Rutovanje, dekodiranje, otključavanje bootloadera, instalacija recovery-ja i custom roma na HTC Desire S

Objavio u 21/02/2012 u 13:20

Desire-S-root

Cela moja romansa sa HTC Desire S telefonom počela je pre nekih nedelju dana kada sam raskinuo sa HTC Desire telefonom i kupio njegovog naslednika Desire S!
Stigao Desire S oko 9 uveče, a sutradan oko 19:00 je bio na operacionom stolu. Pribor: USB kabl, laptop, napunjen telefon i kutija Ferrero Rocher čokoladica.

Dekodiranje

Trenutno ne postoji ni jedan alat kojim biste sami mogli da dekodirate svoj Desire S, kad izađe, tekst će biti apdejtovan. Savetujem Vam da odmah odnesete telefon u neki servis da vam ga dekodiraju za pola sata i da se ne mlatite kao ja. Pravio sam se pametan i hteo preko neta da kupim kod za otključavanje, ali nije radio (iako su rekli da će raditi)i trenutno sam u gubitku 20 dolara i u procesu povraćaja novca. Sajt koji me je ispalio jewww.htccode.com. Burn in hell!!!

Katastrofa

Najjednostavniji način za rutovanje i otključavanje bootloadera jeste čuveni Revolutionary alat koji odrađuje posao za manje od 5 minuta. Ono što je bitno jeste da ovaj alat može da završi posao samo za Desire S sa HBOOT-om verzije 0.98.0000 i 0.98.0002. Pošto je moj HBOOT bio 2.00.0002, morao sam da ga downgrade-ujem na jednu od verzija koje će raditi. U tom celom procesu fastboot drajveri su otkazali na 22% instalacije i svaki put kada sam pokušao ponovo dešavalo se isto, drajveri su otkazivali non stop. Jednom rečju klinička smrt. Ceo postupak sam uspešno završio nakon 13 sati sedenja na stolici – 19:00 – 08:00, (goldie, eboye, hvala na stručnoj i moralnoj podršci, kao i Ferrero kuglicama) uz povremene odlaske u toalet. Naravno, vama se to neće desiti jer su mene zakucali na krst i ispaštao sam za sve vaše grehe!

Downgrade HBOOT-a

Ovo je prvi neophodan proces da bi radio Revolutionary alat. Kažu da ovaj metod radi samo na verziji softvera 2.11 i višoj, a da ne radi na 2.10 i nižoj, međutim meni je bila 2.10 i radilo je sve 100% kako treba!

Potrebno:

 • tacoroot
 • misc_version
 • Najstariji RUU za vaš region (ja sam koristio ovaj)
 • adb
 • Usb Debugging uključen na telefonu

Uputstvo:

1. Prekopirati odzipovane tacoroot i misc_version u folder C:\Program Files (x86)\Android\android-sdk\platform-tools (ako imate 32bit sistem onda nema ovo x86)

2.  Shift + desni klik na plaftorm-tools folder i Open command windows here. Kucajte red pa Enter i tako redom.
adb push tacoroot.bin /data/local/tmp/tacoroot
 adb push misc_version /data/local/tmp/
adb shell
 chmod 777 /data/local/tmp/*
 /data/local/tmp/tacoroot --setup

Nakon ove zadnje komande telefon će se restartovati u recovery. Pritisnite VolumeDown + Power pa onda Reboot da restartujete fon. Kad se upali, kucajte:

adb shell
/data/local/tmp/tacoroot --root

Sada će u prozoru putanja biti izvan adb-a. Moramo se vratiti u adb i pojaviće se znak # umesto dosadašnjeg $ što je znak da je telefon privremeno rutovan.  Dakle, kucate:

adb shell
cd /data/local/tmp
./misc_version -s 1.27.405.6

Posle ovoga telefon je privremeno rutovan i promenjena mu je verzija softvera u 1.27. Sada treba instalirati onaj RUU što ste skinuli i downgrade je uspešan!

Ukoliko kojim slučajem zabode na 22% kao meni i u Windows Device Manager-u prikaže grešku sa drajverima (prikazaće trouglić pored uređaja MyHTC), ne dirajte ništa na telefonu i pokušajte bezbroj puta sa ručnim instaliranjem ovih drajvera, kada prođu ponovo pokrenite RUU. Meni je uspelo iz petsto i nekog puta. Bukvalno.

Otključavanje bootloadera (i možda root i instalacija recovery-ja)

Kad uspešno downgrade-ujete HBOOT imaćete Android 2.3.nešto. Sada pokušajte sa Revolutionary alatom o kome smo pisali, a i na sajtu je uputstvo za upotrebu. On bi trebalo da uradi S-OFF, root i instalira neki njihov recovery za 2 minuta i onda ste završili posao.

Zbog gore pomenutog problema sa fastboot drajverima uspeo sam samo da otključam bootloader (S-OFF), a root i recovery sam morao da odradim na drugi način o čemu piše dole. Vi ćete sigurno odraditi S-OFF kao i ja, za ostalo ćete već videti.

Rutovanje

Rutovanje se vrši aplikacijom SuperOneClick 2.3 programom i lako je kao perce. Samo otvorite program i pokrenete Root. Nakon ispisivanja kojekakvog hakerskog teksta u programu, telefon je rutovan! Sada morate instalirati Superuser sa Marketa koja kontroliše rad sa root privilegijama.

Instalacija recovery-ja (touch i klasičan)

Verovatno već znate da postoje dve vrste recovery-ja, klasičan na hardverske dugmiće i touch recovery koji postaju sve popularniji.

Klasičan

Skinite ROM Manager sa Marketa i pokrenite prvu opciju Flash ClockworkMod Recovery, sve se odrađuje za minut.

Touch

Pošto sam naprasno postao pobornik touch recovery-ja, savetujem vam da zaboravite klasičan i da probate dodirni. Ali ne ClockworkMod Touch Recovery, nego 4EXT Recovery Touch jer je mnogo bolji!
Skinite BusyBox sa Marketa jer ga 4EXT traži, zatim instalirajte 4EXT Recovery Updater, otvorite ga i klinete sledite jednostavna uputstva iz same aplikacije, treba da ga skinete Touch verziju 1.0.0.3 RC3 i da je instalirate i kraj priče.

Instalacija custom roma

Ova priča je već ispričana hiljadu puta, ali ponoviću je opet.
Skinite rom i prebacite ga na SD karticu. Ulazite u recovery tako što isključite telefon, stisnete VolumeDown + Power, zatim na Power odaberete RECOVERY.
Sledi formatiranje, idete na wipe | format, pa onda wipe data/factory reset i nakon toga wipe cache + dalvik. Sada treba instalirati rom, tako što sa početnog menija odaberete install from sdcard > choose zip from sdcard i klik na rom koji ste skinuli, sačekate da se instalira i imate neki novi Android!
Preporučujem da instalirate CyanogenMod 7.2 RC0 zato što je potpuno stabilan i ima nekih sitnih dodataka u poređenju sa CM 7.1. Takođe savetujem da probate Ice Cream Sandwich verziju i to CyanogenMod 9 Alpha. Na romu sve radi super, osim video snimka, a primetio sam i da ima bagova sa mrežom, pa se dešava da poruke kasne po par sati ili da sam nedostupan, a na mreži sam.

Gledam na sat, 08:00, svanulo napolju u najveće, begaj brzo na spavanje! Happy ending.

Pažnja: SrboDroid nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj.
Ukoliko niste dovoljno tehnički (računarski) obrazovani, savetujemo vam da ovaj postupak primenjujete uz nadzor stručnije osobe.

[thankyou]

Tags: 4EXTcustom romDekodiranjeHTC Desire Sinstalacijaotkljucavanje sa mrezerecoveryrootS-OFFunlock bootloaderuputstvo

Autor
Coby Goran Svoboda

Objavljenih tekstova: 379

Coby je über geek i zaljubljen je u njegov LG Nexus 5 na kome ima AICP custom rom. Pre toga je imao HTC Desire, HTC Desire S, HTC One S i HTC One X. Bavi se programiranjem i web dizajnom, voli minimalizam, jednostavnost i funkcionalnost. Ne voli Apple fanbojeve, Opera browser fan, ne voli Firefox browser jer ga svi koriste. Kreativan je i radoznao i kao takav, idealan autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

11 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Milos Stanojevic 03/05/2014 u 1:02 AM

  Sve sam uspesno uradio i ubacio Cyanogenmod 7.2 na HTC Desire S, radi besprekorno. Samo bih voleo da uradim i S-OFF, posto sam otkljucao HBOOT preko HTC Dev sajta, tako da mi stoji da je UNLOCKED, ali je S-ON. Ne mogu da skinem sa onih gornjih linkova tacoroot i RUU. Kad kliknem na tacoroot otvori mi nesto iLivid za skidanje online videa, a link za RUU je obrisan. Da li postoji neka druga lokacija odakle bi moglo da se skine, ili mozda postoji mogucnost da uradim S-OFF bez downgrade HBOOT verzije?

 • Imam i ja isti problem kao Dejan jel neko zna kako to da resimo pomazite molim vas…

 • pozdrav
  imam i ja mrtav htc desire S i nikako da ga dignem iz mrtvih
  nema recovery a nece ni da se upali
  samo udje u bootloader i to je to
  pomazite!!!

 • Ljudi treba mi pomoc sto pre,dobio sam HTC Desire S koji je zakljucan za telenor mrezu.Treba da ga otkljucam tako da mogu da korsitim svoju mts karticu.Probao sam sa nekim Htc desire unlock 0.9.5 koji je izgleda samo za htc desire jel meni nije radilo?da li postoji neka opcija da to sam uradim jel mi u radnjama traze oko 25 e 🙂 hvala unapred 🙂

 • Link za misc ne postoji, ima li drugi.

 • Znas, Coby, dok ste tamo ranih devedesetih svi vi bili deca, a ja mladi adolescent, bilo moderno bezati iz drzave (ko da sad nije, al ajde). Do te mere to bilo popularno, da je jedna od poznatih dnevnih novina objavila uputstvo za bezaniju, za 20 najpopularnijih destinacija. Ova tvoja golgota podsetila me na to uputstvo, za Svajcarsku – kratko je pisalo: “Nemojte pokusavati da emigrirate u Svajcarsku. To nije moguce.”
  Petsta puta si probao da instaliras driver? 500! Mene nije lako iznenaditi, ali ovo me sokiralo, majke mi. Svaka ti cast.

  • Da si dao za telefon 200 Evra, da ti crkne za 24h i da znas da je jedini nacin za popravku instalacija tog bednog drajvera, probao bi i 10000 puta, veruj mi! 🙂

 • 19:00 – 08:00? o.O
  “Pribor: USB kabl, laptop, napunjen telefon i kutija Ferrero Rocher čokoladica.” – Rocher pobedio. 😀 Nasmejao sam se fino.

  Bas me zanima da li ce ti ovi vratiti novce… 🙂
  Javi…

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *