Uputstvo za instaliranje 1.72.405.3_R2 update-a na HTC Desire HD bez gubitka root-a

Objavio u 09/01/2011 u 18:19

Kako sam već napisao u članku Desire HD/Z 1.72.405.3_R2 OTA Update stigao, root  se gubi sa ovim update-om. Kako ne postoji način da se root-uje nakon ovog update-a, potrebno je da ovaj update primenite ručno. Ukoliko ste već primenili ovaj update, moraćete da se vratite na predhodnu verziju prema ovom uputstvu, kako bi ste se vratili na stock ROM koji je moguće root-ovati. Nakon čega će te moći da primenite ovo uputstvo i zadržite root.

Poučen iskustvom sa Heroja, nisam odmah primenio update, već sam sačekao da ljudi sa XDA osmisle rešenje kako primeniti update, a da se pri tome ne izgubi root pristup. To se i desilo, postupak radi za većinu ljudi, ali meni nije hteo. Izgleda da sam ja imao primenjen OTA update od pre par meseci. Ne mogu da se setim broja koji je bio u pitanju, ali definitivno nije bio stock. Tako da sam morao da primenim alternativna rešenja.

Predlažem vam da prvo probate ovo rešenje. Meni nije pošlo za rukom, te ću stoga da napišem moj postupak.

Dakle morate uraditi sledeće:

Instalirajte HTC Sync i proverite da prepoznaje vaš telefon.

Ostvarite root pristup instalacijom Visionary+ aplikacije koju možete skinuti ovde

Uradite temp root, a zatim attempt perm root preko Visionary aplikacije

Na ovaj način ćete dobiti root pristup telefonu i biće vam instalirana superuser aplikacija.

Nakon toga skinite Easy-OFF program koji će vam promeniti hboot na inženjerski – ovo je neophodno kako bi se kasnije moglo flešovati

hboot je fabrički Recovery i ima dodatnu zaštitu koja ukoliko uđete u hboot bez ovog programa pokazati da je telefon S-ON što bi značilo da je zaštićen, ovom zaštitom HTC je sprečio korisnike da koji i imaju root pristup, da ne mogu da flešuju podatke na telefon.

Telefon je potrebno prvo priključiti preko USB-a na PC (Charge Only), i uključiti USB Debugging u settings > Applications > Development

Pokrenite Easy-Off program pokretanje Desire HD easy s-off.exe fajla.

Easy S-Off

Kliknite na S-OFF it! i sačekajte da se proces završi.

Moram da napomenem da je ovaj vid otključavanja veoma riskantan jer kompletno daje pristup vašem telefonu, ja sam se trudio da ga zaobiđem, ali nisam uspeo da uradim kasnije korake bez njegovog primenjivanja.

Restartujte telefon, a nakon toga skinite Radio S-OFF program koji otključava hboot sa manjim stepenom pristupa. Tačnije, ako ne primenite Easy S-OFF, nego samo ovaj, nećete moći da pristupate fastboot funkciji iz hboot-a. Ovim načinom se postavlja Radio S na OFF, što vam omogućava da flešujete Radio ROM. (Radio ROM kontroliše GPS, GSM, WiFi, BlueTooth i ostale radio konekcije). Pored otključavanja ovaj alat takođe menja CID (CID je identifikacioni broj koji označava region za koji je telefon namenjen, meni je originalni CID bio HTC_032). CID će vam u ovom slučaju biti promenjen na CID-11111111 koji se popularno naziva SuperCID. Spisak svih CID brojeva možete pronaći ovde.

Radio S-Off

Telefon je potrebno da priključite preko USBa (Charge Only) i da je uključen USB Debugging. Pokrenite Desire HD easy radio tool_V2_1.exe, odaberite prvu opciju i kliknite na Do it! Sačekajte da se proces završi, a zatim restartujte telefon.

Sada možete skinuti ClockWorkMod Rom Manager iz marketa, pokrenite Rom Manager i kliknite na Flash ClockWorkMod Recovery. Instaliraće se Recovery ROM iz koga ćete moći da flešujete Custom ROM-ove, Kernel itd. Trenutna verzija za DHD je 2.5.1.3 koja za sad nije u potpunosti prilagođena DHDu, ali generalno radi ono što nama treba.

Nakon ovoga, skinite RUU update sa ovog linka.

Otpakujte exe fajl i pokrenite ga, kada se pokrene, instalacija će otpakovati fajlove u c:/users/vaš username/appdata/local/temp (Win7 i Vista – nisam siguran za XP)

Instalaciju ostavite tako pokrenutu, nemojte ništa da dirate, možete samo pomeriti prozor ili ga minimizovati. Dok je instalacija u toj fazi, možete otići u temp folder i tamo ćete videti folder koji je imenovan slično ovome {D0D52B19-4417-41EC-9213-7DD69F7E68C4}. Otvorite i nađite rom.zip fajl iz koga treba da otpakujete system.img, boot.img i radio.img na sigurnu lokaciju.

Zatim skinite ova dva fajla (Hvala kamma-i):

http://rapidshare.com/files/438258951/system_flash_cw.zip

http://rapidshare.com/files/438255269/root_cw.zip

Iskopirajte root_cw.zip, system_flash_cw.zip i system.img u koreni direktorijum SD kartice

Restartujte telefon u bootloader – nakon klika na restart dugme držite power i volume –, zanemarite vibraciju i držite dokle god se ne pojavi hboot ekran.

Kada ste u hboot-u, u gornjem desnom uglu bi trebalo da piše S-OFF, a ako odete na System Info, trebalo bi da vam piše CID-11111111

Iz glavnog menija odaberite fastboot. Priključite telefon na PC i u command promptu kucajte sledeće:

Morate predhodno imati instaliran adb – uputstvo za to imate ovde

Iskopirajte radio.img i boot.img na npr. c:/android

u Command Promptu kucajte

c:

cd\

cd android

fastboot flash radio radio.img

fastboot flash boot boot.img

Nakon svake komande/linije potrebno je da pritisnete enter i da sačekate da se komanda izvrši

Iz menija na telefonu zatim uđite u recovery, telefon će se restartovati i ući u CWM recovery

Izaberite opciju Flash zip from SD card i izaberite system_flash_cw.zip koji ste kopirali u koreni direktorijum SD kartice

Ovo će potrajate par minuta, loading neće raditi, zato budite strpljivi dok vam ponovo ne uđe u CWM menu

Nakon toga istim postupkom instalirajte root_cw.zip

Restartujte telefon iz menija.

Skinite ovaj paket fajlova.

Kada se sistem upali, otpakujte zip fajl koji ste skinuli i prekopirajte sve fajlove u koreni direktorijum SD kartice.

Zatim idite u System > Settings > Applications > Manage Applications i deinstalirajte superuser aplikaciju jer će u suprotnom aplikacija praviti probleme. Ako se prilikom ovoga bude dešavalo da vam aplikacije prestaju da rade, jednostavno im svima kliknite na force close – ništa strašno se neće desiti. Kada ste deinstalirali superuser, restartujte telefon u hboot.

Uđite u CWM recovery, kroz meni uradite mount system i mount sdcard

Na sledeći način ćete instalirati superuser aplikaciju koja je prilagođena novom ROMu. (Stara verzija superuser aplikacije je imala probleme sa dozvolama za pristup SQL bazi, pa je stoga izbacivala FC ekrane.)

kucajte sledeće u Command Prompt:

adb shell

# cp /sdcard/su /system/bin/

# cp /sdcard/Superuser.apk /system/app/

# ln -s /system/bin/su /system/xbin/su

# chmod 06555 /system/bin/su

exit

posle svake komande/linije sačekajte da se ista izvrši

Nakon toga kroz meni unmount-ujte system i sdcard

a zatim restartujte

Nakon ovoga, kada se sistem podigne, potrebno je da iz marketa skinete busybox aplikaciju.

To je to, imate root pristup, Android 2.2.1, 1.72.405.3 OTA update sa novim kernelom 😀

Dokaz Android 2.2.1

Moram da se zahvalim svim ljudima sa XDA Foruma koji su radili na ovom problemu sa ovog i ovog treda.

Pažnja: SrboDroid nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj

Ukoliko niste dovoljno tehnički (računarski) obrazovani, savetujemo vam da ovaj postupak primenjujete uz nadzor stručnije osobe.

[thankyou]

Tags: 2.2.1Desire HDDHDfroyohtcOTArootUpdate

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

7 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *