Šta je ADB i kako ga instalirati?

Menjanje putanje

Kada je u pitanju modifikovanje Androida, većina korisnika koji su novi u ovom se zbune sa pojavom naziva “ADB”. Ovo je uglavnom slučaj kada žele da modifikuju nešto na uređaju, ili rutovanje u većini slučajeva. ADB je alatka, koju svi vole, pa da pogledamo šta je ona i zašto vam treba, i kako je instalirati.

Šta je ADB?

ADB je skraćenica od Android Debug Bridge. Dolazi kao deo standardnog Android SDK, koji možete skinuti ovde. U suštini, ova alatka vam omogućuje terminalni interfejs za interakciju sa telefonom. Kako je Android platforma bazirana na Linuxu, terminalni pristup je jedini način dobijanja root pristupa.

Iako je ovo moguće izvesti i na samom uređaju, veoma bi teško bilo unositi  kompleksne komande na tako malom ekranu. ADB omogućuje most između uređaja i kompjutera.

Kako instalirati ADB?

izmena: sada imamo i novo uputstvo koje je mnogo lakše, ako vam ne treba kompletan SDK već samo adb i fastboot. Link ka kraćem uputstvu.

Ovo uputstvo je samo za Windows korisnike, i testirano je na Windows 7 x64 operativnom sistemu. Ako koristite Linux, verovatno vam ovakvo uputstvo i ne treba. Mac korisnicima se izvinjavam, ali moraćete da potražite negde drugde, jer nemam pristup Mac operativnom sistemu. Telefon koji je korišćen je HTC Hero sa Android OSom 2.1.

Prvi korak je da skinete Android SDK. Morate skinuti kompletan paket, iako ćete verovatno koristiti samo adb. Otpakujte skinuti fajl gde god želite, ja vam predlažem c:\AndroidSDK zbog lakšeg unosa komandi. I to je to što se instalacije tiče.

U otpakovanom folderu, naći ćete folder “platform-tools” koji sadrži adb i fajlove potrebne za njegov rad. Zapišite sebi tu putanju do tog foldera. Kod mene konkretno ta putanja izgleda ovako: C:\AndroidSDK\android-sdk\platform-tools

Sada su potrebna samo još dva koraka da bi on proradio: menjanje enviroment variabli i instaliranja USB drajvera.

Da bi ste dodali SDK folder u Sistemske Variable, u Start meniju idite na Computer -> desnik klik pa odaberite Properties i tako otvarate System Properties, pa idite na Advanced system settings, kliknite na Enviroment Variables. Ovde imate User variables i System variables, treba da otvorite variablu “PATH” pod System Variables.

 

Menjanje putanje

Selektujte putanju, a zatim kliknite na Edit dugme i unesite punu putanju do Android SDK platform-tools foldera na sam kraj u novootvorenom prozoru. Pošto će ovde biti već nekih putanja, nemojte ih menjati, one su potrebne za normalno funkcionisanje Windowsa.

Nakon dodavanja nove putanje, polje bi trebalo da izgleda, na primer ovako:

%SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem;%SYSTEMROOT%\System32\WindowsPowerShell\v1.0\;C:\Program Files (x86)\ATI Technologies\ATI.ACE\Core-Static;C:\Program Files (x86)\QuickTime\QTSystem\;C:\AndroidSDK\android-sdk\platform-tools

Primetićete da je dodata moja putanja do SDK    C:\AndroidSDK\android-sdk\platform-tools

a ispred nje se nalazi (;)

tačka zarez je neophodan simbol, kako bi se putanje odvojile jedna od druge, tako da on mora i da ostane. Kada ste dodali putanju, potrebno je da restartujete komp.

Konačno, treba da instalirate USB drajvere. Prvo treba da u telefonu odete u Settings > Applications > Development i uključite USB Debugging.

Sada spojite telefon sa računarom. Instalacija drajvera bi trebala sama da se započne, i kod mene je windows automatski sa interneta instalirao adekvatne drajvere. Ako u vašem slučaju to ne bude bilo, možete ih naći u SDK folderu u podfolderu usb_driver\x64 ili usb_driver\x86 zavisno od verzije Windows koji koristite.

Kada instalirate drajvere, ovo bi trebalo da vidite u device menadžeru

adb driver

Da bi ste proverili da sve radi kako treba, pokrenite command prompt, pritisnite start, ukucajte cmd i stisnite enter. Ukucajte “adb devices” i pritisnite enter. Trebalo bi da se vaš telefon prikaže sa serijskim brojem.

cmd

Moram da napomenem da upravljanje telefonom na ovaj način može biti opasno ako ne znate šta radite, i može telefon dovesti u stanje nepopravljivosti. Radite dalje na svoju odgovornost.

Za kompletnu listu adb komandi, pogledajte oficijelnu stranicu

Pažnja: SrboDroid nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj

Ukoliko niste dovoljno tehnički (računarski) obrazovani, savetujemo vam da ovaj postupak primenjujete uz nadzor stručnije osobe.

Objavljeno u Uputstva
eboye

eboye

Vasilj
Milošević
Objavio tekstova:
Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3 a sada je ponosni vlasnik LG G4 telefona. Inače je grafički dizajner po struci i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

62 misli na “Šta je ADB i kako ga instalirati?

 1. Pingback: Oslobodite mesto na internoj memoriji | Srbodroid

  • Uputstvo bi trebalo da bude primenjivo i na XP.
   Jedino driver koji se instalira na XP nije x64 vec 32. Sve ostalo bi trebalo da bude identicno.

 2. Pingback: Uputstvo za instaliranje 1.72.405.3_R2 update-a na HTC Desire HD bez gubitka root-a | Srbodroid

 3. Imam jedno pitanje vezano za device manager, meni se pojavljuje Android USB Devices-My HTC, a ne Android Phone-Android Composite ADB Interface, ne znam dal je to isto? Ono u cmd-u je isto kao i na slici.

 4. U stvari i u cmd-u sada pise
  adb server is out of date. killing…
  *deamon started succcessfully*
  List of devices attached
  Ne znam u cemu je problem

  • Da li ti nakon toga List of devices attached pise neki broj?

   adb je uspesno startovan, ali ako ti ne ispise broj/kod onda ne prepoznaje telefon, ako ispise, onda znaci da je nasao telefon.

  • Pa to je to 😀
   Uspesno si instalirala adb. Na kraju clanka imas listu komandi koje mozes kucati. Inace se dosta tekstova na sajtu oslanja na to da imas adb instaliran, kao i brojne aplikacije koje sa PC-a rade neke operacije. adb sam po sebi nema interface, vec je terminalni pristup telefonu.

 5. Koliko sam ja shvatio, u 1.9 su promenili lokaciju adb-a, pa mora i drugacije da se kuca u path-u. Sada je (npr) C:\Android\android-sdk-windows\platform-tools

 6. Sad sam shvatio jos jednu stvar. Piskaram ove komentare u hodu, posto sad radim Rootable 1.72. update.
  Fastboot i dalje ostaje u Tools folderu. Mora se napraviti jos jedan path u Environment variables, kao sto je u tekstu napisano.

 7. eboyeThe_Thinker

  Emm, ja sam uradio sledece:
  -Instalirao, Java JDK
  -Unzipovao SDK u AndroidSDK (da bude isto kao na tutorijalu)
  -Drivere sam vec imao (kad povezem telefon pisalo mi je My HTC a ne onaj znak pitanja..)
  -Dodao sam u Path ;C:AndroidSDKandroid-sdk-windows ools

  I kad pokrenem cmd ukucam adb devices
  izadje mi: ‘adb’ is not recongnized as an internal or external command, operable program or batch file.

  Ne moze da prepozna adb komandu….da li treba da instaliram HTC Sync (posto nemam) i koji mod povezivanja treba da izaberem, charge only ili htc sync ili…sta..? )

  • Koliko vidim u komentaru, putanja ti nije dobra. Treba da bude:
   C:\AndroidSDK\android-sdk-windows\tools

   Mozes probati da i preko cmd-a udjes u taj folder i izvrsis funkcije koje zelis bez podesavanja putanje. npr.

   C: (enter)
   C:\AndroidSDK\android-sdk-windows\tools (enter)
   adb devices (enter)

   Enter ne kucas, oznacava samo pritisak enter tastera nakon unosa komande

   P.S. Na telefonu mora biti ukljucen debugging mode u settings>applications>development

 8. Pingback: Root, flešovanje KDZ-a, fastboot, recovery i Custom ROM na LG GT540 | Srbodroid

 9. Pingback: Downgrade, Root i Instalacija Custom ROM-a na Desire HD | Srbodroid

 10. meni pise Android Adapter ADB Interface i nemam serijski broj kada u cmd-u kucam adb devices. Radi se o Huawei U8110, da li je to do usb drajvera?

  • Najverovatnije da je do drajvera, probaj da na netu nađeš paket drajvera za huawei u kojima je verovatno i adb. Ako nije to, onda je moguće do usb kabla, imao sam jedan slučaj da je kabl imao prekida, pa windows nije mogao dobro da detektuje telefon.

 11. Pingback: Uputstvo za root-ovanje i instalaciju Recovery ROMa na HTC Tattoo | Srbodroid

 12. imam isti problem kao The tinker, i probao sam ovo sto si savetovao , ali prikazuje isto kad ukucam adb devices

 13. Ja u potpunosti ne razumem kako da stavim android 2.3.4 na LG GT 540… Imam verziju 2.1 a nju sam nadogradio sa 1.6 na ne znam ni sam na koji nacin (verovatno slucajno). Prevrnuo sam sve zivo i ne mogu da shvatim sustinu, ne mogu da ukapiram uopste kako ta linux platforma funkcionise uopste iako sam radio na njoj 2-3 meseca… Verovatno sam glup, ali stvarno bih voleo da mi neko postupno objasni kako sve to funkcionise.

 14. Ja sam se “zaglavio” još na početku 🙁
  na rečenicu iznad slike:

  Da bi ste dodali SDK folder u Sistemske Variable, otvorite System Properties, pa na Advanced system settings, kliknite na Enviroment Variables. Ovde nađite variablu “PATH” pod System Variables.

  Gde da nađem taj folder ili fajl “Sistemske Variable” 🙁

  Hvala unapred! 🙂

  • eboyeLittlePrince

   Не постоји фолдер вариабле 🙂
   Десни клик на иконицу компјутера па пропертис па адванце систем сетингс 😉

 15. i ja imamo ovaj problem – ‘adb’ is not recongnized as an internal or external command, operable program or batch file.

  pokusao sam recimo i da ukucam

  C:
  C:\AndroidSDK\android-sdk-windows\tools ali ipak mi nista ne pronalazi….

 16. Pingback: Instaliranje Android Marketa, rutovanje i flešovanje Point of View Mobii 10.1 tableta | Srbodroid

 17. Pingback: Kako promeniti veličinu sistemske i data particije na LG GT540 | Srbodroid

 18. Pingback: Otključavanje HTC Desire-a | Srbodroid

 19. Pingback: Otključavanje Bootloadera i rutovanje Sony Ericsson Xperia arc telefona | Srbodroid

 20. Pingback: Rutovanje Asus Transformer tableta | Srbodroid

 21. Pingback: ICS Animacije za svaki ROM | Srbodroid

 22. ” Ako u vašem slučaju to ne bude bilo, možete ih naći u SDK folderu u podfolderu usb_driver\x64 ili usb_driver\x86 zavisno od verzije Windows koji koristite.”

  gde se nalazi ovaj folder SDK?

  • Pa prilikom instalacije po default-u je Android-SDK folder na C particiji, ako si menjao onda je tamo gde si stavio. Inace drajvere su premestili sada u “android-sdk\extras\google\usb_driver\”

   • Ja uopste nemam usb folder sa driverima. SDK sam skinuo sa sajta u textu ali imam samo foldere add-ons,platform i tools. Od toga su folderi addons i platform prazni folderi a u tools u ima dosta nekih fajlove ali nigde nema usb drivera za htc tattoo

 23. Pingback: Sony Tablet S dobio 1-Click Root Metod | Srbodroid

 24. Pingback: Rutovanje, dekodiranje, otključavanje bootloadera, instalacija recovery-ja i custom roma na HTC Desire S | Srbodroid

 25. Pingback: ADB i Fastboot na lakši način | Srbodroid

 26. Imam problem: pratio sam sve korake ali kada uđem u cmd i otkucam adb devices ne pokazuje se ništa sem, citiram: ‘adb’ i snot recognized an an internal or external command, operable program or bath file.

  U čemu je problem?

 27. Evo, ovo je proradilo sada mi ne radi ova komanda cat /sys/class/mmc_host/mmc1/mmc1:*/cid ,probao sam i sa 0 kako tamo piše i sa formatiranjem kartice sa računara, neće…

 28. dali moze neko da mi objasni kako da sredim sony ericsson xperia mini imam problem stalno mi je lampica na ekranu upaljena vrato sam telefon na fabricko podesavanje ali opet se pali lampica ako neko zna resenje kako to da sedim bio bih zahvalan

 29. Pingback: Otključavanje bootloader-a, flešovanje Custom Recovery-a, root i instalacija Custom ROM za HTC One X (Tegra3) | Srbodroid

 30. Pingback: Otključavanje bootloader-a, flešovanje Custom Recovery-a, root i instalacija Custom ROM za HTC One X (Tegra3) | Srbodroid

 31. U Device manager-u mi se pojavljuje uzvicnik kod Android Composite ADB Interface?Sta da radim?POkusao sam na sve nacine,ali nece.

  • Jesi pokusao da uninstalliras drajvere pa ponovo instaliras? Sta ti kaze kad dva puta kliknes na taj uzvicnik? koji error? Probaj da ga izguglas … I koji OS koristis? Koji telefon?

 32. Pingback: Zaboravljen šablon za otključavanje, koje su opcije? | Srbodroid

 33. ja ovde vidim kao upustvo da idem na telefonu u seetings…medjutim ja uopste ne mogu da udjem na podesavanja u telefonu..i jedino sto problem ja znam moj google nalog i lozinku medjutim ja nemam aktivnu vezu sa internetom i podacima pa tako da nemogu da otkljucam a nedaje mi da pustim onaj prozor gde bih mogo da aktiviram podatke i wifi…jel zna neko, jel ima resenje kako bih to mogao da uradim osim da instaliram novi sistem…ja bih mu bio jako zahvalan ako bi mi neko pomogo…unapred hvala…

 34. Pingback: Kako rutovati Nexus 4 sa Android verzijom 4.3? | Srbodroid

 35. Pingback: adb i fastboot bez Android SDK na Ubuntu 12.04 i starijim | Srbodroid

 36. Pingback: Uputstvo za otključavanje bootloader-a, root, “dekodiranje” i flash Custom ROM-a na HTC Sensation | Srbodroid

 37. Pingback: Kako praviti screenshot-ove bez root pristupa | Srbodroid

 38. Imam pitanje,pocetnik sam u ovim stvarima,instalirao sam ADB a zatim kad sam pokrenuo CMD i upisao
  *adb reboot bootloader* izbaci mi seirjski broj uredjaja ali takodje u istom redu pise *error :devices offline
  Neznam o cemu se radi i gde sam zaglavio,sve sam prethodno uradio postupno,podesavanje unutra telefona i td.Hvala unapred.

  • U novijim verzijama Androida (mislim 4.0+) kada ukucaš adb devices u konzoli, trebalo bi da te pita na telefonu da li odobravaš adb. Treba da potvrdiš. Da li si slučajno negirao?
   Takođe probaj da restartuješ i komp i Android uređaj. Moguće da se adb zabagovao.
   Takođe, da li si kojim slučajem obrisao .android folder na SD kartici? Ukoliko ovaj folder obrišeš, može doći upravo do ovakvih problema. Najbolje bi bilo da uradiš factory reset ukoliko si obrisao ovaj folder. Ali zapamti da factory resetom brišeš sve podatke sa kompa.

   • Nisam imao opciju da potvrdim nista na telefonu iako je android 4.xx
    Pokusacu da restartujem i telefon i komp,folder .android imam na kartici tako da mi preostaje da restartujem telefon i komp pa da vidim rezultat,hvala na brzom odgovoru i pozdrav

 39. Imam 13 godina,drug mi je stalno pogadjao sifre na telefonu pa sam stavio neku tesku i sad zaboravio. Ja pokusavam da na lap top instaliram ali nzm kako,koliko kosta da se telefon odblokira u prodavnici? Telefon mi je samsung galaxy mini s5570, trazi mi emajl i lozinku za google , ja ukucam tacno i emajl i lozinku i nece! Pobao sam da instaliram ovo kao vi ali pojavljuje mi se nesto drugo!

 40. Pingback: Najbrži način za instalaciju ADB i Fastboot | Srbodroid

 41. Pingback: Android Media Server troši puno baterije. Kako popraviti? | Srbodroid

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *