Šta je ADB i kako ga instalirati?

Objavio u 01/11/2010 u 2:15

Kada je u pitanju modifikovanje Androida, većina korisnika koji su novi u ovom se zbune sa pojavom naziva “ADB”. Ovo je uglavnom slučaj kada žele da modifikuju nešto na uređaju, ili rutovanje u većini slučajeva. ADB je alatka, koju svi vole, pa da pogledamo šta je ona i zašto vam treba, i kako je instalirati.

Šta je ADB?

ADB je skraćenica od Android Debug Bridge. Dolazi kao deo standardnog Android SDK, koji možete skinuti ovde. U suštini, ova alatka vam omogućuje terminalni interfejs za interakciju sa telefonom. Kako je Android platforma bazirana na Linuxu, terminalni pristup je jedini način dobijanja root pristupa.

Iako je ovo moguće izvesti i na samom uređaju, veoma bi teško bilo unositi  kompleksne komande na tako malom ekranu. ADB omogućuje most između uređaja i kompjutera.

Kako instalirati ADB?

izmena: sada imamo i novo uputstvo koje je mnogo lakše, ako vam ne treba kompletan SDK već samo adb i fastboot. Link ka kraćem uputstvu.

Ovo uputstvo je samo za Windows korisnike, i testirano je na Windows 7 x64 operativnom sistemu. Ako koristite Linux, verovatno vam ovakvo uputstvo i ne treba. Mac korisnicima se izvinjavam, ali moraćete da potražite negde drugde, jer nemam pristup Mac operativnom sistemu. Telefon koji je korišćen je HTC Hero sa Android OSom 2.1.

Prvi korak je da skinete Android SDK. Morate skinuti kompletan paket, iako ćete verovatno koristiti samo adb. Otpakujte skinuti fajl gde god želite, ja vam predlažem c:\AndroidSDK zbog lakšeg unosa komandi. I to je to što se instalacije tiče.

U otpakovanom folderu, naći ćete folder “platform-tools” koji sadrži adb i fajlove potrebne za njegov rad. Zapišite sebi tu putanju do tog foldera. Kod mene konkretno ta putanja izgleda ovako: C:\AndroidSDK\android-sdk\platform-tools

Sada su potrebna samo još dva koraka da bi on proradio: menjanje enviroment variabli i instaliranja USB drajvera.

Da bi ste dodali SDK folder u Sistemske Variable, u Start meniju idite na Computer -> desnik klik pa odaberite Properties i tako otvarate System Properties, pa idite na Advanced system settings, kliknite na Enviroment Variables. Ovde imate User variables i System variables, treba da otvorite variablu “PATH” pod System Variables.

 

Menjanje putanje

Selektujte putanju, a zatim kliknite na Edit dugme i unesite punu putanju do Android SDK platform-tools foldera na sam kraj u novootvorenom prozoru. Pošto će ovde biti već nekih putanja, nemojte ih menjati, one su potrebne za normalno funkcionisanje Windowsa.

Nakon dodavanja nove putanje, polje bi trebalo da izgleda, na primer ovako:

%SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem;%SYSTEMROOT%\System32\WindowsPowerShell\v1.0\;C:\Program Files (x86)\ATI Technologies\ATI.ACE\Core-Static;C:\Program Files (x86)\QuickTime\QTSystem\;C:\AndroidSDK\android-sdk\platform-tools

Primetićete da je dodata moja putanja do SDK    C:\AndroidSDK\android-sdk\platform-tools

a ispred nje se nalazi (;)

tačka zarez je neophodan simbol, kako bi se putanje odvojile jedna od druge, tako da on mora i da ostane. Kada ste dodali putanju, potrebno je da restartujete komp.

Konačno, treba da instalirate USB drajvere. Prvo treba da u telefonu odete u Settings > Applications > Development i uključite USB Debugging.

Sada spojite telefon sa računarom. Instalacija drajvera bi trebala sama da se započne, i kod mene je windows automatski sa interneta instalirao adekvatne drajvere. Ako u vašem slučaju to ne bude bilo, možete ih naći u SDK folderu u podfolderu usb_driver\x64 ili usb_driver\x86 zavisno od verzije Windows koji koristite.

Kada instalirate drajvere, ovo bi trebalo da vidite u device menadžeru

adb driver

Da bi ste proverili da sve radi kako treba, pokrenite command prompt, pritisnite start, ukucajte cmd i stisnite enter. Ukucajte “adb devices” i pritisnite enter. Trebalo bi da se vaš telefon prikaže sa serijskim brojem.

cmd

Moram da napomenem da upravljanje telefonom na ovaj način može biti opasno ako ne znate šta radite, i može telefon dovesti u stanje nepopravljivosti. Radite dalje na svoju odgovornost.

Za kompletnu listu adb komandi, pogledajte oficijelnu stranicu

Pažnja: SrboDroid nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj

Ukoliko niste dovoljno tehnički (računarski) obrazovani, savetujemo vam da ovaj postupak primenjujete uz nadzor stručnije osobe.

Tags: adbandroid debug bridgeinstalacijaSDKusb

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

62 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share