava…htc sensation je u pitanju 710z 1.27 cid odradjen…ma sve je ok ali samo ovde zeza..gde li gresim…skinem bateriju vratim je on normalno ulazi u sistem i u njemu sve radi… molim za pomoc..

  • Nije dobro flash-ovan recovery.

   Probaj da instaliras ROM Manager i iz njega Flash-ujes CWM Recovery (prva opcija u ROM Manager-u).

   Ako ni to nece onda:

   adb reboot bootloader – ovo ce restartovati telefon u hboot
   ovde se kreces sa vol- vol+ i potvrdjujes sa power, podesi da pise Fastboot USB
   onda kucaj
   fastboot flash recovery ime_recovery_fajla.img

   skini recovery za tvoj telefon i to je to.

   • 🙂 uspeo sam donekle, medjutim glup sam da nadjem neki rom ili treba da se prethodni obrise sa mobilnog,probao i elegance, i ovaj kao beats,i skinuo preko cwm-a,pa miui,i nikako da ucitaju ili mozda da pustim preko 5-10 min…stalno zastoj pri ucitavanju…dobro sto sam sacuvao backup pa mogu da se vratim na stari,da li treba i kako se brise prethodni rom?ma pojma nemam…totalno sam se sludeo…

 • Kako volis. Ja neke brendove pratim godinama, imao sam npr 2 htc-a, oba imala hardverske probleme, odustao. Drugi bio bas Sensation. Voleo je da mi ne uspostavi vezu kad se previse brzo javim – zahvalio sam mu se tako sto sam ga prodao po odlicnoj ceni. Jesu lepi htc-i, al meni se pokazali kao nepouzdani. I nije me briga sta nose drugi – osim sto ne bih telefon koji imam samo ja, pa da moram sam da mu smisljam root, recovery, ROMove, teme i modove. To bi bas bilo bezeze. Zato nesto popularno, pa makar bilo i samsung, sto sad koristim (i prezadovoljan sam).

 • Hvala na relativno brzom odgovoru. Pomislio sam da mi nije crkla baKterija.cabal sam prob’o imam od HD2 mi ost’o.Stavio sam je(baKteriju) na onu kinesku zabicu da pokusam da joj dignem amperazu.Od ejdz ti cija bas ne biK da odustanem.posto sam zaljubljenik jos od kulina banana kad’ je izas’o HTC kaiser,pa preko brda i dolina do hd2 etc.Samsung ne zelim ni pod tackom razno-raznom(svi ga imaju)Sony maby.

  Javicu sta sam uradio,cisto ako neko ili nesto naleti na slican problem,pa da zna sta da radi a sta da ne radi.

 • Kupi neki Samsung, ili Sony. Moze i Motorola. Sensation mozes da koristis umesto pritiskaca za papir, lep je, a ima i masu solidnu, onako sav aluminijumast. Mozda izgleda neozbiljno komentar – ali nije, ja mrtav ozbiljan. Srafove zaboravi, a i taj servis iduci put bolje zaobidji. Ako je bila maticna, mogli su valjda da je zamene a ne samo da konstatuju smrt, da su neki serviseri bajni.
  A da, ako su ga bar sklopili – probaj drugi kabl, onaj od punjaca zameni. Ne bi me iznenadilo da im je to promaklo da probaju.

 • Pozdrav svima na forumu.Ovde sam prvi put. Naime imam problem sa htc sensationom.Bio je na stock tom-u 2.3.x (nisam ga update na ics)
  Sve je radilo besprekorno do pre neki dan.Stavih ga da se puni.Baterija je stigla na 75% i nije htelo da ide dalje.Ostavio sam ga tako celu noc na punjacu i kada sam ustao ujutru i dalje na pomenutih %. Nakon toga kada se tih 75% ispraznilo vise ne mogu da ga upalim. Vadio sam bateriju,prelistao xda.Probao random solucije i nista.
  Sensation totalno mrtav. Odneo sam ga u Random servis u NS-u (ne zelim da reklamiram(mada i nije neka reklama)Posle 3 dana zadrzavanja,zvali me da bi mi zvanicno potvrdili da je mrtav. Vreme smrti jedan ponedeljak…bla,bla,bla. Dijagnostika:Ne znamo sta je sa njim,bla,mrtav je,bla.Nisu ni sve srafove vratili(jedan faliJo,drugi krstasti ne zvezdasti,ostali do pola potroseni.
  Stoga jedno pitanje: Sta da radim?

 • Problem HTC Sensation XE proizveden 03.2012 verovatno za istocno trziste. hboot 1.29.0000
  posle instalacije roma ne radi WiFI.
  Prijavljuje WiFi error

  • Koji ROM? Obrati se developeru ROMa ili kernela … verovatno kernel nema dobre module za tvoj WiFi … jesi probao drugi ROM? A i ovo je uputstvo za Sensation (prvi model) nije za XE

 • ovako, zakljucao mi se desire hd, isao sam na factory settings i obrisao sve. sada niko ne moe ni da ga rutuje niti ubaci novi software

 • Hvala eboye na brzom odgovoru.

 • Rutovao sam svoj sensation, uradio s-off, otkljucao bootloader i onda instalirao CM10. Medjutim telefon je poceo da se restartuje u toku poziva, i to obicno kad mene neko zove, a desi se neki put da se restartuje sam od sebe kada nista ne radim sa njim. To se desavalo i dok je bio na oficijalnom ICS-u, ali sam ja mislio da je to do softvera, pa sam menjao. E sad moja pitanja su:
  1) Da li mozda neko zna uzrok ovome?
  2) Da li ce mi u Telenoru prihvatitit garanciju kada sve vratim na staro(unroot, s-on, Sens ICS), stim sto sada kad se udje u bootloader pisace relocked, a ne locked kao sto je bilo, da li ce to predstavljati problem?
  Unapred hvala na odgovorima.

 • Evo ovde imas na xda:
  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1472298
  Ne moze detaljnije i bolje od ovog.

  Znaci svi koji imaju sensation, ali su uradili OTA update na ICS, i sada imaju bootloader 1.27.0000 a zelite da instalirate 4.0+ ROMove, morate da odradi sve kako pise u prva 2 posta.

 • sta raditi kada je verzija hboot-a 1.27.0000 posto te oznake na ovom sajtu nema_)?

 • sta raditi kada je hboot 1.27.0000 ?
  posto na ovoj stranici ima samo 1.18.0000.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *