Sinhronizacija foldera Android-PC

Objavio u 21/01/2011 u 12:02

wifi sync android

Pre oko godinu dana, kada sam kupio prvi Android telefon, jedna od prvih stvari koje su mi pale na pamet je WiFi sinhronizacija sa računarom. Tada sam po marketu pokušao da nađem adekvatnu aplikaciju, ali onu “pravu” nisam našao. Jedino što sam tad iskopao je bio WebSharing koji doduše radi odlično svoj posao ali ne i sync, mspot – ova aplikacija radi sync preko neta, ali samo muzike i ima zaseban player, dropbox – sync nije automatski, i sećam se još jednog, ali ne i imena, koji je zapravo radio sync, ali je dosta bagovao. Tako da sam na neki način odustao od ove akcije. Skoro nam je Swarowski predložio ovakvo rešenje, pa sam ponovo dobio elan za potragom. Ovog puta se završila uspešno 🙂

CIFS/SMB Share folder

Kako bi ste vršili sinhronizaciju fajlova sa računarom, morate imati podršku za SMB mount. Neki od ROMova ovo podržavaju, tačnije radi se o kernelu da li podržava ili ne. Ali moj kernel to nije podržavao, pa sam stoga morao i to da istražim. Znači potrebno je da nađete kernel koji ima podršku za tzv. CIFS. Da li imate ili nemate podršku će te saznati kada prvi put pokrenete aplikacije koje ću kasnije pominjati. Kako bi ste dobili podršku mount-ovanja SMB Share foldera sa Windows platforme, potrebno je ili da flash-ujete kernel koji to podržava, ili da instalirate CIFSManager i skinete kompajliran cifs.ko fajl za vaš kernel. Za oba ova načina, neophodan je root pristup. CIFS Manager možete skinuti skeniranjem sledećeg QR koda.

Ovu aplikaciju i ceo proces vezan za nju ne morate da radite ako imate Custom ROM ili kernel koji podržava CIFS

Kako ne mogu za svaki kernel da kačim linkove do cifs.ko fajlova, moraćete sami da se potrudite. Najlakše to možete uraditi tako što ćete u google-u pretražiti ključnim rečima imevašegkernela+cifs.ko npr za moj je to 2.6.32.21-g3d0aaff+cifs.ko. Verziju kernela možete pronaći u settings>about phone>software information.

U glavnom će paket koji skinete doći sa četiri fajla: cifs.ko, nls_utf8.ko, slow-work.ko, tun.ko (barem sam ja skinuo takav paket). Sve u svemu, potrebno je sve da ih iskopirate na vašu SD karticu u neki folder u kom ćete znati gde se nalaze i koji nećete slučajno obrisati.

cifsmanager settings

cifsmanager share-details

Zatim pokrenite CIFSManager aplikaciju, klik na menu dugme, pa settings. Uključite Load cifs module ako nije bio uključen kao i Load via insmod. U Path to cifs.ko unesite putanju do cifs.ko fajla na SD kartici. Kod mene je to primera radi /sdcard/kosharefiles/cifs.ko , potvrdite unos i vratite se na početni ekran aplikacije.

Klikom na Add New Share… dugme dobićete popup menu u kom treba da unesete sledeće podatke:

Share path: IP adresa vašeg računara/ime share foldera (primer: 192.168.1.101/muzika)

Mount Point: Klikom na ovo polje će se putanja sama generisati u obliku /mnt/cifs/muzika

Username: korisničko ime naloga koji ima pristup ovom folderu na mreži

Password: Lozinka istog naloga

Zadnje polje nije neophodno.

Kliknite na Save Share dugme kao bi ste sačuvali mount profil.

Ako ste sve dobro uradili, pored imena foldera će vam se pojaviti zelena ikona koja označava da ste uspešno uspostavili komunikaciju sa folderom na vašem računaru.

Ovom opcijom će neke od aplikacija koje to podržavaju imati pristup share folderu kao da je sastavni deo telefona. Tako da ćete moći npr. da slušate muziku direktno strimujući mp3 fajl sa vašeg računara.

Ponovite ovo za sve foldere kojima želite imati pristup sa telefona.

Sinhronizacija

Skinite aplikaciju PCFileSync skinranjem sledećeg QR koda:

Instalirajte je i pokrenite. Pritisnite menu dugme, a zatim kliknite na settings. Dugim pritiskom na tekst u vrhu dobićete dve opcije, odaberite SMB profile. I podesite ovako:

“Enabled” – uključeno

“Profile name” – imenujte profil, npr Muzika

“WIFI enabled” – uključeno

“File sync mode” – Two-way

“Device path” – Putanja do foldera koji mora postojati na vašoj SD kartici sa kojim će se sinhronizacija vršiti, npr /sdcard/music/sync

“Check interval” – podesite interval u sekundama kojim će se vršiti provera da li je potrebna sinhronizacija. Napomena: manji broj će vršiti proveru češće ali će trošiti više baterije, 20 je podrazumevana vrednost, ali ja sam je podigao na 120 (2min)

“Server address” – IP adresa vašeg računara. Proverite da nije zaštićena firewall-om ili oslobodite TCP port 445 za SMB protokol

“Remote path” – unesite ime foldera koji ste share-ovali (muzika)

“Domain” – Ime domena ako koristitie na mreži, ako ne ostavite prazno

“Username” – korisničko ime naloga koji ima pristup folderu na računaru

“Password” – lozinka istog naloga

Pritisnite OK da bi ste sačuvali. Sada ćete ga imati u listi profila.

Ako ste u folderu koji ste share-ovali na računaru imali fajlova, sinhronizacija će u ovom trenutku već početi 🙂

Sinhronizacija se vrši u oba smera ako ste podesili Two-way mod, tako da ako fajl sa računara obrišete, on će automatski biti obrisan i na telefonu, i obrnuto.

Ne zaboravite da isključite obe aplikacije kada niste na vašoj mreži, jer će u suprotnom aplikacije uporno pokušavati da uspostave vezu sa računarom i na taj način trošiti bateriju.

Aplikacija koja je još bolja za mount-ovanje foldera je Mount Manager, ali kako je ad supported i ne radi ukoliko se koristi adfree, a to je ipak nešto što ne želim, nisam mogao da je probam. Ono što je bolje kod ove aplikacije je što ima automatsko isključivanje mount-a ukoliko niste konektovani na WiFi, a ima podršku i za Locale aplikaciju.

Aplikaciju možete skinuti skeniranje QR koda ispod

Pažnja: SrboDroid nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj

[thankyou]

Tags: AndroidaplikacijamountpodacisinhronizacijaWiFi

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *